Diyanet Isleri Baskani Erbas, Bursa Müftülügü Hizmet Binasinin Açilisina Katildi Açiklamasi

'Bugün Bati merkezli bilginin insani ve hayati dizayn ettigine sahit oluyoruz ancak söz konusu anlayisin insan, evren ve Allah tasavvurunda var olan ciddi krizler ve paradokslar, tüm insanligi olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir'.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, "Bugün Bati merkezli bilginin insani ve hayati dizayn ettigine sahit oluyoruz ancak söz konusu anlayisin insan, evren ve Allah tasavvurunda var olan ciddi krizler ve paradokslar, tüm insanligi olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir." dedi.

Erbas, 15 Temmuz Demokrasi Meydani'ndaki Bursa Müftülügü hizmet binasinin açilisinda yaptigi konusmada, Islam'in, kitap ve bilgi medeniyeti oldugunu söyledi.

Okumayi, anlamayi, akli kullanmayi, bilgiye sahip olmayi emreden ve tavsiye eden pek çok ayetin bulundugunu hatirlatan Erbas, "Medeniyetimizdeki ilk örnegimiz, aydinlanmis sehir Medine'dir. Yesrib'i 10 sene içinde nasil Medine-i Münevvere, aydinlanmis bir sehir yaptiysa Allah Resulü Efendimiz, onun ümmeti olarak, onun varisi olarak bizler de sehirlerimizi münevver sehirler yapmak zorundayiz, O'nun yolundan gidenler olarak. Iste burada Münevver oldugunu bildigimiz Bursa'ya katki saglamak, aydinlanma yolundaki ilerleyisine katki saglamak için bugün bir tugla daha eklemis oluyoruz." ifadelerini kullandi.

Erbas, Müslüman alimlerin, asirlarca ilmin bütün alanlarinda insanligin gelisimine öncülük ettigini anlatti.

Prof. Dr. Erbas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bizler, Endülüs'ten Maveraünnehir'e, devasa kütüphaneleriyle tarihe iz birakmis bilgiyle, kitapla, hikmetle bütünlesmis bir tarihin mensuplariyiz. Bugün Müslüman dünyanin, okumayi ve bilgiyi, bilgi pesinde kosmayi ihmal ettigi zaman nasil büyük sikintilar yasadigini görüyoruz. Hem tarihi takip ederek görüyoruz hem de bugün görüyoruz. Yasanan sorunlarin, geri kalmisligin en temel sebebi, ilimden, irfandan, bilimden, hikmetten uzak kalmaktir. Ilmi bilgiyi kaybedince cehalet karanligi çökmüstür. Fitne ve tefrikanin sebebinin cehalet oldugunu her vesileyle söylüyoruz. 'Cehalet kötülüklerin anasidir' diyoruz. Kitap, Müslümanlar için ihtiyaç listesinin sonlarinda yer almaya baslamisti ama simdi hem Diyanet Isleri Baskanligi, Türkiye Diyanet Vakfi Yayinlari, ülkemizde fuarlarin açilmasi, kitaplarin fazla basilmasi ve kitap okuma oranlarinin artmasi bizi heyecanlandirmakta, ilim, irfan, bilgi, hikmet medeniyetinin mensuplari olarak umutlandirmaktadir."

- "Bilgi üretmeyenler üretilen bilginin takipçisi hatta mahkumu olur"

Erbas, bir milletin gelismislik seviyesinin kitabevleriyle, kütüphaneleriyle, kitaba verdigi deger ile ölçüldügünü vurguladi.

Dünyada ekonomi, sanat, teknoloji, hukuk alanlarinda ileri ülkelerin en bariz özelliklerinden birinin, kitap okuma orani, yayin sayisi ve niteligi gibi açilardan ileride yer almalari oldugunu kaydeden Erbas, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bilgi, iyilik için kullanilirsa insanliga hizmete, hukuk ve ahlak tanimayan insanlarin elindeyse insanlik için felakete dönüsür. Bilgi üretmeyenler üretilen bilginin takipçisi hatta mahkumu olur. Islam dünyasi, bilim, teknik, tip, sosyal bilimler ve dahasi ilahiyat alaninda bilgi üretme, bilgi güncelleme, degere dönüstürme ve hayata kilavuz yapma konusunda daha çok çalismalidir. Bu mesafeyi bizim telafi etmek zorunlulugumuz vardir. Dogru ve sahih bilgi zemini kaybettigimizde, bilgi üretmeyi ve gelistirmeyi ihmal ettigimizde saglikli düsünmeyi, sorunlari tespit etmeyi ve çözüm üretme imkanini da kaybediyoruz. Bugün Bati merkezli bilginin insani ve hayati dizayn ettigine sahit oluyoruz ancak söz konusu anlayisin insan, evren ve Allah tasavvurunda var olan ciddi krizler ve paradokslar, tüm insanligi olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bunun yaninda son vahye, köklü bir medeniyete, dinamik insan kaynaklarina sahip oldugu halde Islam dünyasi insani ve hayati insa edecek bir bilgi ve dünya tasavvurunu güçlendirip izah ederek yeryüzüne henüz teklif edebilmis degildir. Bunun için bizim Islam dünyasi olarak çok daha fazla çalismaya ihtiyacimiz vardir."

Erbas, bugün öncelikle Islam'in dogru anlasilmasi ve sahih dini bilginin hayati öneme sahip oldugunu dile getirerek, bunun için Kur'an ve sünneti, Islam'in kaynak eserlerini ve Islam medeniyetinin en iyi sekilde taninmasi ve anlasilmasi gerektigini bildirdi.

Insanligin devasa meselelerini çözme noktasinda Kur'an ve sünnetin en büyük imkan oldugunu ancak öncelikle onlari en dogru sekilde anlayip en uygun yöntemle çaga tasima sorumlulugunun hakkiyla yerine getirilmesi gerektigini söyleyen Erbas, "Fikir ve gönül dünyamizi kisir döngülerin aldatici baskilarindan kurtarmak için kitap en büyük imkandir. Okumanin neticesi hayata deger katmaktir. Bu manada kitap en soylu terbiye aracidir. Okumak ile sorumluluk, hak duyarliligi, güzel ahlak gibi degerler arasinda dogrusal ve vazgeçilmez bir iliski vardir. Insani olgunlastirmayan, hayati güzellestirmeyen bilgi ve okumalar faydasizdir." diye konustu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ve Il Müftüsü Izani Turan'in konusmalarinin ardindan kurdele kesilerek binanin açilisi gerçeklestirildi.

Açilisa, bazi milletvekilleri, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Il Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan ile çok sayida davetli katildi.
Kaynak: AA