KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu'ndan ABD'li Senatör'ün Kibris'taki Türk Askerine Iliskin Sözlerine Tepki Açiklamasi

'ABD senatörlerinden Bob Menendez’in dün Güney Kibris Rum Yönetimi tarafindan 'III. Makarios Büyük Haç Nisani' ile ödüllendirilmesi töreninde yaptigi konusmada 'son Türk askerinin Ada’dan ayrildigini görme' hedefine iliskin açiklamasini siddetle kiniyoruz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, ABD'li Senatör Bob Menendez’in dün Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) tarafindan "III. Makarios Büyük Haç Nisani" ile ödüllendirilmesi töreninde yaptigi konusmada "son Türk askerinin Ada’dan ayrildigini görme" hedefine iliskin açiklamasini siddetle kinadiklarini bildirdi.

Bakan Ertugruloglu, yaptigi yazili açiklamada, ABD senatörlerinden Bob Menendez'in GKRY ziyareti sirasinda Kibris'taki Türk askerine iliskin kullandigi sözlere tepki gösterdi.

Ertugruloglu, "ABD senatörlerinden Bob Menendez’in dün Güney Kibris Rum Yönetimi tarafindan 'III. Makarios Büyük Haç Nisani' ile ödüllendirilmesi töreninde yaptigi konusmada 'son Türk askerinin Ada’dan ayrildigini görme' hedefine iliskin açiklamasini siddetle kiniyoruz. ABD Senatosu'nda ana vatan Türkiye ve KKTC aleyhine birçok karar tasarisinin hazirlanmasina öncülük eden, Türk düsmanligi ile nam salmis Senatör Menendez'in, ABD'de mukim Rum-Yunan derneklerinin destegiyle kazandigi seçimin borcunu ödeme gailesi ile sarf ettigi sözler KKTC için yok hükmündedir." ifadelerini kullandi.

Menendez'in kisisel kazanç ugruna Rum-Yunan ikilisine destek verdigini ve Türkiye-ABD iliskilerini zedeledigini kaydeden Ertugruloglu, ABD'li Senatör'ün, Ada ve bölgede güven ve istikrarin tekrar tesisi için gösterilen çabalari da baltaladigini vurguladi.

Ertugruloglu, "Türk askerinin, Rum tarafinca, özellikle 1963-1974 yillari arasinda toplu katliam dahil her türlü insanlik disi uygulamaya maruz birakilan Kibris Türk halkinin yok edilmesini önlemek gayesiyle Ada'ya müdahale ettigini Menendez'e hatirlatmak isteriz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kendisi de sözleri de yok hükmündedir"

Türkiye'nin, 1960 Garanti Antlasmasi'ndan dogan hak ve yükümlülüklerini kullanmak suretiyle müdahalesini gerçeklestirdiginin inkar edilemez bir gerçek oldugunu belirten Ertugruloglu, Kibris Türk halkinin yegane güvencesi olan Türk Silahli Kuvvetlerinin, geçmis acilarin tekrarlanmasina mani olmak amaciyla Kibris Türk halkinin istegi üzerine Ada’da bulundugunu vurguladi.

Bakan Ertugruloglu, söyle devam etti:

"1974 yilindan itibaren Ada’da hüküm süren baris ve güvenlik ortamini saglayan Türk Silahli Kuvvetlerinin Ada’daki varligini sona erdirmesini talep etmek, Ada’yi tekrar savas ve Rum vahsetine teslim etmek demektir. Bunu da ancak Menendez gibi Kibris konusunu hiç bilmeyen, cahilligini de Türk düsmanligiyla kamufle etmeye çalisan zavallilar yapabilir. Kendisi de sözleri de yok hükmündedir."

Kaynak: AA