Gastritiniz 10 Günden Uzun Sürüyorsa Mutlaka Doktora Basvurun

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Hekimlerinden Dahiliye Uzmani Dr. Mesut Kaldir, birçok kisinin yasadigi ancak birçok kez farkina bile varmadan atlattigi gastrit hakkinda önemli bilgilendirmelerde bulundu. Gastritin erken teshis sayesinde kolayca atlatilabilecek bir rahatsizlik olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Mesut Kaldir, gastrite dair tani, teshis ve tedavi yöntemlerini anlatti.

Gastritiniz 10 Günden Uzun Sürüyorsa Mutlaka Doktora Basvurun
Geçtigimiz günlerde Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nde dahiliye bransinda göreve baslayan Uzm. Dr. Mesut Kaldir, basit bir mide yanmasi sikayeti ile baslayip gerekli tedavi olunmazsa kansere kadar uzanan gastrit ile ilgili önemli bilgiler verdi. Uzm. Dr. Kaldir, gastritin diger ilerlemis mide hastaliklarinin baslangiç evresi kabul edildigini, sonrasinda mide ülserinden kanser tablosuna kadar uzanan rahatsizliklarin baslangiç durumu olarak bilindigini belirtti.

Uzm. Dr. Mesut Kaldir, “Bu nedenle tani koyuldugu andan itibaren tedavi edilmesi gereken bir rahatsizliktir. Burada en önemli nokta midenin iç duvarini koruyan mukus astarli bariyerde zayiflama ya da yaralanma meydana gelmesi ve akabinde de midenin sindirim için kullandigi mide öz suyunun midenin kendi astarina zarar vermesi ve kendi dokusunda hasar olusturmasidir. Gastrit genel olarak iki sekilde ortaya çikar. Birincisi, ani baslangiçli beliren "Akut Gastrit" ve ikincisi de uzun süreç içerisinde ortaya çikip tedaviye direnç gösteren "Kronik Gastrit" tablosudur” dedi.



“Gastrit 10 günden fazla sürüyorsa doktora danisilmali”

Her bireyin hayati boyunca birkaç defa gastrite maruz kalabildigini ancak bunlarin geçici oldugunu belirten Uzm. Dr. Kaldir, Gastrit belirtileri ve semptomlari arasinda öncelikle midede kazinma ve yanma hissi veya agri bulunur. Bu sikayetler yemek yenilmesi ile çogunlukla iliskisizdir ama açlik hali en belirgin sikayetleri olusturur. Ayrica mide bulantisi, kusma ve yemeklerden sonra karin bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasindadir. Eger mide rahatsizliginin yani sira, ya da bundan bagimsiz olarak kan kusulmasi görülüyorsa, diskida kan varsa veya diski siyah renkli görünüyorsa, bu durumlarin nedenini belirlemek için hemen doktora basvurulmasi tavsiye edilir. Çünkü gastrit tablosu ileri evreye geçmis demektir. 10 günden daha uzun bir süre gastrit belirtileri ve semptomlari görülüyorsa doktora danisilmasi gerekebilir” ifadelerini kullandi.

En basit ve önemli teshis yöntemi Helicobacter pylori

Gastrit süphesinde ilk islemin doktor tarafindan fiziki muayene oldugu belirten Uzm. Dr. Kaldir, “Gastrit süphesi oldugunda, ilk islem doktor tarafinca yapilan fiziki bir muayenedir. Burada hassas bir karin muayenesi süpheyi artirir. Akabinde de bazi testler ve görüntüleme yöntemleri kullanilir. Bu testler arasinda Helicobacter pylori testi en basit ve en önemlisidir. Helicobacter pylori bakterisi, durumun agirligina göre kan testi, diski testi veya nefes testi ile tespit edilebilir. Nefes testi için bireye radyoaktif karbon içeren küçük bir bardak berrak, tatsiz sivi içirilir. Helicobacter pylori bakterileri bu siviyi midede parçalara ayirabilir. Bir süre sonra bireyin bir torbaya üflemesi istenir. Helicobacter pylori enfeksiyonu mevcutsa nefes örneginde radyoaktif karbon bulunacaktir. Karin ultrasonografisi taniyi desteklemek ve ayirici tani maksatla uygulanan en önemli ikincil yöntemdir. En son olarak da taniyi kesinlestirmek amaçli ve üst sindirim sistemini incelemek için endoskopi yapilabilir. Bir baska yöntem de bugün çok kullanilmasa da anormalligi aramak için üst sindirim sisteminin röntgeninin çekilmesinden faydalanmak ve içeride bulunan herhangi bir ülserli dokuyu daha görünür hale getirmek için sindirim sisteminin içini kaplayan baryum içeren beyaz, metalik bir siviyi içirmektir” seklinde konustu.



“Tedavide en önemli unsur yapilacak olan yasam tarzi degisiklikleri ve diyetin düzenlenmesidir”

Tedavi yöntemlerini siralayan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nde Dahiliye Uzmani Dr. Mesut Kaldir, “Gastrit tedavisi, sebebine bagli, sikayet düzeyine bagli veya sebep oldugu tabloya göre farkli sekillerde olabilir. Örnegin agri kesiciler veya alkolün neden oldugu akut gastrit, bu maddelerin kullaniminin durdurulmasiyla kisa sürede rahatlayabilir. Bazi gastritlerde sadece diyet bile yeterli gelebilir. Mide asidi üretimini engelleyen ve iyilesmeyi destekleyen ilaçlar da gastrit tedavisinde kullanilabilir. Proton pompasi inhibitörleri, asit üreten hücrelerin etkisini kismi olarak bloke ederek asidi azaltir. Ancak proton pompasi inhibitörlerinin, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanimi, kalça, bilek ve omurga kirigi riskini artirabilir. Bu sebeple uzun süreli kullanim önerilmez. Tedavide en önemli unsur beraberinde yapilacak olan yasam tarzi degisiklikleri ve diyetin düzenlenmesidir. Öncelikle daha küçük ve daha çok sayida ögünler ile beslenmek gereklidir. Sik sik hazimsizlik hissediliyorsa, mide asidinin etkilerini yavaslatmak ve mideyi dinlendirmek için her ögünde daha az yemek yenilmesi ve günlük ögün sayisi artirilmalidir” dedi.

Kaynak: İHA