Pentagon Açiklamasi 'Kabil Havalimani'na Yönelik Tehditler Devam Ediyor'

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Afganistan’in baskenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’na yönelik tehditlerin devam ettigini belirtti.

Pentagon Açiklamasi 'Kabil Havalimani'na Yönelik Tehditler Devam Ediyor'
Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan birçok ülkenin baslattigi tahliye operasyonlarinin yarin sona ermesi bekleniyor. ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby ve ABD’li Tümgeneral William Taylor, Afganistan’daki son gelismelere iliskin basin toplantisi düzenledi.

Taylor, baskent Kabil’de bulunan ABD birliklerinin güvenligine odaklandiklarini ifade ederek, son ana kadar tahliyelere devam edeceklerini belirtti.

Afganistan’da askeri operasyonlarin 31 Agustos’a kadar devam edecegini aktaran Taylor, "Afganistan’daki operasyonlar yakinda sona erecek olsa da Savunma Bakanligi kurumlar arasi destegine devam ediyor" dedi.



Afganistan’dan son 24 saatte bin 200 kisi tahliye edildi

Taylor, son 24 saatte 26 C-17 Globemaster tipi askeri kargo uçagi ile bin 200 kisinin Afganistan’dan tahliye edildigini açiklarken, son 24 saatte Kabil Havalimani’ndan ise 28 uçagin havalandigini belirtti.

Taylor, bugüne kadar Afganistan’dan 5 bin 400’ü ABD’li olmak üzere 122 binden fazla kisinin tahliye edildigini aktardi.

“Tehdit akisi hala gerçek”

Basin toplantisinda konusan Kirby ise, Kabil Havalimani’na yönelik tehditlerin devam ettigini belirterek, “Tehdit akisi hala gerçek. Bunu çok ciddiye aliyoruz ve sonuna kadar devam edecegiz” dedi.

Kirby, "Gelecekteki potansiyel tehditlere karsi hazirlikli olmamiz gerektigi varsayimi altinda çalisiyoruz" ifadelerini kullanarak, “Generalin açilis konusmasinda sizin için detaylandirdigi gibi aslinda biz bu hava saldirisini yaptiktan sonra havalimanina saldirilar oldu" dedi.



Havalimanina roketli saldiri

Tahliye operasyonlarinin sürdügü Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani geçtigimiz saatlerde 5 roketle hedef alinmis, roketler hava savunma sistemi tarafindan imha edilmisti. Öte yandan Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani yakinlarinda 26 Agustos’ta terör örgütü DEAS tarafindan gerçeklestirilen bombali terör saldirilarinda 13’ü ABD askeri olmak üzere 170 kisi hayatini kaybetmisti. Terör saldirisinin ardindan ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM), havalimanina saldiri hazirliginda olan DEAS’in Horasan koluna ait bir hedefe hava saldirisi düzenlemisti.
Kaynak: İHA