Suriye'deki Petrol Sizintisinin Yarin KKTC'ye Ulasmasi Bekleniyor

Suriye’nin Baniyas kentinde bulunan elektrik santralinde meydana gelen petrol sizintisinin yarin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Dipkarpaz Burnu açiklarina ulasmasi bekleniyor. Sizintiya karsi Türkiye’den 3 gemi KKTC’ye dogru yola çikti.

Suriye'deki Petrol Sizintisinin Yarin KKTC'ye Ulasmasi Bekleniyor
Suriye’nin Baniyas kentindeki petrol rafinerilerinin birinin içinde bulunan elektrik santralinde 25 Agustos’ta meydana gelen arizadan dolayi petrol sizintisi yasanmis, sizinti Akdeniz’de yayilmaya baslamisti. Yarin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Dipkarpaz Burnu açiklarina ulasmasi beklenen petrol sizintisi panige neden oldu. KKTC Basbakani Ersan Saner yaptigi açiklamada, Suriye’den denize sizan petrolün Türkiye ile isbirligi içinde takip edildigini ve Basbakanlikta bir kriz masasi kuruldugunu aktardi. Saner, “Suriye’den sizan petrolün adamiza dogru ilerleyisi anavatan Türkiye ile de isbirligi içinde Basbakanlik, ilgili tüm bakanliklarimiz ve birimlerimiz tarafindan yakindan takip edilmektedir. Basbakanlik Müstesarimiz, direktiflerim dogrultusunda Türkiye ve ilgili tüm mercilerle en üst seviyede baglantidadir. Ülkemizin bu sizintidan zarar görmemesi için gereken neyse onun yapilacagindan kimsenin kuskusu olmasin” dedi.



“Tüm tedbirleri almis durumdayiz”

KKTC Turizm ve Çevre Bakani Fikri Ataoglu ise, sizintiya karsi tüm tedbirlerin alindigini ifade etti.

Petrol sizintisi haberinin alinmasiyla Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile irtibata geçtiklerini dile getiren Ataoglu, teknik ekiplerin konuyla ilgili çalismalarini aninda baslattigini vurguladi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi ile de hareket ederek Sahil Güvenlik ekiplerinin Karpaz bölgesinde konuslandigini belirten Ataoglu, Çevre Koruma Dairesi personelinin de Karpaz bölgesinde hazir bulundugunu ve gelismeleri takip ettigini ifade etti.

Bakan Ataoglu, su anki bilgiler dogrultusunda sizintinin 31 Agustos ile 1 Eylül tarihleri arasinda Karpaz sahiline ulasmasinin öngörüldügünü belirtti.



Türkiye’den 3 gemi yola çikti

Çevre ve Sehircilik Bakanligi ekiplerinin sizintiyi uydu araciligi ile anbean izledigine vurgu yapan Ataoglu, Türkiye’den uzman bir ekibin yarin adaya gelerek çalismalara baslayacagini belirtti.

Ulastirma Bakani Adil Karaismailoglu ile de irtibata geçtigini ifade eden Ataoglu, Bakan Karaismailoglu’nun talimati ile Türkiye’den 3 geminin ekipmanlari ile yola çiktigini ve müdahale için hazir olduklarini kaydetti.

Uydu araciligi ile takip edilen yakitin seyrine göre uzman ekibin çok hizli bir sekilde olaya müdahale edecegini vurgulayan Ataoglu, gerekli islemlerin profesyonel sekilde yapilacagini ve bu konuda kimsenin süphesinin olmamasi gerektigini söyledi.



Bölge belediyeleri ile görüserek yarindan itibaren bölgede olusabilecek kirlilik durumunda denize girilmemesi yönünde çalisma baslatabileceklerini de söyleyen Ataoglu, petrolün yol açabilecegi hasarlari önlemek için 24 saat araliksiz çalismalarini sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA