Baskan Nursaçan Açiklamasi 'Ekonomimiz Büyüdükçe Teknik Eleman Ihtiyacimiz Artiyor'

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Nursaçan, mesleki ve teknik liselere olan ihtiyacin her geçen gün arttigini belirtti. Bu ihtiyaci gördükleri için ikinci teknik koleji yapmak üzere tüm hazirliklari tamamladiklarini vurgulayan Baskan Nursaçan, Türkiye ekonomisinin can damarini olusturan Organize Sanayi Bölgelerinin, en büyük eksikliklerinden olan yetismis eleman eksikligini giderme konusunda kendi göbeklerini kendi elleriyle kesmeye çalistiklarini kaydetti.

Baskan Nursaçan Açiklamasi 'Ekonomimiz Büyüdükçe Teknik Eleman Ihtiyacimiz Artiyor'
Türkiye’nin en büyük ihtiyaçlarindan olan mesleki ve teknik lise mezunu meslek sahibi eleman yetistirme konusunda kollari sivayan Organize Sanayi Bölgeleri, bölgesel ihtiyaçlari karsilamaya yönelik olusturulan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile nefes aliyor. Organize Sanayi Bölgeleri Içi Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Raporu’na göre, Türkiye’de 42 ilde 66 OSB içinde 76 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunuyor. Bu okullarda sanayinin ihtiyaç duydugu 47 alan ve 105 dal mevcut. Bu liselerde okuyan ögrenci sayisi ise 60 bin 890. Bu ögrencilerin hemen hemen tamami, içinde bulunduklari OSB’lerde staj yapiyor ve is imkâni buluyor. Kayseri OSB Yönetim Kurulu Baskani ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Nursaçan, OSB içi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrenci sayisi itibariyla en büyük kapasitenin Kayseri OSB’de olmasina ragmen yetersiz oldugunu vurgulayarak, “OSB içi meslek liselerimiz, günümüzde sanayimizin itici gücü durumuna gelmistir. Istediginiz kadar sermayeniz, altyapiniz ve kaynaginiz olsun, eger bunlari çalistiracak kalifiye elemaniniz yoksa beyhudedir. Bugün itibariyla idaremizde bulunan Özel Kayseri OSB Teknik Koleji ögrenci sayimiz, raporda da tespit edildigi gibi 2 bin 775’dir. Bu ögrencilerimizin tamami OSB’mizde staj yapmakta ve is bulmaktadir. Ancak, biz meslek lisemize müracaat eden ögrencilerimizin hepsine kapasitemizin dolmasi sebebiyle olumlu cevap veremiyoruz” diye konustu.

OSB içi Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin içinde kuruldugu OSB’nin ihtiyaçlarina göre yapilandigina isaret eden Baskan Nursaçan, “Biz 2 bin 500 ögrenci daha kabul edecek bir okul planliyoruz. Bununla ilgili çalismalarimiz son asamasina geldi. Ögrencilerden ve ailelerden teveccüh görüyoruz. Sanayicimizin de talebi var. Biz de OSB olarak bu ihtiyaci giderecegiz. Bir kez daha tekrar ediyorum ki, eli tornavida tutan yetismis 5 bin elemanin isi su anda bizin OSB’mizde hazir. Devletimizin bu okullarin açilmasindaki gayret ve destekleri için minnetlerimi sunarken, bizim OSB’miz ve diger OSB’lerin taleplerinin de bir an önce degerlendirilmesini bekliyorum” dedi.

OSB Içi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi raporu

- Türkiye’de 42 ilde 66 OSB’de 76 MTAL okul var.

- Türkiye’de Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde okutulmak üzere 47 Alan, 105 Dal mevcut.

- En çok alt dali olan alan, Makine ve Tasarim Teknolojisidir. (10 alt dal)

- OSB Disi okullara 14 Alan, 37 dala maddi destek saglanirken, OSB Içi MTAL okullara 16 Alan, 49 dalda destek saglanmaktadir.

- Ögrencisi en çok olan okul Özel Kayseri OSB Teknik Koleji’dir. (2.775 ögrenci)

- Devlet destegi olmamasina ragmen açilan tek alan. Izmir-Pancar OSB MTAL Uçak Bakim bölümüdür. (ücret velilerden karsilanmaktadir.)

- En çok dalda sinif açan okullar, 14 dal ile Adiyaman Mimar Sinan MTAL ve Resmi Sivas MTAL’dir. Her iki okulda Resmi niteliktedir.

- En çok ögretmeni olan okul: Özel Ikitelli OSB MTAL (125 Ögretmen)

- En çok dersligi olan okul: Özel Kayseri OSB MTAL (117 Derslik)

- Toplam ögrencilerden % 30’u Elektrik-Elektronik Teknolojisi alaninda egitim görmektedir. Bunu % 19 ile Makine ve Tasarim Teknolojisi takip etmektedir.
Kaynak: İHA