Avrupa Birligi'nden Sudan'a Siyasi Ve Ekonomik Destek Sözü

Avrupa Birligi (AB) Sudan Delegasyon Baskani Robert van den Dool, Sudan'daki siyasi ve ekonomik dönüsümü destekleyeceklerini söyledi.

Sudan Haber Ajansinin (SUNA) haberine göre, Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan, Cumhuriyet Sarayi'nda Avrupa Birligi'ne üye ülkelerin Sudan'daki büyükelçileriyle görüstü.

Burhan, Sudan'in ortak hedeflere ulasmak için tüm Avrupa Birligi ülkeleriyle ikili iliskileri güçlendirmeye istekli oldugunu vurguladi.

Toplantidan sonra açiklamalarda bulunan AB Sudan Delegasyon Baskani van den Dool, toplantinin dostane bir atmosferde gerçeklestigini söyledi.

Afrika Boynuzu'ndaki gerilimi azaltmaya çalistiklarini açiklayan van den Dool, Sudan'in bölgedeki önemli rolüne isaret ederek Sudan ile is birligini sürdüreceklerini belirtti.

Van den Dool, Sudan'daki demokratik geçisi desteklediklerini ve anayasa ve seçim komisyonunun olusturulmasi için gerekli hazirliklarin yapilmasi gerektigini belirterek Avrupa Birligi büyükelçilerinin Sudan ekonomisini yeniden insa etmek için hükümetin ekonomik reformlarinin yani sira aile destek programina da destek verdigini aktardi.

Toplantinin Sudan'in dogu sinirlarinda yasananlar, Etiyopya ve Güney Sudan'daki gelismeler ve Kizildeniz'in güvenligini tartismak için bir firsat oldugunu dile getiren van den Dool, herhangi bir askeri hareketliligin bölge ülkelerinde barisi ve güvenligi olumsuz etkileyecegini belirtti.

Hedasi Baraji krizi ve tartismali Faska bölgesini geri almasinin ardindan Sudan ve komsusu Etiyopya arasindaki iliskiler gerilmisti.

Kaynak: AA