Google'dan Almanya'daki Veri Merkezlerine Ve Yesil Enerjiye 1 Milyar Avroluk Yatirim

Google, Frankfurt'taki veri merkezini genisletecek ve baskent Berlin'e yeni bir veri merkezi kuracak.

ABD'li teknoloji sirketi Google, bulut hizmetlerine yönelik Almanya'da 2 veri merkezine ve yenilebilir enerjinin genisletilmesine 1 milyar avro yatirim yapacagini duyurdu.

Google veri merkezlerinin enerji ve altyapisindan sorumlu yöneticisi Marc Oman, yaptigi açiklamada, sirketin Berlin ve Frankfurt veri merkezlerine ve yenilebilir enerjiye 2030'a kadar 1 milyar avro yatirim yapacagini bildirdi.

Oman, Google'in, Almanya'daki veri merkezleri için Fransiz enerji sirketi Engie'nin Alman istiraklerinden gelecek yillarda 140 megavattan fazla elektrik satin alacagini, 2030'a kadar veri merkezlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmayi hedefledigini kaydetti.

Google, Almanya'daki söz konusu yatirimiyla Frankfurt'taki veri merkezini genisletecek ve baskent Berlin'e yeni bir veri merkezi kuracak.

- "Almanya'da yesil enerji ve dijital altyapi için güçlü bir sinyal"

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakani Peter Altmaier, Google'in Almanya yatirim planini, ülkesinde yesil enerji ve dijital altyapi için güçlü bir sinyal olarak degerlendirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kriziyle Almanya'da bulut hizmetlerine yönelik talepler artarken, Alman sirketlerin bulut hizmetlerinde ABD'deki sistemleri kullanmak zorunda kalmasi elestiriliyordu.

Bu arada, Almanya ve Fransa basta olmak üzere AB ülkeleri, uzun zamandir gelecegin önemli teknolojilerinin Avrupa'da Amerikan ve Çinli tedarikçilerin hakimiyetinde olmasindan dolayi "veri bagimsizligi" endisesi tasiyordu.

Internet üzerinden depolama, yazilim ve bilgi islem hizmeti saglayan gelisen bulut aginda Amazon, IBM, Google, ve Microsoft gibi ABD'li sirketlerin Avrupa'da yüksek pazar payina sahip olmasi ve Alibaba gibi Çinli sirketlerin son dönemdeki yüksek yatirimlari dikkati çekiyor.

Google'in Finlandiya, Hollanda, Danimarka, Irlanda ve Belçika'da veri merkezleri bulunuyor. ABD'li teknoloji sirketi, geçen yil bulut hizmetlerine yönelik Polonya'daki bir veri merkezine yaklasik 2 milyar dolar yatirim yapacagini da duyurmustu.
Kaynak: AA