ABD'yi Vuran Ida Kasirgasi'nda Can Kaybi 2'Ye Yükseldi

ABD’nin Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde etkili olan Ida Kasirgasi’nda hayatini kaybedenlerin sayisi 2’ye yükseldi.

ABD'yi Vuran Ida Kasirgasi'nda Can Kaybi 2'Ye Yükseldi
ABD’nin Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde geçtigimiz günlerde etkili olan Ida Kasirgasi’nda bilanço artiyor. Daha önce Louisiana’nin Baton Rouge bölgesindeki Ascension Parish’te evinin üzerine agaç devrilmesi sonucu 60 yasinda bir kisinin yasamini yitirdigi açiklanmisti. Son olarak Louisiana’nin en büyük sehri New Orleans’ta araciyla sel sularinin arasindan geçmeye çalisan bir kisinin daha bogularak hayatini kaybettigi bildirildi.

Söz konusu can kaybi ile birlikte Ida Kasirgasi nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi 2’ye yükseldi.

Louisiana Valisi John Bel Edwards yaptigi açiklamada, arama ve kurtarma çalismalarinin devam ettigi bölgede ölü sayisinin artmasini beklediklerini söyledi.

Edwards ayrica, Ida’nin vurdugu bölgelerde mahsur kalan en az 671 kisinin kurtarildigini belirtti.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansi’na göre, Ida nedeniyle Louisiana’da 4 hastanede hasar meydan gelirken, 39 tibbi tesiste elektrik kesintisi oldu. New Orleans sehrinin tüm sakinleri de dahil olmak üzere Louisiana’da 1 milyondan fazla ve Mississippi’de 67 binden fazla kisinin elektriksiz kaldigi aktarildi. Louisiana sahilinde elektriklerin gelmesinin en az 6 haftayi bulabilecegi ifade edildi.

Ida’nin etkiledigi bölgelerde 5 bin Ulusal Muhafiz görevlendirildi

ABD Baskani Joe Biden yaptigi açiklamada, can kaybinin artmasinin “muhtemel” oldugunu ifade etmisti. Biden, arama-kurtarma çalismalarini sürdüren 5 bin Ulusal Muhafiza ek olarak 25 bin enkaz kaldirma ekibinin bölgede çalistigini söylemisti.

Louisiana Ulusal Muhafizlari tarafindan yapilan açiklamada ise arama-kurtarma operasyonlari için 195 araç, 73 kurtarma botu ve 34 helikopterin görevlendirildigi belirtilmisti.

Öte yandan ABD’yi vuran en güçlü 5’inci kasirga Ida, daha sonra güç kaybederek kategori 4’ten kategori 1’e gerilemisti.

Katrina Kasirgasi’nin 16’nci yil dönümü

New Orleans sehrini kategori 3 seviyesinde vuran Katrina Kasirgasi’nin 16’nci yil dönümünde, sehri bu defa da Ida Kasirgasi vurdu. 2005’te meydana gelen Katrina Kasirgasi nedeniyle sehrin yüzde 80’ini su basmis bin 800’den fazla can kaybi yasanmis, 100 milyar dolardan fazla maddi hasar meydana gelmisti.
Kaynak: İHA