Kirgizistan, Bagimsizliginin 30. Yilini Kutladi

Sovyetler Birligi'nin dagilmasiyla 31 Agustos 1991'de bagimsizligini ilan eden Kirgizistan'da, Bagimsizlik Bayrami için baskent Biskek'teki Ala-Too Meydani'nda askeri geçit töreni düzenlendi.

Kirgizistan Savunma Bakani Taalaybek Omuraliyev'in yönetimindeki geçit törenine 2 binden fazla asker katildi.

Törende, askeri silah ve araçlarin sergilenmesinin ardindan atlilar ile devlet kurumlarin ve bazi özel sirketlerin çalisanlarinin yani sira etnik halklarin temsilcilerinin geçidi de yapildi.

Cumhurbaskani ve Baskomutan Sadir Caparov, konusmasinda, yurt içinde ve yurtdisindaki Kirgiz halkinin bagimsizlik bayramini kutladi.

Caparov, ülkenin demokratik yolu seçtigini vurgulayarak, "Hepimiz Kirgizistan'i, her vatandasin kendini mutlu ve korunmus hissettigi, istikrarli, çok uluslu bir ülke haline getirmek istiyoruz." dedi.

31 Agustos Bagimsizlik Bayrami, ülkenin diger sehirlerinde de vatandaslarin katilimiyla kutlandi.

Ala-Too meydanindaki kutlamalari izleyen Türkiye'nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kirgizistan'in bagimsizlik bayramini kutlayarak, Kirgiz halkina saglik, mutluluk ve esenlik diledi.

Türkiye'nin, Kirgizistan'in bagimsizligini taniyan ilk ülke oldugunu hatirlatan Dogan, "Türkiye ile Kirgizistan 30 yilda birçok basariya beraber imza atti. Türkiye olarak burada önemli yatirimlarimiz oldu. Kirgizistan'in bagimsizligini ve istikrarini güçlendirmek için çalismalarimiza devam ediyoruz. Türkiye olarak, Kirgizistan'in yanindayiz ve Kirgiz halkiyla beraberiz." ifadelerini kullandi.

Kutlamalar, aksam büyük bir konser ile devam edecek ve havai fisek gösterisiyle sona erecek.

Kaynak: AA