Türk Sanat Müzigi Sanatçisi Inci Çayirli Vefat Etti

Türk Sanat Müzigi geleneginin önemli ve basarili isimlerinden 86 yasindaki Inci Çayirli, hayatini kaybetti.



Türk Sanat Müzigi Bestecisi ve koro sefi Cengizhan Sönmez, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Kiymetli sanatçi, hoca Inci Çayirli'yi kaybettik. Yakinlarina ve camiamiza bassagligi diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekani cennet olsun." ifadeleriyle sanatçinin vefatini duyurdu.

Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz da sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Klasik Türk Musikisi'nin büyük sanatkari Inci Çayirli'nin vefatini teessürle ögrendim. Allah'tan merhumeye rahmet, yakinlarina sabirlar diliyorum." dedi.

1998 yilinda Kültür Bakanligi tarafindan "Devlet Sanatçisi" unvanina layik görülen Çayirli, "Çileli Bülbül", "Son Nefes", "Kadin Asla Unutmaz", "Ayrilik" gibi sinema filmlerinin müziklerini yapti.

- Inci Çayirli

Türk Sanat Müzigi sanatçisi, koro sefi, ani yazari Çayirli, 1935 yilinda Istanbul dogdu.

Çamlica Kiz Lisesi mezunu olan sanatçi, müzige büyük dayisi besteci Fahri Kopuz’un tesvikiyle basladi.

Çayirli, 1953 yilinda girdigi Istanbul Belediye Konservatuari'nin Folklor Tatbikat Toplulugu'nda Sadi Yaver Ataman'in asistani oldu. 1954 yilinda Istanbul Radyosuna girdi.

Münir Nurettin Selçuk korosunda uzun yillar çalisan Çayirli, daha sonra Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuari Türk Müzigi Icra Heyeti'nde sef yardimcisi olarak görev yapti.

Yurt içi ile Rusya, Romanya, Isviçre, Almanya, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerde konserler veren usta sanatçi, kendisine bir gazino patronundan gelen oldukça yüklü miktar para karsiligi assolistlik yapma teklifini kabul etmedi.

Sanatçinin anilari, 2015 yilinda Murat Derin tarafindan "Müzigin Güzel Günlerine Yolculuk-Inci Çayirli'nin Anilari" adiyla kitap olarak Pan Yayincilik tarafindan basildi.

Kaynak: AA