ABD Yönetiminden Çinli Fentanil Kaçakçisinin Yakalanmasi Için 5 Milyon Dolar Para Ödülü

ABD Disisleri Bakanligi, yasa disi yollarla uluslararasi fentanil tasiyan bir suç örgütünün elebasi Çin vatandasi Zhang Jian'in yakalanmasi ya da gözaltina alinmasi için bilgi saglayan kisilere 5 milyon dolara kadar para ödülü verilecegini açikladi.

ABD Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada Zhang'in basinda bulundugu suç örgütünün 2013-2016 yillarinda ABD'ye soktugu fentanilleri kullanan 4 Amerikalinin yasamini yitirdigi, 5 kisinin ise vücudunun agir hasar gördügü kaydedildi.

Zhang'in Ocak 2018'te Kuzey Dakota'da görülen davada hapis cezasina çarptirildigina isaret edilen açiklamada, elebasinin yerinin belirlenmesi, tutuklanmasi ya da yakalanmasina iliskin bilgi saglayan kisilere 5 milyon dolara kadar para ödülü verilecegi vurgulandi.

- Fentanil nedir?

1950'lerin basinda Belçika'daki tibbi çalismalar sonucu bulunan fentanil, morfinden 80 kat güçlü bir uyusturucu olarak biliniyor.

1990'li yillarin basinda tipta tedavi amaçli kullanilmaya baslanan fentanil, etkili bir agri kesici oldugu için anestezi alaninda da tercih ediliyor. Özellikle kanser hastalari için etkili sonuçlar verdigi belirtilen madde, tip dünyasi için en degerli ilaçlar arasinda gösteriliyor.

Fentanil, geçen yillarda Kanada'da çok sayida kisinin ölümüne yol açmisti.

Kaynak: AA