Erzurumlu Motor Ustasi Ürettigi Iki Araç Için Patent Basvurusunda Bulunacak

Motor ustasi Sabit Çalisir, önceki yillarda kendi imkanlariyla ürettigi iki kisilik aracini ve 'çok amaçli tarim araci'ni yeniden tasarladi Sabit Çalisir: 'Gayem ülkemde yerli ve milli bir seyler yapmak. Son 5 yilda otomobilin lastiklerini hafiflettim, motor gücünü artirdik, çok sarsintili ve sesli çalisan motorun sarsintisini ve sesini kestik'

ILHAMI ERKILIÇ - Erzurum'da önceki yillarda kendi imkanlariyla ürettigi iki kisilik aracini ve "çok amaçli tarim araci"ni yeniden tasarlayan motor ustasi Sabit Çalisir, iki araç için patent basvurusu yapmaya hazirlaniyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in basbakanligi dönemindeki "yerli otomobil üretimini" tesvikle ilgili sözlerinin ardindan kollari sivayan motor ustasi Sabit Çalisir (70), 10 yil önce kent merkezindeki 50. Yil Caddesi'ndeki evinin altindaki atölyede yaklasik 5 yil süren çalismayla alüminyum gövde üzerine iki kisilik, 4 vitesli araç ile köylerde kullanilmak üzere dizel motorlu "çok amaçli tarim araci" yapti.

Sonraki yillarda ise Pasinler ilçesindeki "Büyük Devlet Adami Recep Tayyip Erdogan Bilim ve Teknoloji Gelistirme Merkezi" ismini verdigi atölyesinde, ürettigi araçlarini gelistirmek için çalisma yapan Çalisir, iki aracinin motor, sasi, silindir, sanziman ve diger aksamlarini yeniden tasarladi.

Cam, dikiz aynalari, boya ve dösemesini yeniledigi "Gümüs" adli araci ile çok amaçli tarim aracinin test sürüslerini tamamlayan ???????Çalisir, yaklasik 10 yil süren çalismanin ürünü olan iki aracina patent basvurusu için hazirlik yapiyor.

- "Bu ugurda servetimi, yillarimi harcadim"

Sabit Çalisir, AA muhabirine, 50 yili askindir motor ustaligi yaptigini söyledi.

Yaklasik 10 yildir araç üretmek için çabaladigini ifade eden Çalisir, söyle konustu:

"10 yildir ugraslarim sonucu 4 tekerlekli, tek silindirli, dizel motorlu ve 4 vitesli, 2 kisilik otomobil yaptim. 20 bin liraya mal ettigim otomobil ile tarim aracina vatandasimiz 25-30 bin lira bandinda sahip olabilir. Seri üretimle paramiz hem yabancilara gitmez hem de istihdamla yüzlerce insan ekmek yer. Gayem ülkemde yerli ve milli bir seyler yapmak. Cumhurbaskanimizin 'Bir babayigit araba yapsin' sözünden etkilendim. Iste o babayigit de araba da burada. Bu ugurda servetimi, yillarimi harcadim."

Seri üretim için yetkili ve ilgililerden destek bekledigini dile getiren Çalisir, yakinda patent basvurusunda bulunacagini belirtti.

Çalisir, saatte 50 kilometre hiz yapan "otomobili"nin fabrikasyona dönüstügünde 100 kilometreye kadar çikabilecegini savunarak, sunlari kaydetti:

"Projelerimle ilgili büyük firmalarla görüstüm, kimse ilgilenmedi. Son 5 yilda otomobilin lastiklerini hafiflettim, motor gücünü artirdik, çok sarsintili ve sesli çalisan motorun sarsintisini ve sesini kestik. Araçlarimizin kaportasi alüminyum sacdan yapildigindan çürüme olmaz ve uzun ömürlüdür. Cumhurbaskanimiz ve devletimiz destek olsun. Para istemiyorum, takim, tezgah, alet, edevat istiyorum. Tarim aracimiz köylerde at arabasi yerine kullanilabilir, tarlaya, çayira gitmek için ve arkasina tirpan baglayip tarla sürmek için de ideal. 'Gümüs' adli otomobil ile tarim araci saatte 1 litre mazot tüketiyor, motorlari 1 litre yag aliyor, 2 kisiyi istediginiz yere götürür."
Kaynak: AA