Mersin'deki 7 Meslek Lisesinde 'Nükleer Enerjiye Giris' Dersi Basliyor

2022 egitim-ögretim yili itibariyle 7 meslek lisesinin müfredatina ‘Nükleer Enerjiye Giris’ dersi eklenecek. Çalisma kapsaminda, Rusya’da bulunan Ulusal Nükleer Arastirmalar Üniversitesinde (MEPhI) Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) isletme personeline yönelik egitim programini tamamlayan Akkuyu Nükleer A.S. uzmanlari, İçel’deki meslek liselerinde görev yapan ögretmenlere egitim verdi.

Mersin'deki 7 Meslek Lisesinde 'Nükleer Enerjiye Giris' Dersi Basliyor
Egitim kapsaminda, ögretmenler bir hafta boyunca insasi devam eden Akkuyu NGS’nin egitim merkezinde düzenlenen derslere ve seminerlere katildi.

Egitimler, NRNU MEPhI Üniversitesinde “Nükleer Santraller: Tasarim, Isletme ve Mühendislik” bölümünden mezun olan Akkuyu Nükleer A.S.’nin kalifiye uzmanlari tarafindan verildi.

Bu çalisma dogrultusunda, 2021-2022 egitim-ögretim yili itibariyle İçel’de bulunan 7 meslek lisesinin müfredatina ‘Nükleer Enerjiye Giris’ dersi eklenecek.

Egitimler, 2020 Haziran ayinda Milli Egitim Bakanligi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Akkuyu Nükleer A.S. ve Akkuyu NGS projesinin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC IÇTAS Insaat Anonim Sirketi ortak girisimi arasinda imzalanan mesleki egitim alaninda isbirligi protokolü çerçevesinde gerçeklestirildi.

Akkuyu Nükleer A.S., protokol kapsaminda, "Nükleer Enerjiye Giris" dersi için egitim materyalleri gelistirme ve yayinlamanin yani sira Akkuyu NGS projesinin insaat ve montaj isleri asamasinda isgücüne yönelik ihtiyaçlarin analiz edilmesi için taraflarin ortak çalismasina katilma yükümlülügünü üstlendi.

Verilen egitimde, Akkuyu Nükleer A.S. Elektrik Ünitesi Uzmani Ahmet Yasin Öner, “Nükleer Enerji ve Modern Dünyadaki Rolü”; Radyasyon Güvenligi Uzmani Deniz Leblebici “Atom, Radyasyon ve Radyoaktivite” konulu sunumlar yaparken, Onarim Hazirlik ve Uygulama Birimi Uzmani Okan Koç, radyoaktif izotoplarin uygulama alanlari; Türbin Atölyesi Uzmani Ahmet Avci, nükleer yakit döngüsü; Onarim Yönetimi Uzmani Atahan Kise?ik ise nükleer santrallerin çalisma prensipleri ve nükleer güvenlik konusunda bilgi verdi.

“Müfredata ‘Nükleer Enerjiye Giris’ ve Rusça dersleri eklenecek”

İçel’in merkez Toroslar ilçesinde yer alan Atatürk Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Nurettin Ambaroglu, egitim programi kapsaminda yapilan çalismalar hakkinda sunlari söyledi:

“Bu yildan itibaren hem bizim okulumuzun hem de diger 6 teknik okulun 11’nci siniflarinin müfredatina ‘Nükleer Enerjiye Giris’ dersi için haftada 2 akademik saat ve Rusça dili egitimi için 4 saat eklenecek. Ögrencilerimize modern teknolojileri uygulayarak insanlarin atom enerjisini nasil kullandiklarini anlatacagiz. Ilerleyen zamanda, NGS santiyesinde ögrenciler için uygulamali dersler vermeyi planliyoruz. Yakin gelecekte bu kursa çesitli egitim kurumlarindan ve uzmanlik alanlarindan yaklasik 700 ögrencinin katilmasini bekliyoruz. Temsil ettigim lisede gelecegin mimarlari, beton isçileri ve kalip ustalarina dersler verilecek. Ilerleyen zamanda derslerin 12, 9 ve 10’uncu sinif ögrencilerini de kapsayacak sekilde genisletilmesini planliyoruz. Uzun vadede hedefimiz, meslek liselerinde, nükleer sanayinin ihtiyaçlarina yönelik uzmanlar yetistirmek. Ögretmenlerimiz de bu konuyla yakindan ilgileniyor, özellikle egitim sirasinda gerekli tüm bilgileri kalifiye uzmanlardan alma firsati buluyorlar.”

