'Vira Bismillah' Demeye Hazirlanan Balikçilara 'Sürdürülebilir Balikçilik Için Kurallara Uyun' Çagrisi

Ordu Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz: 'Balik neslini sonraki nesillerimize aktarmak durumundayiz. Bunun için de özellikle boy, dönem, yer ve ag yasaklarina mutlaka uymamiz gerekiyor' Ordu Kumbasi Balikçilar Kooperatif Baskani Mevlüt Arslan: 'Özellikle boy yasaklarina uymalarini bekliyoruz. Eger kurallara uymazsak gelecek nesillere balik birakamayiz'

HAYATI AKÇAY - Ordu Tarim ve Orman Il Müdürü Kemal Yilmaz ve Ordu Kumbasi Balikçilar Kooperatif Baskani Mevlüt Arslan, tekne ve aglarinin bakimini tamamlayarak 1 Eylül'de "Vira Bismillah" demeye hazirlanan balikçilardan sürdürülebilir balikçilik için kurallara uymalarini istedi.

Kemal Yilmaz, AA muhabirine, su ürünleri sektörünün gerek ülke gerekse bölge için önemine vurgu yaparak, özellikle son yillarda avciligin yani sira yetistiriciligin de önemli mesafe katettigini söyledi.

Balikçiligin Ordu ekonomisine katkisinin yaklasik 350 milyon lira oldugunu belirten Yilmaz, yaklasik 6 bin 500 Ordulu balikçinin Türkiye'nin farkli yerlerinde balikçi gemilerinde görev yaptigini dile getirdi.

Yilmaz, bölgede 4 bin kisinin de amatör balikçilik yaptigini ifade ederek, Ordu genelinde avlanma ruhsatina sahip gemi sayisinin 458, ülke genelinde ise 15 bin 132 oldugunu kaydetti.

Yilmaz, balikçilarin artik yeni sezona hazir oldugunu, tatli bir telas içerisinde 1 Eylül'ü beklediklerini animsatti.

Yeni sezon için balikçilara sürdürülebilir avcilik için önemli tavsiyelerde bulunan Yilmaz, "Sürdürülebilir balikçigi saglamak zorundayiz. Balik neslini sonraki nesillerimize aktarmak durumundayiz. Bunun için de özellikle boy, dönem, yer ve ag yasaklarina mutlaka uymamiz gerekiyor." dedi.

Yilmaz, her bir baliga üreme sansi verilmedigi durumda bunun balik stokunun azalmasi anlamina geldigine dikkati çekerek, "Bu, ayni zamanda avlanma sezonunun daha da kisalmasi, denizde dengenin bozulmasi anlamina gelecektir. Bu da sürdürülebilir balikçigi tehdit etmektedir." diye konustu.

Karadenizli balikçilarin avlanabilecekleri bölgedeki kriterlere deginen Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Kiyidan 18 metre derinlige kadar sig sularda 15 Aralik'a kadar girgir aglariyla avcilik yapmak yasak. 16 Aralik'tan 14 Nisan'a kadar olan dönemde ise 24 metreden sig sularda girgir aglariyla av yasagi söz konusu. Diger tüm denizlerde ise 24 metreden sig sularda girgir aglariyla avlanmak yasak."

Tarim ve Orman Bakanliginin geçen sezon belli dönemlerde hamsi avini yasakladigini animsatan Yilmaz, "Bakanligimizin ilgili birimleri bu konulari yakinen takip ediyor. Gerek görülmesi durumunda hiçbir zaman bu adimlarin atilmasinda tereddüt edilmeyecegini, bu tür yasaklarin ve tedbirlerin gerektiginde alinabilecegini söyleyebiliriz." dedi.

Yilmaz, tüm balikçilara bol ve bereketli bir sezon diledi.

- "Özellikle boy yasaklarina uymalarini bekliyoruz"

Ordu Kumbasi Balikçilar Kooperatif Baskani Mevlüt Arslan ise balikçilardan belirlenen kurallara uyarak çalismalarini istedi.

Avlanmayi yasaklara uyarak yapmalari gerektigine dikkati çeken Arslan, "Özellikle boy yasaklarina uymalarini bekliyoruz. Eger kurallara uymazsak gelecek nesillere balik birakamayiz." dedi.

Arslan, yeni sezondan beklentilerinin yüksek oldugunu, özellikle palamuttan yana umutlu olduklarini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA