Küresel Piyasalar Karisik Bir Seyir Izliyor

Küresel piyasalar, makroekonomik verilerden gelen karisik sinyaller ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina iliskin gelismelerle yön bulmaya çalisirken, bu hafta yogun veri gündemi nedeniyle oynakligin yüksek olmasi bekleniyor.

Kovid-19 salgininda artan vaka sayilari bölgesel de olsa tedbirlerin sikilastirilmasini gündeme getirdi. Dün Avrupa Birligi (AB), uygulanan seyahat kisitlamalarindan muaf tutulabilecek ülkeler listesinden aralarinda ABD'nin de oldugu 6 ülkeyi çikardi.

Öte yandan AB'de Ida Kasirgasi'nin etkisiyle yükselis egilimini sürdüren petrol fiyatlari, pay piyasalarinda hisse ve sektör bazli farklilasmalari da artiriyor. Brent petrolün varil fiyati dün 72,4 dolarla yaklasik bir ayin en yüksek seviyesini görmesinin ardindan bugün Asya piyasalarinda 72 dolarin hemen altinda dengelendi.

Dün açiklanan verilere göre ABD'de bekleyen konut satislari endeksi, temmuzda aylik bazda yüzde 1,8 azalarak piyasa beklentilerinin aksine düsüsünü sürdürürken, artan enerji maliyetleri Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) agustosta yillik yüzde 3,4 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çikti. Avro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi ise bu yil ilk kez düsüs kaydetti.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda karisik bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,16 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,90 deger kazanarak rekor tazeledi.

Avrupa borsalarinda ise sinirli da olsa yükselis egiliminin korunmasi dikkati çekti. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 artis kaydetti. Dün resmi tatil nedeniyle Ingiltere pay piyasalarinda ise islem gerçeklestirilmedi.

Avro/dolar paritesi ise önceki hafta içinde bulundugu yükselis trendi içindeki hareketini yeni haftaya da tasidi. Parite dün 1,18 seviyesinden kapanis yapmasi sonrasi bugün 1,1826 ile 6 Agustos'tan beri gördügü en yüksek seviyesine çikti.

Bugün Asya'da açiklanan verilere göre Japonya'da sanayi üretimi temmuzda yüzde 1,5 gerilerken, Çin'de imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) agustosta 50,1'e inerek beklentilerin altinda kaldi. Çin'de hizmet sektörü PMI ise 47,5'e gerileyerek Subat 2020'den bu yana ilk kez 50 seviyesinin altinda ölçüldü.

Bu gelismelerle Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 deger kazandi.

Dün, 30 Agustos Zafer Bayrami nedeniyle kapali olan yurt içi piyasalarin bugün artis egilimindeki petrol fiyatlarinin baskisiyla güne baslamasi bekleniyor. BIST 100 endeksi geçen hafta dikkati çeken para girisinin etkisiyle bir önceki haftaya göre yüzde 0,94 deger kazanarak 1.458,23 puandan kapanmisti.

Geçen hafta yüzde 2'ye yakin deger kaybeden dolar/TL ise, dün uluslararasi piyasada yüzde 0,3'lük artisla 8,3799'dan kapanmasi sonrasi bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,3630 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bu haftanin yurt içi veri gündeminde, çarsamba büyüme ve imalat sanayi PMI ile cuma günü enflasyonun öne çiktigini bildirdi.

Bugün yurt içinde dis ticaret istatistikleri, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksi verilerin takip edilecegini ifade eden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.470 ve 1.490 seviyelerinin direnç, 1.440 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayi dis ticaret istatistikleri

10.55 Almanya, agustos ayi issizlik orani

12.00 Avro bölgesi, agustos ayi TÜFE

17.00 ABD, agustos ayi tüketici güven endeksi

Kaynak: AA