“Edindigimiz bilgileri ögrencilerimize aktarmaya haziriz”

Ayni lisede fizik ögretmeni olarak görev yapan Latif Uzun da “Gelecekte ögrencilerimize atom enerjisini anlatmak durumunda olacagiz. Bu nedenle bu egitim biz ögretmenler için çok etkili ve inanilmaz faydali oldu. NGS’nin çalisma prensiplerini daha iyi anlamamiza yardimci olmasi açisindan, Akkuyu NGS sahasini ziyaret etmek ve tesisin nasil insa edildigini kendi gözlerimizle görmeyi elbette isteriz. Nükleer endüstrinin gerçek profesyonelleri Akkuyu Nükleer A.S. uzmanlarinin detayli sunumlari bize ilham verdi ve edindigimiz bilgileri ögrencilerimize aktarmaya haziriz” dedi.



“Rusya’da aldigimiz egitimlerde edindigimiz bilgileri ögretmenlere aktarma sansini yakaladik”

Akkuyu Nükleer A.S. Elektrik Atölyesi Uzmani Ahmet Yasin Öner ise yaptigi açiklamada, “Bu, edindigimiz bilgileri Türk gençligine aktarmamiz için büyük bir firsat. Bu vesileyle Enerji Bakanligina ve sirketimize, bize duyduklari güvenden dolayi tesekkür ediyorum. Lise ögretmenlerimize, egitim kursunun modüllerini mümkün oldugu ölçüde anlatmaya ve sorduklari tüm sorulari yanitlamaya çalistik. Rusya’da aldigimiz egitimlerde edindigimiz bilgileri ögretmenlere aktarma sansini yakaladik. Bu, bizim için inanilmaz derecede degerli bir deneyim oldu. Umarim bu seminerler sayesinde ögretmenler de dersin içerigine daha iyi hakim olmuslardir ve Akkuyu NGS hakkinda detayli bilgi almislardir” ifadelerini kullandi.

Akkuyu Nükleer A.S. Radyasyon Güvenligi Uzmani Deniz Leblebici de “Böyle bir projede yer aldigim, genç neslin nükleer enerji hakkinda daha fazla bilgi edinmesine katki sagladigim ve gelecekte nükleer santralde istihdam firsatina sahip olmalarina yardimci oldugum için çok mutluyum. Konuyu anlasilir bir biçimde sunmaya çalisirken, ögrenciler arasinda bence en sik ortaya çikacak olan sorulara da ayrintili sekilde cevap vermeye gayret ettik” diye konustu.



‘Nükleer Enerjiye Giris’ dersine yönelik bir ders kitabi hazirlandi

Insasi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali için nitelikli personel yetistirilmesi amaciyla Milli Egitim Bakanligi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Akkuyu Nükleer A.S. ve Akkuyu NGS projesinin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC IÇTAS Insaat Anonim Sirketi ortak girisimi arasinda mesleki egitim alaninda isbirligi protokolü imzalandi.

Söz konusu protokol çerçevesinde, Akkuyu Nükleer A.S. uzmanlari, Milli Egitim Bakanliginin ve Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin uzmanlasmis bölümlerinin ögretmenlerinin destegiyle ‘Nükleer Enerjiye Giris’ dersine yönelik bir ders kitabi hazirlandi. Milli Egitim Bakanligi Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi tarafindan onaylanan akademik ders, 2021-2022 egitim ögretim yilindan itibaren İçel ilinde bulunan 7 meslek lisesinin müfredatina dahil edildi. Ögrencilere gerekli tüm materyallerin saglanacagi program kapsaminda, verimliligi artirmak için Akkuyu NGS santiyesine teknik geziler yapilmasi, insaati devam eden NGS’deki egitim merkezinde ek dersler yapilmasi ve İçel’deki Akkuyu NGS Halkla Iliskiler Merkezine turlar düzenlenmesi de planlaniyor.
Kaynak: İHA