Garanti BBVA, BM Net-Sifir Bankacilik Birligi'ne Katilan Türkiye'deki Ilk Banka Oldu

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug: 'Iklim degisikligiyle mücadele için özellikle geçtigimiz yildan bu yana çok önemli adimlar attik' '2020 basinda Bilime Dayali Hedefler metodolojisi kapsaminda 1,5 derece hedefiyle uyumlu olarak mutlak emisyon azaltim hedefini açiklayan Türkiye'deki ilk banka olduk'.

Garanti BBVA, Birlesmis Milletler Çevre Programi Finans Girisimi (UNEP FI) tarafindan nisan ayinda lansmani gerçeklestirilen Net-Sifir Bankacilik Birligi'ne (Net Zero Banking Alliance- NZBA) katilarak Türkiye bankacilik sektöründe iklim degisikligiyle mücadele taahhütleri dogrultusunda çok önemli bir adim atti.

Garanti BBVA'dan yapilan açiklamaya göre, sürdürülebilir finansi stratejik is planinin ana bilesenlerinden biri haline getiren Garanti BBVA, Paris Anlasmasi’nin hedeflerine ulasmak için tüm finansal sistemin harekete geçirilmesini destekleyen NZBA’nin Türkiye’den ilk imzacisi oldu.

Bankacilik sektörünün iklim için seferber edilmesinde tarihi bir adim olan Birlik, bankalari net sifir taahhüdü altinda birlestiren en büyük küresel girisim olarak hayata geçti. NZBA, kasim ayinda gerçeklestirilecek 26. Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Taraflar Konferansi öncesinde, Net Zero için Glasgow Financial Alliance’in bir parçasi olarak kuruldu.

Bankacilik sektörü özelinde, BM tarafindan kurulan Net-Sifir Bankacilik Birligi, küresel bankacilik varliklarinin neredeyse dörtte birini (37 trilyon ABD dolarinin üzerinde) temsil eden ve 2050’ye kadar borç verme ve yatirim portföylerini net sifir emisyonla uyumlu hale getirmeyi taahhüt eden 27 ülkeden 53 bankayi bir araya getiriyor. Yakin vadeli eylemleri hesap verebilirlikle birlestiren bu iddiali taahhütler, bankalarin saglam, bilime dayali yönergeler kullanarak 2030 veya daha yakin bir dönem için bir ara hedef belirlemesini de talep ediyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug, sürdürülebilir kalkinma, iklim degisikligi ve esitsizliklerle mücadele için 15 yildan fazla süredir inisiyatif aldiklarini belirterek, "Yenilikçi finansman modellerimizle ülkemize öncülük ediyoruz. Iklim degisikligiyle mücadele için özellikle geçtigimiz yildan bu yana çok önemli adimlar attik. 2020 basinda Bilime Dayali Hedefler metodolojisi kapsaminda 1,5 derece hedefiyle uyumlu olarak mutlak emisyon azaltim hedefini açiklayan Türkiye'deki ilk banka olduk. Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarimizi 2025 yilina kadar yüzde 29, 2035 yilina kadar yüzde 71 azaltmayi taahhüt ettik. Yine 2020 yilinda sadece hedefimizi duyurmakla kalmayarak faaliyetlerimiz kaynakli emisyonlarimizi referans yila göre yüzde 75 azalttiktan sonra kalan emisyonlarimiz için de karbon kredisi satin aldik. Böylece karbon nötr banka olarak, 2035 hedefimizi, 15 yil önce gerçeklestirdik. Ayrica 2021 yilinda Türkiye’den kömür çikis taahhüdü veren ilk banka olarak, kömür santralleri ve madenleriyle ilgili yeni yatirimlari finanse etmeyecegimizi beyan ettik.” ifadelerini kullandi.

Bastug, iklim degisikliginin küresel bir tehdit oldugunu vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

“Biliyoruz ki iklim degisikligi, uygarligin her boyutunu etkileyecek düzeyde küresel bir tehdit olarak güncelligini koruyor. Bu nedenle iklim degisikligiyle mücadele için hedefimizi en yüksege koyduk. Paris Anlasmasi hedefleri dogrultusunda net sifir banka olma yolunda küresel trendleri takip ederek sektörümüz adina çok daha büyük bir taahhütte bulunup Birlesmis Milletler Net Sifir Bankacilik Birligi’ne katildik. 2018 yilinda Birlesmis Milletler Sorumlu Bankacilik Prensipleri'ni olusturan kurucu üyeler arasinda Türkiye’den tek banka olduk. Simdi de Birlesmis Milletler’in net sifir gelecege odaklanmis bankacilik birligine katilarak iklim kriziyle mücadeledeki kararliligimizi sürdürüyoruz. Iklim krizine karsi sorumlulugunun farkinda bir banka olarak, ülkemizi bu uluslararasi platformda temsil etmekten mutluluk duyuyoruz."

Bankalarin iklim degisikligine karsi mücadelede finansman saglayan kurumlar olarak çok önemli bir rolü oldugunu vurgulayan Bastug, NZBA’nin olusturulmasinin da küresel çapta koordineli, hizlandirilmis eylem gelistirmeye yönelik tarihi bir adim olarak kabul edildigini kaydetti. Bastug, "Bu kapsamda küresel bankacilik sektörünün en güçlü taahhüt grubu olarak bilinen NZBA’nin 54. üyesi olup ülkemizde bu taahhüdü veren ilk banka olmaktan ve portföyümüzü en geç 2050 yilina kadar net sifir karbon yapma dogrultusunda stratejiler gelistirmek üzere harekete geçmekten gurur duyuyoruz. Sektörümüzde sürdürülebilirlik stratejileri kapsaminda iklim degisikligiyle mücadele eden tüm bankalari da Net-Sifir Bankacilik Birligi’ne katilmaya davet ediyorum. Bu yolda birlikte yürüyerek dünyamiz için fark yaratabilecegimize inaniyorum.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA