Halkali-Kapikule Hizli Tren Hattinin Çerkezköy-Kapikule Etabinda Çalismalarin Yüzde 47'Si Tamamlandi

Kirklareli Valisi Osman Bilgin: 'Ilimiz sinirlari içerisinde 18 kilometrelik ray dösendi' 'Türkiye zaten çok önemli ve stratejik bir ülke. Bu ulasim hinterlandiyla birlikte yeni modern Demir Ipek Yolu'nun da ana güzergahi olacak'

ÖZGÜN TIRAN - Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartli demir yolu baglantisini saglayacak "Halkali-Kapikule Demir Yolu Projesi" kapsaminda insasi süren Çerkezköy-Kapikule hattindaki çalismalarin yüzde 47'si tamamlandi.

Kirklareli Valisi Osman Bilgin, AA muhabirine, 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadügün yapilacagi proje kapsamindaki çalismalarin tüm hiziyla devam ettigini söyledi.

Çalismalarda yariya yaklasildigini anlatan Bilgin, 530 milyon avroluk projenin 275 milyon avroluk bölümünün Avrupa Birligi hibe fonlarindan saglandigini animsatti.

Raylarin dösenecegi yola yönelik çalismalarda ilerlemenin yüzde 98'e ulastigini bildiren Bilgin, "Halkali-Kapikule Demir Yolu Projesi kapsaminda insasi süren Çerkezköy-Kapikule hattindaki çalismalarin yüzde 47'si tamamlandi. Su anda ilimiz sinirlari içerisinde 18 kilometrelik ray dösendi. Projenin 31 Aralik 2023'te tamamlanmasini hedefliyoruz." seklinde konustu.

Projenin Türkiye açisindan çok önemli oldugunu vurgulayan Bilgin, söyle devam etti:

"Eski Ipek Yolu'nu ortaya koyacak olursak Türkiye, zaten çok önemli ve stratejik bir ülke. Her zaman göz önünde olan bir ülke. Bu ulasim hinterlandiyla birlikte yeni modern Demir Ipek Yolu'nun da ana güzergahi olacak. Ilimiz, lojistik alanda hem Istanbul Havalimani'na yakinligi hem Bulgaristan Burgaz Limani'na yakinligi hem Bulgaristan'daki 3 kapi ve Edirne'de 2 kapiya yakinligiyla birlikte demir yolu kapisiyla da hem konvansiyonel hem de hizli tren açisindan çok imkani yüksek bir il olacak. Ülkemizin, halkimizin kalkinmasinda çok önemli bir proje."

- Ulasim süresi kisalacak

Edirne, Kirklareli ve Tekirdag'i hizli tren agina baglayacak proje ile Halkali-Kapikule arasinda yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artacak.

Projenin tamamlanmasiyla Halkali-Kapikule hattinda tasinan yükün yillik 1,53 milyon tondan 9,6 milyon tona ulasmasi, yolcu sayisinin da yillik ortalama 600 binden 3,4 milyona çikmasi hedefleniyor.

Sözlesmesi 530 milyon avroya imzalanan projenin 275 milyon avrosu Avrupa Birligi hibe fonlarindan saglanacak.

153 kilometre uzunlugunda çift hatli, saatte 200 kilometre hiza uygun sinyalli ve elektrifikasyonlu olarak insa edilecek projede yük ve yolcu trenleri çalisabilecek. Proje kapsaminda 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadük yapilacak.

Proje, hat güzergahi boyunca organik topragin korunarak tekrar kullanilmasi, yaban hayati için geçisler yapilmasi ve ses perdesi imalati gibi tüm çevresel önlemler de dikkate alinarak tasarlandi.

Avrasya Stratejik Altyapi Projeleri Liderlik Forumu'nda "finans ve fonlama" alaninda 2019 Yili Ilham Veren Proje Ödülü'ne layik görülen proje kapsamindaki hat üzerinde Çerkezköy, Büyükkaristiran, Lüleburgaz, Babaeski, Edirne ve Kapikule'de istasyonlar bulunacak.
Kaynak: AA