Mavi Vatan'in 'Insansiz Muhafizlari' Test Için Gün Sayiyor

ASELSAN ve Sefine Tersanesi is birligiyle projelendirilen 'Silahli Insansiz Su Üstü Harbi Araci' ve 'Insansiz Denizalti Savunma Harbi Araci'nin yapimina devam ediliyor Sefine Tersanesi Askeri Projeler Savas Sistemleri Yöneticisi Dursun Ali Seymen: 'Yazilimlari ASELSAN tarafindan tamamen milli olarak gelistirilmekte. Roket sistemleri ROKETSAN ve ASELSAN tarafindan yerli olarak saglanmakta' '2021 yili sonunda seyir testlerini tamamlamayi ve araçlari hazir hale getirmeyi, yakin zamanda güzel haberler vermeyi planliyoruz. IHA'da ülkemizin geldigi asamayi insansiz deniz araçlarinda da görmeyi istiyoruz'

SITKI YILDIZ - Mavi Vatan'in güvenliginin saglanmasina katkida bulunulmasi amaciyla "Silahli Insansiz Su Üstü Harbi Araci" ve "Insansiz Denizalti Savunma Harbi Araci" gelistirilmesi ve üretiminde önemli asama katedildi.

ASELSAN ve Sefine Tersanesinin is birliginde süren proje kapsaminda tersanede su üstü harbi aracinin yapimi hizla sürüyor. Denizalti savunma harbi aracinin ise sac kesimi tamamlanarak insasina baslandi.

Araçlarin yakin zamanda suya indirilerek denizde testlerinin yapilmasi ve yil sonuna kadar kullanima hazir hale getirilmesi planlaniyor.

Söz konusu iki araç, 40 knottan (saatte 74 kilometre) fazla hiza ulasabilecek. 600 deniz mili menzili asarak ikmale gerek duymadan 4 güne yakin hizmet verecek otonom deniz araçlari, yüksek manevra kabiliyeti ve hizlariyla en zorlu deniz durumlarinda bile kusursuz görev ve seyir imkanina sahip olacak.

Bu araçlarla, ROKETSAN'in taktik füze sistemi ve ASELSAN'in stabilize makineli tüfek sistemi STAMP ile su üstü harbinde, üs, liman, kritik tesis ve yüzen platformlarin otonom olarak korunmasi saglanacak.

Sefine Tersanesi Askeri Projeler Savas Sistemleri Yöneticisi Dursun Ali Seymen, AA muhabirine, insansiz deniz araçlari konusunda çalismalara 2019'da basladiklarini söyledi.

Seymen, söz konusu iki insansiz deniz aracini, Ar-Ge projesi çerçevesinde ASELSAN ile gelistirdiklerini anlatti.

Prototip olarak ürettikleri araçlarin tasariminin tamamen tersanelerine ait oldugunu bildiren Seymen, "Çelik konstrüksiyon üretimi tamamlanmis durumda. Yazilimlari ASELSAN tarafindan tamamen milli olarak gelistirilmekte. Roket sistemleri ROKETSAN ve ASELSAN tarafindan yerli olarak saglanmakta." diye konustu.

Seymen, dünyada su anda otonom deniz araçlarinin silah veya donanmalarda kullaniminin çok yaygin olmadigini dile getirdi.

Belli basli ülkelerin bu alanda çalismalarinin oldugunu aktaran Seymen, "Biz de Sefine Tersanesi olarak ülkemizdeki bu açigi kapatarak ülkemize hizmet etmek istiyoruz." dedi.

Seymen, yürüttükleri projenin, Türkiye'de gemilerin Türk Loydu tarafindan sertifikalandirilmasiyla, bu kurumun insansiz ve otonom deniz araçlari kapsaminda kurallarinin gelistirilmesine de katkida bulunacagini vurguladi.

- "Yüzer platformlarda tasinip kullanilabilecek"

"Silahli Insansiz Su Üstü Harbi Araci" ve "Insansiz Denizalti Savunma Harbi Araci"nin özelliklerine deginen Seymen, sunlari kaydetti:

"Otonom seviyesi olarak engelden sakinma, üzerindeki seyir radari, elektro-optik kameralarla çevreden aldigi görüntüleri isleyerek kendisi güvenli bir sekilde seyir yapabilecek. Kontrol birimiyle çesitli haberlesme kanallari var. Arkamizdaki aracimiz tamamen su üstü harbi için gelistirilmis bir araç. Kritik üs ve limanlarin korunmasi, kesif, gözetleme, karakol amaçli kullanilabilecek. Ayrica araçlarimiz bir kumanda birimi tarafindan kontrol edilecek. Herhangi bir bölgeye savas gemisiyle, Anadolu, Denizde Ikmal Muharebe Destek Gemisi gibi yüzer platformlarda tasinip kullanilabilecek. Diger aracimiz da deniz alti savunma harbi amaçli. Bu araçta da ARMELSAN tarafindan üretilen sonar sistemleri kullanilacak. Bu araç, Deniz Kuvvetlerimiz için üretilecek ilk deniz alti savunma araci olacak. Üzerinde bulunan sonarlarla deniz alti savunma harbi yapabilecek, denizaltilari tespit edebilecek ve tespit ettigi denizaltilara karsi torpido ve DSH roketleriyle hücum gerçeklestirebilecek.

Ayni zamanda bu araçlari kritik limanlari denizaltilara karsi korumada da kullanabileceklerini anlatan Seymen, "2021 yili sonunda seyir testlerini tamamlamayi ve araçlari hazir hale getirmeyi, yakin zamanda güzel haberler vermeyi planliyoruz. IHA'da ülkemizin geldigi asamayi insansiz deniz araçlarinda da görmeyi istiyoruz. Insansiz deniz araçlari üreterek ülkemizin, Deniz Kuvvetlerinin, donanmamizin kullanmasini istiyoruz." diye konustu.

Gelistirdikleri iki deniz aracini yakinda suya indirecek olmaktan heyecan ve mutluluk duyduklarini belirten Seymen, Türkiye'nin TCG Anadolu'dan sonra en büyük gemisi olacak TCG Derya'yi da yakin zamanda denize indirmeyi planladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA