Bahreyn'in Israil Büyükelçisi Celahime Açiklamasi 'Bugün Görevime Baslayacagim'

Israil ile normallesme anlasmasi yapan Bahreyn’in Israil’e atadigi ilk Büyükelçi Halid el-Celahime, Tel Aviv’deki görevine bugün resmen baslayacagini duyurdu.



Celahime, Tel Aviv’e gelisi öncesi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Bahreyn Kralligi'nin Israil Devleti'ndeki ilk büyükelçisi olarak görevime baslamak için bugün Tel Aviv'e gelecegimi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandi.

Manama yönetimi, mart ayinin sonunda Celahime’nin Tel Aviv’e büyükelçi olarak atandigini duyurmustu.

Celahime ise 29 Mayis’ta Bahreyn Krali Hamed Bin Isa Al Halife’nin huzurunda hukuki yeminini yapmisti.

Bahreyn Disisleri Bakanliginda 2017'den beri Operasyonlar Müdürü olan Celahime, 2009-2013 yillarinda da ülkesinin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmisti.

Tel Aviv yönetimi de ocak ayinda Bahreyn'e geçici diplomatik misyon sefi atamisti.

Bugün görevine baslamasiyla birlikte Celahime, Misir, Ürdün ve BAE büyükelçilerinin ardindan Tel Aviv'deki dördüncü Arap büyükelçisi olacak.

- Israil ile bazi Arap ülkeleri arasindaki normallesme anlasmalari

Israil ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasinda 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle iliskileri normallestirme anlasmasi imzalanmisti.

Hartum yönetimi de dönemin ABD Baskani Donald Trump'in Sudan'i "teröre destek veren ülkeler" listesinden çikarmasi karsiliginda 23 Ekim 2020'de Israil ile iliskileri normallestirme karari almisti.

Sudan'in ardindan Fas da 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskileri normallestirme anlasmasina varmisti.

Kaynak: AA