Afgan Lider Gülbettin Hikmetyar, Taliban'in Kuracagi Yönetimde Yer Almasa Dahi Hükümete Destek Verecek

'(Taliban tarafindan) Yeni kurulacak hükümette ortak olmak için çok da istekli degiliz. Taliban ne sekilde hükümet kurarsa kayitsiz ve sartsiz onu destekliyoruz' 'DEAS'i büyük gösterdiler, propaganda yapildi, büyük bir tehlike olarak gösterildi. Düsünce ve görüs açisindan DEAS'in Afganistan'da büyük bir alani bulunmuyor ve tehdit de olusturmuyor' 'Türkiye, Afganistan'in en iyi dostlarindan biridir. Türkiye hep Afgan halkinin yaninda oldu ve her alanda destekledi. Tarihi geçmise ve düsünce birligine bakildiginda Afgan ve Türk halklarinin arasinda güven ve kardeslik iliskisinin oldugunu görmek mümkün'

SAYED KHODABERDI SADAT - Afganistan'in en güçlü siyasi gruplarindan Hizb-i Islami Partisi lideri Gülbettin Hikmetyar, Taliban tarafindan kurulacak hükümette ortak olarak yer alma israrlari olmadigini ancak hükümetin göreve baslamasina önkosulsuz destek vereceklerini söyledi.

Hikmetyar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Afganistan'daki son durumu degerlendirdi.

Hafta sonuna kadar yeni yönetim yapisini ilan etmesi beklenen Taliban'a ne sekilde destek verebilecegi sorusuna Hikmetyar, yönetimin basarili olabilmesi için ehil kisilere görev verilmesi gerektigini söyledi.

Hikmetyar, "Hükümete ortak olmak için ehil kisilere görev verilmesi disinda bizim herhangi bir sartimiz yok" dedi.

Mutlak surette hükümette yer alma hedefleri olmadigini belirten Hikmetyar, "(Taliban tarafindan) Yeni kurulacak hükümette ortak olmak için çok da istekli degiliz. Taliban ne sekilde hükümet kurarsa kayitsiz ve sartsiz onu destekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Hikmetyar, koalisyon hükümetlerinin yararina inanmadiklarini çünkü hep basarisiz olduklarini savunarak, "Taliban ile kardesiz ve aramizda fikir birligi bulunuyor" dedi.

- Türkiye ile Afganistan iliskileri

Gülbettin Hikmetyar, "Türkiye, Afganistan'in en iyi dostlarindan biridir. Türkiye hep Afgan halkinin yaninda oldu ve her alanda destekledi. Tarihi geçmise ve düsünce birligine bakildiginda Afgan ve Türk halklarinin arasinda güven ve kardeslik iliskisinin oldugunu görmek mümkün." diye konustu.

"Afganistan’da bir Pestu milliyetçiligi gündemi var midir? Pestuluk Afganistan için ne ifade ediyor?" sorusuna Hikmetyar, "milliyetçilik ve ayrimciligin Islam'da yerinin olmadigini" ve yeni hükümette de "milliyetçiligin yer bulamayacagi" yanitini verdi.

Hikmetyar, dünyanin Afganistan'da yeni yönetimin kurulmasina izin vermemesi ve kendilerine yakin bir yönetimi isbasina getirmeye çalismalari durumunda bunun sonucunun savasa kadar uzanabilecegini savundu.

"Artik Afganlarin iradesine saygi duyulmasini istiyoruz" diyen Hikmetyar, Afganlarin istegine uygun bir hükümet kurulmasi halinde pek çok ülkenin bunu taniyacagini öne sürdü.

- DEAS'in Afganistan'daki varligi

Gülbettin Hikmetyar, "DEAS'in Afganistan için ne denli büyük bir tehlike arz ettigi" sorusuna, "DEAS'i büyük gösterdiler, propaganda yapildi, büyük bir tehlike olarak gösterildi. Düsünce ve görüs açisindan DEAS'in Afganistan'da büyük bir alani bulunmuyor ve (artik) tehdit de olusturmuyor." yanitini verdi.

"Afganistan’da yabanci savasçilar konusu sorun haline gelebilir mi?" sorusunu da Hikmetyar, "Afganistan'daki El Kaide ve diger yabanci savasçilar hakkinda da yalan propagandalar yapildi. Onlarin sayisi geçmiste de çok azdi ve bugün daha da az. Asla onlari bir tehdit olarak saymak mümkün degildir." seklinde cevapladi.

- Hikmetyar kimdir ?

Hikmetyar, 1977’de Hizbi-i Islami örgütünü kurdu ve Sovyetler Birligi’nin Afganistan’i isgaline direnen isimlerden biri olarak öne çikti.

Isgalin bitmesinin ardindan baslayan iç savas döneminde kisa süre basbakanlik yapti. Iç savas esnasinda sivillere yönelik bazi suçlarla itham edildi. Pestu kökenli olan Hikmetyar, 1996’da Taliban’in Kabil’i ele geçirmesi üzerine buradan ayrildi.

Hikmetyar, 11 Eylül 2001 saldirilarindan sonra Afganistan’i isgal eden ABD ordusuna karsi direnis faaliyetleri yürüttü ve ABD’nin basina ödül koydugu isimler arasinda yer aldi. 2017’de Afganistan’da iç uzlasi için yönetimin çikardigi yasayla Kabil’e dönen Hikmetyar’in ismi Birlesmis Milletler yaptirim listesinden çikartildi.

Kaynak: AA