Bit Pazarindan Topladigi Eski Oyuncak Bebekleri Yeniden Çocuklarla Bulusturmak Istiyor

Izmir'in Bergama ilçesinde yasayan Emine Sönmezer, bit pazarindan, çöplerden topladigi yaklasik 1000 oyuncak bebegi onararak yeniden tasarladi Emine Sönmezer: 'Benim için bit pazarindan bu bebekleri kurtarmak bir tutku oldu. Yasanmisliklari daha çok beni ilgilendiriyor. 'Kim bilir hangi çocuklari sevindirdiler, hangi çocugun dogum günüydü' diye düsünüyorum. Ondan sonra ne oldu da bu çöp torbasina atildi. Ben bunlari yeniden bir sürü çocukla yasatmak istiyorum'

METIN AYDEMIR - Çöpten buldugu ya da satin aldigi eski oyuncak bebekleri tamir edip temizledikten sonra tasarladigi özel kiyafetlerle giydiren Izmirli Emine Sönmezer, 15 yilda hazirladigi 1000'e yakin bebegi çocuklar için sergilemeyi hedefliyor.

Çocuklugunda yasadigi güzellikleri baska çocuklara da yasatmak isteyen 60 yasindaki Emine Sönmezer, yaklasik 15 yildir sokakta ya da çöpte buldugu, gittigi bit pazarlarindan satin aldigi eski bebekleri biriktiriyor.

Annesi Sehrize Hanim'in kendisine ve mahalledeki diger çocuklara diktigi bez bebekleri unutamayan Sönmezer, topladigi bebekleri onarmak için evini 2006'da atölyeye dönüstürdü.

Terzi olan ve kiyafetler tasarlayan 3 çocuk annesi Sönmezer, oyuncak bebekleri önce dezenfekte ediyor ve temizlik sürecinden geçiriyor. Ardindan bebeklerin yüz ifadelerine göre onlar için özel tasarimlar çizerek titiz bir isçilikle elbiseler dikiyor.

Bebekleri onarip tasarladigi kiyafetlerle giydiren Sönmezer, Bornova'daki evi bebekleri için küçük gelmeye baslayinca esi Emin Sönmezer ile yeni bir ev aramaya basladi. Sönmezer çifti, Bergama Sadirvan mevkisinde tarihi evlerden birini satin alarak ilçeye tasindi.

Evini, onarip giydirdigi bebeklerle donatan Emine Sönmezer, bebeklerine Kafkas kökenli olmasi nedeniyle Çerkezlerde kiz çocuklarina verilen "kalp ve can" anlamina gelen "Gupse" ismini verdi.

"Gupse anne" olarak anilmaya baslanan Emine Sönmezer'in müzeyi andiran evindeki 1000'e yakin bebek, çocuklara kavusacagi günü bekliyor.

- "Atölyeme bebek hastanesi diyebiliriz"

Emine Sönmezer, AA muhabirine, daha çok çocugun ulasmasini saglamak amaciyla evini, "müze ev"e dönüstürmek için gerekli çalismalara baslayacagini söyledi.

Bebeklerle yasadigi süreci anlatan Sönmezer, "Oyuncak bebekleri bit pazarindan çok kötü durumda buluyorum. Kollar, bacaklar kopmus hatta gözleri bile olmayanlar oluyor. Bunlari eve getirdikten sonra klorakli sulardan geçiriyorum. Saçlar sampuanlaniyor. Ondan sonra islemlere geçiyorum. Atölyeme bir nevi bebek hastanesi diyebiliriz. Kollar bacaklar takildiktan sonra yüz ifadelerine göre kiyafetlerini tasarliyorum." diye konustu.

Her buldugu bebekte baska bir duygu yasadigini aktaran Sönmezer, "Benim için zaten bit pazarindan bu bebekleri kurtarmak bir tutku oldu. Bu yasanmisliklari daha çok beni ilgilendiriyor. 'Kim bilir hangi çocuklari sevindirdiler, hangi çocugun dogum günüydü' diye düsünüyorum. Ondan sonra ne oldu da bu çöp torbasina atildi. Ben bunlari yeniden bir sürü çocukla yasatmak istiyorum." ifadelerini kullandi.

Sönmezer, esi Emin Sönmezer'in her zaman yaninda olup kendisine destek verdigini söyledi. Emin Sönmezer de esinin rüyasina ortak olmaya çalistigini dile getirdi.

Kaynak: AA