Büyüksehir, Antep Savunmasini Tüm Yönleriyle Ele Alan Eseri, Okuyucularla Bulusturdu

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan Antep Savunmasinin 100’üncü yil dönümü kutlamalari kapsaminda Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü’nün kaleme aldigi “Antep’te Misyonerler, Ermeniler ve Millî Mücadele” adli kitabi yayimlandi.

Büyüksehir, Antep Savunmasini Tüm Yönleriyle Ele Alan Eseri, Okuyucularla Bulusturdu
Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in talimatiyla olusturulan kitap, Antep’in fiilen düsman isgalinden önce misyonerler tarafindan nasil isgal edildigini, misyonerlerin sehrin fizikî yapisini degistirerek nasil zihniyet dönüsümü yasatmak istediklerini ve Ermenilerin Antep Savunmasindaki faaliyetlerinin hangi biçimlerde gerçeklestigini ortaya koyuyor.

Amerikan misyonerlerinin ve Ermenilerin Antep Savunmasi öncesi ve esnasindaki faaliyetlerini belgeler dogrultusunda kapsamli bir sekilde ortaya koyarak önemli bir boslugu dolduran eser 184 sayfadan olusuyor.

Kitap Gaziantep Panorama 25 Aralik Müzesi, Zeugma Müzesi ile Arkeoloji Müzesi magazalarinda, Türkiye çapinda seçkin kitapçilarda, Gazikültür A.S.’nin internet sitesi magazagaziantep.com ve kitap satisi yapan seçkin internet sitelerinde okuyucularini bekliyor.

“Vazifemiz, Antep Savunmasini tüm unsurlariyla gelecek nesillere aktarmak”

Eser içerigi hakkinda degerlendirmede bulunan Büyüksehir Belediyesi Gazikültür A.S. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil Ibrahim Yakar, “Gaziantep’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yilini idrak etmekteyiz. Hakli direnisi neticesinde ‘Gazi’ unvanini alan Antep, isgallere kisitli imkanlarla direnmistir. Imkanlarin son derece kisitli olmasina ragmen elde edilen basari iman ve suur ile açiklanabilir mahiyettedir. Bugün cosku ile kutladigimiz Gaziantep’in kurtulusuna bu nazarda bakmamiz gerekmektedir. Bu baglamda Antep Savunmasini tüm detaylari ile bilme ve gelecek nesillere aktarma vazifemiz bulunmaktadir. Bu vazife bilinciyle Gaziantep’in düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yil dönümünde kitaplar yayinlanmakta ve etkinlikler gerçeklestirilmektedir" dedi.



Yüzyillik mirasi yeniden gündeme getirmek ve sehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarimizi anmak maksadiyla ‘Antep’te Misyonerler, Ermeniler ve Millî Mücadele’ baslikli kitabin yayinlandigini ifade eden Yakar, "

Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü’nün kaleme aldigi kitap, Antep Savunmasi ile ilgili önemli bir boslugu doldurmaktadir. Antep, çok erken tarihlerde Amerikali, Ingiliz misyonerlerin hedefi olmus bir sehirdir. Misyonerler, öncelikle, sehrin fizikî yapisini dönüstürmeye çalismislar ve buna yönelik ciddi çalismalar yürütmüslerdir. Antep’te emellerini gerçeklestirmek için ise Ermenileri hedeflerine koymuslardir. Kitapta bulunan belgelerden anlasildigina göre Ermenilerin inançlarina, egitimlerine, sosyal hayatlarina yönelik sistemli plan yaptiklari anlasilan misyonerlerin Antep Savunmasinda isgalci güçlere rehberlik etmeleri tesadüf degildir. Ermeniler misyonerler ile is birligi içerisinde Antep’te Türklere karsi isgalci güçlerin yaninda yer almislardir. Bu bakimdan Milli Mücadele’de Antep Savunmasi ele alinirken bu hususlar göz önünde bulundurulmalidir. Antep Savunmasini ele alan çalismalarda genel olarak Ingiliz, Fransiz isgaline vurgu yapilmaktadir. Sehirdeki Amerikan varligi, etkisi ve emelleri ihmal edilmektedir. Oysa ki, sehrin isgalinin zemininin olusmasi uzun bir projenin eseridir. Bu proje Amerikali misyonerler eliyle geçeklesmistir. Amerikan misyoner örgütleri Antep’e özel bir önem vermislerdir. Sehrin kültürel ve entelektüel çehresini degistirmek için yani bir nevi “sosyal mühendislik” yaparak ciddi ve kalici yatirim yapmislardir. Antepli Türklerden hürmetten baska bir tavir görmeyen misyonerler Ingiliz ve Fransiz isgal kuvvetlerine ev sahipligi yapmislar; bilgi aktarimi yaparak isgalci kuvvetlerin sehre hakim olmasini saglamislardir” diye konustu.

Kaynak: İHA