Iran'da Muhafazakarlardan Olusan Yeni Hükümet, Nükleer Görüsmeleri Sürdürmeyi Planliyor

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan: Biz müzakere masasindan kaçmaya çalismiyoruz ve 13'üncü hükümet, yalnizca somut kazanimlar dogrultusunda Iran ve halkinin çikarlarini temin eden müzakereleri sürdürecektir' '(Bagdat Konferansi'nda kendisine ayrilan yerde durmak yerine devlet baskanlarinin oldugu yere geçmesine iliskin) Iran ve Iran'in temsilcisinin gerçek konumu olan noktada durduguma inaniyorum'.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, önceki hükümet döneminde Avusturya'nin baskenti Viyana'da yapilan ve haziranda ara verilen nükleer görüsmeleri sürdürmeyi planladiklarini ancak müzakerelerin Iran'a somut sonuçlar sunmasi gerektigini söyledi.

Iran devlet televizyonunda katildigi bir programda konusan Abdullahiyan, Tahran'da muhafazakarlarin olusturdugu yeni hükümet döneminde ülkesinin izleyecegi dis politika tercihlerini degerlendirdi.

2018'de eski ABD Baskani Donald Trump yönetimindeki Washington'un tek tarafli çekildigi nükleer anlasmayi canlandirmak için Bati ile sürdürülen ancak haziranda ara verilen müzakerelerin sorulmasi üzerine Abdullahiyan, "Iran halkinin çikarlarinin temin edildigi müzakereleri memnuniyetle karsiladigimizi açikça belirttik. Biz müzakere masasindan kaçmaya çalismiyoruz ve 13'üncü hükümet, yalnizca somut kazanimlar dogrultusunda Iran ve halkinin çikarlarini temin eden müzakereleri sürdürecektir." diye konustu.

- Biden'in "Tahran'a karsi baska seçeneklere haziriz" açiklamasina tepki

ABD Baskani Joe Biden'in Israil Basbakani Naftali Bennett ile 27 Agustos'ta Beyaz Saray'da yaptigi görüsmede Iran hakkinda "Diplomaside basari saglanamazsa, baska seçeneklere yönelmeye haziriz" seklindeki açiklamasina isaret eden Abdullahiyan, "Amerikalilarin Iran'a karsi kullandigi tehdit dilinden vazgeçmedikçe sonuç alamayacaklarini Avrupa Birligi temsilcisine de söyledim." degerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, Viyana'daki nükleer görüsmelerin bir sonraki turunun ne zaman baslayacagina dair soruya ise "Karsi taraf, Iran'daki yeni hükümetin olusturulmasinin iki ya da üç ay süreceginin farkinda ve bu konuda planlarini yapabilir. Müzakere konusu, kesinlikle Disisleri Bakanliginin ve hükümetin gündemindeki konulardan biridir." dedi.

- Bagdat Konferansi'nda kendisine ayrilan yerde durmamasi

Irak ve Fransa'nin ortak girisimiyle 28 Agustos'ta düzenlenen Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi sonrasindaki aile fotografi çekildigi sirada disisleri bakanlarina ayrilan yerde durmak yerine devlet baskanlarinin oldugu yere geçmesine iliskin gelen tepkilerin sorulmasi üzerine Abdullahiyan, "Iran ve Iran'in temsilcisinin gerçek konumu olan noktada durduguma inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Öte yandan Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi'nin eylülde düzenlenecek Sangay Isbirligi Örgütü Lider Zirvesi'ne katilacagini aktaran Abdullahiyan, Çin ile imzalanan 25 yillik Is Birligi Anlasmasi'nin uygulanmasi için çalisacaklarini ve Rusya ve Hindistan ile de bu tür anlasmalar yapmak istediklerini kaydetti.

Iran Disisleri Bakani, Afganistan'daki gelismeler konusunda sorulan soruya ise bu ülkede tüm taraflarin katilacagi kapsayici bir hükümetin kurulmasini desteklediklerini ve bu dogrultuda Afganistan'in komsulariyla istisarelerde bulunmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA