Izmir Çevre Ve Sehircilik Müdürlügünden Gemi Geri Dönüsüm Tesislerinde Asbest Iddiasiyla Ilgili Açiklama Açiklamasi

'Asbest bulunan gemilerde, asbestli bölgede söküm islemleri, konusunda uzman firma ve kisiler tarafindan yapilmakta ve sökülen asbest atiklarinin tamamen kapali alanda geçici depolanarak bertarafa gönderilmesi saglanmaktadir'.

Izmir Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünden Aliaga'daki Gemi Geri Dönüsüm Sanayi Bölgesi'nin etrafinda asbest tespit edildigi yönündeki iddialarla ilgili yapilan açiklamada, asbest söküm islemlerinin uzman ekipler tarafindan denetim altinda yapildigi ve atiklarin kapali ortamda depolanmasinin ardindan bertaraf edildigi bildirildi.

Bazi gazetelerde yer alan "gemi geri dönüsüm bölgesi çevresinde asbest lifleri tespit edildigi" yönündeki iddialara iliskin haberlerle ilgili Müdürlükten yapilan açiklamada, Aliaga'daki bölgeye söküm amaciyla getirilmek istenen gemiler için Basel Sözlesmesi kapsaminda notifikasyon onayi verildigi belirtildi.

Bu onay için asbest miktarini da içeren "IHM raporu" ile asbest uzmani ve çevre mühendisinin hazirladigi gerçekleme raporunun istendiginin aktarildigi açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Basvurulara istinaden Müdürlügümüzce tesislerde ve bastankara yapilan gemilerde denetlemeler yapilmakta ve notifikasyon onaylari denetleme sonucunda degerlendirilmektedir. Asbest bulunan gemilerde asbestli bölgede söküm islemleri, konusunda uzman firma ve kisiler tarafindan yapilmakta ve sökülen asbest atiklarinin tamamen kapali alanda geçici depolanarak bertarafa gönderilmesi saglanmaktadir. Ayrica ülkemize söküm amaciyla getirilen veya getirilecek gemilerde fazla miktarda asbest bulunmasi durumunda gemilere notifikasyon onayi verilmemekte ve mahrece iade islemleri gerçeklesmektedir."

Kaynak: AA