'Sakin Sehir' Tarakli'da Kadinlarin Imece Usulü Kis Hazirligi Basladi

Sakarya'nin Tarakli ilçesinde, kis aylarinda kullanilan salçalar, kadinlarin imece dayanismasiyla hazirlaniyor.

"Sakin sehirler" agina (Cittaslow) üye ilçede komsular arasinda sürdürülen yardimlasma gelenegi, kislik salça yapimi için bir araya gelen kadinlar tarafindan yasatiliyor.

Tarladan toplanan domatesleri evlerin önünde yakilan ocaklarda saatlerce kaynatarak kavanozlara dolduran kadinlar, mesakkatli çalismayi el birligi içerisinde sohbet ortaminda yapmanin keyfini çikartiyor.

Annesinden ögrendigi salça yapimini 40 yildir sürdüren Saime Parmak, AA muhabirine, komsularla toplanarak birbirlerine yardim ettiklerini anlatarak, "Bugün 5 kasa domatesten 75 kavanoz salça elde ettik. Yaklasik 4-5 saat sürüyor. Kiramayacagimiz biri olursa satis da yapiyoruz fakat çogunlukla kendim için ve çocuklarima yolluyorum." diye konustu.

Disaridan ürün almadiklarini söyleyen Nebahat Fidan "Küçüklügümüzden beri her seyi kendimiz yapiyoruz. Salça, tarhana ve makarna. Disaridan ürün almiyoruz." dedi.

Büyüksehirlerde böyle imkanlarin olmadigini dile getiren Ömer Ugur, "Aslen Tarakliliyim ama Sakarya'da yasiyorum. Domateslerimizi kendi bahçemizde yetistiriyoruz. Domateslerimizi aksamdan dogruyoruz. Yaklasik 5 saat boyunca odun atesinde pisiriyoruz, atesten indikten sonra kavanozlara koyuyoruz ve kis hazirligimizi tamamliyoruz." ifadesini kullandi.

Emine Ugur, yillardir sürdürdükleri yardimlasma gelenegi ile kis aylarinda tüketilen salça, makarna ve tarhanalarini hazirladiklarini aktardi.

Kaynak: AA