78. Venedik Film Festivali Sanal Gerçeklik Proje Bölümü 'Venice VR Expanded Istanbul' Yarin Basliyor

Etkinlik, ziyaretçileri 360 derecelik görselisitsel bir deneyim içerisinde, hikaye anlatiminin yeni olanaklarini kesfetmelerine imkan sagliyor.

78. Venedik Film Festivali bünyesinde sanal gerçeklik (VR) projelerinin yaristigi Venice VR Expanded Uydu Programi festivalle es zamanli olarak 1-19 Eylül 2021 tarihlerinde Istanbul'da gerçeklesecek.

Etkinlik, sanal gerçekligi sanatsal ve yaratici bir mecra olarak yeni nesillere tanitmak amaciyla kurulan Euromersive Turkey'nin çatisi altinda, Virgile Film ve Raptor Dance Studios koordinatörlügünde yarin baslayacak.

Salon IKSV ve Kolektif House'un ev sahipliginde gerçeklesen ve atölyelerle zenginlesen etkinligin biletleri Passo.com.tr adresinden satin alinabilecek.

Etkinligin içerigi hakkinda AA muhabirine açiklamada bulunan Virgile Film sirketinin kurucusu Virgile Mangiavillano, sinema ve yeni teknoloji arasinda köprü kurmaya çalistiklarini vurgulayarak, sanal (arttirilmis) gerçekligi Türkiye'de gelistirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mangiavillano, etkinlikte 32 yapimin yer aldigini belirterek, "Amacimiz Türkiye'de bu sektörü gelistirerek Türkiye'den de sanal gerçeklik alaninda sanatçilar çikartmak. 3-4-5 Eylül tarihlerinde gerçeklesecek panellerle ilginin buraya odaklanmasini istiyoruz. Özellikle gençlere sesleniyorum, 19 gün boyunca prestijli bir seçkiyle VR deneyiminin tadini çikartabilirler." dedi.

Bu yilki etkinlikte 40'a yakin eserin çogu ödül için yarisirken, bir kismi yaratici VR endüstrisinin en iyi örneklerini ve Biennale College programindan belli basli çalismalari içeriyor.

- Artirilmis Gerçeklik üzerine sunumlar ve konusmalar

Etkinlikle eszamanli olarak artirilmis gerçeklik üzerine düsünmek, tartismak ve yaratmak için bir dizi atölye çalismalari ve sunumlar ücretsiz olarak gerçeklesecek.

Bahçesehir ve Medipol üniversitelerinde görev yapan ögretim görevlisi Oytun Kal, yeni teknolojiler ve sürükleyici film yapim metodolojileri hakkinda 3 Eylül'de sunum yapacak. Tiyatro ve performans sanatçisi Selen Lun, sanal gerçeklik ve pandomim iliskisi üzerine 4 Eylül'de bir atölye çalismasi yapacak.

Etkinlik, Datagate, Oda Studios, Akkas&Partners ve Türkiye Fransiz Kültür Merkezi’nin desteginde; Salon IKSV ve Kolektif House’un mekan partnerlerliginde gerçeklesecek.

Bu yilki festivalin donanim destegi ise, Yildiz Teknik Üniversitesi'nin SATPARK ve Özyegin Üniversitesi'nin ÖzU VR Laboratuvari tarafindan saglanacak.

Etkinligin biletleri festival içerigine 50 dakika erisim saglarken katilimcilar projeler içerisinden deneyimlemek istediklerini seçebiliyor. Etkinlikte yer alan projeler orijinal dillerinde ve bir kismi ise Ingilizce altyazili sunulacak.

Etkinlik sirasinda kullanilan tüm ekipmanlar, her kullanim arasinda UV ve dezenfektanlarla dezenfekte edilecek.

Kaynak: AA