Trabzon'da Av Sezonu Için 'Vira Bismillah' Diyen Balikçilar Dualarla Karadeniz'e Açildi

20202021 Su Ürünleri Av Sezonu Açilisi dolayisiyla düzenlenen törende halat çözen balikçilar, yeni sezonun bereketli geçmesi için dua edilmesinin ardindan Karadeniz'e açildi Vali Ismail Ustaoglu: 'Özellikle kafes balikçiliginin geldigi noktayi göz önüne alirsak, denizde üretimi gerçeklestirilen yaklasik 14 bin tonun üzerinde balikla, ülkemizin ihracatina önemli bir katki yapiyoruz. Yillik, yaklasik olarak 50 milyon dolarin üzerinde bir ihracatin gerçeklestigini ilimiz için çok rahat söyleyebilirim' TBMM Çevre Komisyonu Baskani ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta: 'Pandemi sürecinde bile Cumhurbaskanimizin ve bakanlarimizin olurlariyla sadece 2020 yilinda balikçilarimiza 14 milyar civarinda destek verildi. Destek verilmeye bundan sonra da devam edilecek'

Denizlerde av yasaginin sona ermesiyle Trabzon'daki balikçilar, "vira bismillah" diyerek denize açildi.

2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açilisi dolayisiyla Çarsibasi ilçesindeki Yoroz Balikçi Barinagi'nda tören düzenlendi.

Törende konusan Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, üç tarafi denizlerle çevrili olan Türkiye'de, balikçilik sektöründen ekmegini çikaran ciddi bir kesim oldugunu belirterek yeni sezonun hayirli, bereketli ve kazasiz geçmesini temenni etti.

Balikçiligin, Trabzon'da yüzyillardir yasatilmaya çalisilan bir kültür oldugunu vurgulayan Ustaoglu, "Ilimizde balikçilik git gide gelisiyor, büyüyor. Özellikle kafes balikçiliginin geldigi noktayi göz önüne alirsak, denizde üretimi gerçeklestirilen yaklasik 14 bin tonun üzerinde balikla, ülkemizin ihracatina önemli bir katki yapiyoruz. Yillik, yaklasik olarak 50 milyon dolarin üzerinde bir ihracatin gerçeklestigini ilimiz için çok rahat söyleyebilirim." diye konustu.

Karadeniz'in balikçilik açisindan önemli bir bölge olduguna dikkati çeken Ustaoglu, Trabzon olarak hem denizden avlanan hamsi basta olmak üzere diger balik türleri hem de alabalik çiftliklerinde üretilen baliklarla üretime ve istihdama ciddi bir katki yaptiklarini dile getirdi.

TBMM Çevre Komisyonu Baskani ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da yeni sezonun hayirli ve ugurlu olmasini diledi.

Balikçi teknelerindeki çalisanlara tesekkür eden Balta, "Emekçi kardeslerimiz çok zor ve mesakkatli bir is yapiyorlar. Ailelerinden 6-7 ay uzaklar, denizlerdeler. Hem ülkelerine katma deger katiyorlar hem istihdama katki yapiyorlar hem de sofralarimizi balikla senlendirmek için zor sartlarda mücadele veriyorlar. Onlari canigönülden kutluyorum." dedi.

AK Parti'nin tarima oldugu gibi balikçiliga da çok önemli destekler verdigini ifade eden Balta, sunlari kaydetti:

"Pandemi sürecinde bile Cumhurbaskanimizin ve bakanlarimizin olurlariyla sadece 2020 yilinda balikçilarimiza 14 milyar civarinda destek verildi. Destek verilmeye bundan sonra da devam edilecek. Diger taraftan denizlerimizi de temiz tutmaya çalisiyoruz. 15 yil önce Trabzon'umuzda deniz kenarlarinda çöplerden, posetlerden geçilmiyordu. Trabzon'umuzda bütün belediyelerimizin çöp alanlari denizlerimizdi ama Allah'a sükürler olsun bu son dönemde, iktidarimiz döneminde çevresel sorunlari da çözmek için kit kanaat imkanlarla, yerin de çok az oldugu Trabzon'umuz da bu sorunu çözdük. Su anda balikçilarimiz temiz bir kiyidan açilacaklar."

Il Tarim ve Orman Müdürü Cahit Gülbay da su ürünleri avciligi konusunda Trabzon'un potansiyeli ve katma degeri yüksek bir il oldugunu belirterek 115 kilometrelik kiyi seridine sahip kentte 1095 tekne ve 4 bin 700 tayfa ile avcilik yapildigini söyledi.

Törende konusan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, IYI Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu da sezonun hayirli ve bereketli geçmesini temenni etti.

Konusmalarin ardindan sezonun bereketli ve hayirli geçmesi için dua edildi. Daha sonra halat çözen balikçilar, av yasaginin bitmesine saatler kala mavi sulara ugurlandi.
Kaynak: AA