1,5 Yil Sonra Yeniden Okullariyla Bulusacak Ögrencilerin Psikolojisine Dikkat

Kisisel Gelisim Uzmani Kamil Vüsal Pasayev, okullarin açilmasina birkaç gün kala 1,5 yil sonra yeniden yüz yüze egitime baslayacak ögrencilerin okula uyumu onusunda ebeveyn ve ögretmenleri uyardi.

1,5 Yil Sonra Yeniden Okullariyla Bulusacak Ögrencilerin Psikolojisine Dikkat


Kisisel Gelisim Uzmani Kamil Vüsal Pasayev, yaklasik 1,5 yil aradan sonra yüz yüze egitimin baslamasina ve okullarin açilmasina birkaç gün kala ebeveynleri yapmasi gerekenler konusunda uyardi. Çocuklarin bu sürece alismasinin psikolojik açidan hiç kolay olmayacagina dikkat çeken Pasayev, veli ve ögretmenlerin yapici, tesvik edici ve sabirli bir tutum takinmalarinin gerektiginin altini çizdi.

“Çocuklarin kaygi düzeyi artabilir”

Uzun bir aradan sonra yüz yüze egitimin yeniden baslayacagi süreci psikolojik açidan ele alan Kisisel Gelisim Uzmani Pasayev, “Pandemi, toplumumuzda saglik sorunlarinin yani sira birçok psikolojik travmalara, kaygi ve obsesif kompulsif bozukluklara neden oldu. Günlük yasantimizda toplu halde etkinlik yapma, eglenme, dinlenme aktiviteleri gibi bazi rutinlerimizden vazgeçmek ve yeni birçok aliskanliklar edinmek zorunda kaldik. Yas grubu fark etmeksizin hepimiz küçük oranda bile olsa bu süreçten etkilendik. Kimilerimiz pandeminin psikolojik etkisini hafif ve kisa sürede atlatti, kimileri bu süreci daha zor geçirerek etkisinden kurtulamadi. Konu çocuklara gelince durum daha önemli ve endise verici bir hal aliyor. 1,5 yil her seyden izole edilmis, eve kapatilmis çocuklarda özellikle internet, telefon, tablet, televizyon bagimligi, antisosyallesme, iletisimden kaçma, yalniz kalmak isteme, saglik açisindan kendini güvende hissetmeme, yemek ve uyku düzenin bozulmasi gibi olumsuzluklarin kaygi düzeyini arttirdigi görülmektedir” dedi.



Ebeveynleri bu süreçte yapici, tesvik edici ve sabirli olmaya çagiran Pasayev, “Bu süreçte ebeveynleri zorlu bir görev bekliyor. Çocuklarin erken kalkip okula zamaninda gitmelerini, derslerini ve ödevlerini düzenli olarak takip etmelerini, yüz yüze egitime adapte olmalarini saglamak gibi. Sakin çocuklarinizi okula göndermemezlik yapmayin. Bu sorunla bas etmek için bir çözüm olamaz. Doga literatüründe çözümü olmayan sorun yoktur. Sorundan kaçarsaniz o daima varligini sürdürür ve asla pesinizi birakmaz. Her seferinde onunla yüzlesmek zorunda kalirsiniz. Ama dogru tedbir alarak bu süreci çocuklarinizla beraber en az riskle atlatmis olursunuz. Sunu unutmamak lazim; bir soruna karsi yaklasimimiz çocuklarimiza örnek ve referans niteligindedir. Bu yüzden çocuklarimiza dogru örnek olalim” diyerek bu konuda yetersiz kalacagini düsünen ailelere, egitim uzmanlarindan ve uzman psikologlardan destek almalarini tavsiye etti.

Pasayev, ebeveynlerle beraber ögretmenlerin de bu süreçte çok önemli rolünün oldugunun altini çizdi. Pasetevi, konuyla ilgili su tavsiyelerde bulundu:

“Çocuklarin bir buçuk yillik akademik kaybi ve gerilemesi var. Akademik anlamda çogu çocuk kendini sinifta yetersiz hissedebilir. Kendilerini arka planda tutmaya, etkilesimden kaçmaya çalisabilir. Ilk günlerde derslere geç kalma, odaklanma gibi sorunlar siklikla görülebilir. Böyle durumda çocuklara yapici bir tutumla, tesvik ve motive edici bir üslupla yaklasilmalidir. Korkmayip vazgeçmeyerek zamanla adapte süreci kendiliginden rayina girecektir. Ilk iki üç hafta çok önemli, ders ve ödev agirlikli degil, rehberlik agirlikli derslerin yapilmasi adaptasyonu daha da hizlandiracaktir”

Pasayev, “Risk almayin, tedbir alin. Hep beraber çok kiza zamanda bu sorunun üstesinden gelecegiz” sözleriyle ebeveynlere, ögrencilere ve ögretmenlere “Asi olun” uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA