Türkiye Ile Almanya Arasinda Imzalanan 'Is Gücü Anlasmasi'nin 60. Yil Dönümü Kutlandi

Almanya Basbakani Angela Merkel: 'O dönemde 'uyum politikasi' gibi bir kavram yoktu. Misafir isçi kavrami, herkesin yakinda gidecegine iliskin düsünülen seyi ifade ediyordu. Ancak bunlarin çogu gerçeklesmedi'Göç, Siginmacilar ve Entegrasyondan Sorumlu Devlet Bakani Annette WidmannMauz:'Sadece bir bavulla gelen kadin ve erkekler çok çalistilar ve Almanya'yi bugün Avrupa'nin ortasinda ekonomik olarak güçlü bir ülke haline getirmeye yardimci oldular'

BERLIN – Almanya’nin baskenti Berlin’de Türkiye ile Almanya arasinda imzalanan "Is Gücü Anlasmasi"nin 60. yil dönümü kutlandi.

Almanya Uyum Vakfi tarafindan Basbakanlik binasina düzenlenen törende Türkiye’den ve diger ülkelerden Almanya’ya gelen misafir isçiler takdir edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sebebiyle çevrim için düzenlenen törene Almanya Basbakani Angela Merkel, Göç, Siginmacilar ve Entegrasyondan Sorumlu Devlet Bakani Annette Widmann-Mauz ve eski Cumhurbaskani Christian Wulff da katildi.

Sansölye Merkel, burada yaptigi konusmada, 60 yil önce misafir isçi olarak Almanya’ya gelenlerin bilinmeyene dogru bir yolculuk yaptiklarini belirterek 10 yil önce Is Gücü Anlasmasi'nin 50. yilinda düzenlenen etkinlige katilan birinci kusaktan insanlardan dinledigi yasam hikayelerinin kendisini çok etkiledigini ve bunlari hiçbir zaman unutmayacagini söyledi.

Merkel, “O dönemde buraya gelen insanlar gerçekten kolay bir zaman geçirmediler." ifadesini kullandi.

Almanya’ya gelen insanlara yönelik uyum çalismalarinin yapilmadigini animsatan Merkel, "O dönemde 'uyum politikasi' gibi bir kavram yoktu. Misafir isçi kavrami, herkesin yakinda gidecegine iliskin düsünülen seyi ifade ediyordu. Ancak bunlarin çogu gerçeklesmedi." degerlendirmesinde bulundu.

Merkel, ülkeye gelenlerin topluma uyum saglamasi için sirketlerin ve sendikalarin önemli rol oynadigini anlatti.

Göreve geldigi 2005’te entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanliginin kuruldugunu animsatan Merkel, "Çünkü bunun (entegrasyonun) çok daha büyük önem kazanmasi gerekiyordu." dedi.

Merkel, bugün göçmenlere yönelik uyum ve danisma kurslarinin verildigine isaret ederek Almanya’daki göçmenlerin Almanca ögrenmesinin önem tasidigini vurguladi.

Alman toplumunun Almanya'nin göç ülkesi oldugunu ve baska kültürlerden gelenlerin bu ülke için çalistiginda güçlendigini anladigini ifade eden Merkel, "Uyumun hedefi bu birliktelik. Entegrasyon, isminiz Klaus veya Erika olmadigi için asla tamamlanmayan 7 nesil süren bir görev olamaz.” degerlendirmesinde bulundu.

Basbakan Merkel, insanlar arasinda daha çok temasin saglanmasi gerektigini belirterek "Bu konuda yapacak çok seyimiz var." dedi.

Göç, Siginmacilar ve Entegrasyondan Sorumlu Devlet Bakani Widmann-Mauz, ilk neslin Almanya’ya katkilarini överek “Sadece bir bavulla gelen kadin ve erkekler çok çalistilar ve Almanya'yi bugün Avrupa'nin ortasinda ekonomik olarak güçlü bir ülke haline getirmeye yardimci oldular." ifadesini kullandi.

Alman tarihinin bu kismi, ülkenin ortak hafizasinda, müzelerde ve okuldaki derslerde yer almasi gerektigini belirten Widmann-Mauz, “Made in Germany" bu iyi imajini ülkeye gelen birinci nesil misafir isçilere de borçlu oldugunu vurguladi.

Widmann-Mauz, geçmisten derslerin çikarilmasi da gerektigini ifade ederek “Almanya'yi gelecekte ekonomik olarak güçlü, modern bir ülke olarak konumlandirmak istiyorsak, herkesin buna becerileriyle katkida bulunmasini saglamaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Kalp doktoru Dilek Gürsoy'un annesine ödül

Törenin sonunda Almanya’nin kalkinmasina katki saglayan birinci nesli temsilen 4 kisiye "Talisman" ödülü verildi.

Almanya Basbakani Merkel, ülkede 2019’da "yilin doktoru" seçilen kardiyolog Dilek Gürsoy’un annesi Zeynep Gürsoy’a "Talisman" ödülü verildikten sonra yaptigi konusmada çok duygulandigini belirterek "Iyi bir annenin harika bir kizi olur." dedi.

Merkel, “Ülkemiz için geçmiste ve hala bugün yaptiklarinizdan dolayi tesekkür ederim." ifadesini kullandi.

"Talisman" ödülü ayrica ülkeye gelen ilk nesli temsilen Hirvatistan’dan gelen Anka Ljubek’e, Güney Koreli Kim Yang-hee’ye ve Vietnam’dan gelen Hoai Nam Duong’a verildi.

Almanya, 2. Dünya Savasi’ndan sonra is gücü açigini kapatmak amaciyla 1955’te Italya, 1960’da Yunanistan ve Ispanya ile anlasmalar yaparak buralardan isçi getirdi.

Almanya, Türkiye ile de 30 Ekim 1961’de Is Gücü Anlasmasi imzalayarak Türkiye’den resmi olarak Almanya’ya is gücü göçü basladi.

Kaynak: AA