Konya Seker Ayçiçegi Fiyatini Açiklayarak Alima Basladi

Konya Seker, hasadi baslayan ayçiçegi taban fiyatlarini açikladi ve alima basladi. PANKOBIRLIK Genel Baskani Recep Konuk, “Belirsizlikler üreticiyi zorlamasin diye alimlari baslatiyor, günlük degisken avans fiyat uygulamasi ile üreticimizin emegini korumak için çift sigortali bir fiyatlama politikasi uyguluyoruz” dedi.

Konya Seker Ayçiçegi Fiyatini Açiklayarak Alima Basladi
Ayçiçegi hasadinin baslamasina ragmen henüz ülke genelinde özellikle ithal ürün fiyatlarindaki belirsizlik nedeniyle piyasanin olusmamasi ve ürün alim satiminin sinirli miktarda kalmasi üzerine harekete geçen Konya Seker, ayçiçegi avans fiyatlarini açiklayarak ayçiçegi alimina basladi.

Konya Seker yetkilileri bu sene ayçiçegi alimlarinda avans fiyat uygulanacagini ve avans fiyatin da piyasadaki gelismelere göre günlük olarak belirlenecegini duyurdu. Konya Seker’den yapilan açiklamaya göre, Taspinar, Oguzeli, Yarma, Hotamis, Kolukisa, Ismil ve Çumra olmak üzere 8 kantar ile Altinekin Hamyag Fabrikasinda ve Evlik Lisansli Depolarin Çumra, Ismil, Karapinar subelerinde bugün baslayan ayçiçegi alimlarinda 30.08.2021 tarihinde uygulanacak günlük avans fiyatlar 44 yag ve 8 nem oranindaki ayçiçegi için 5 bin 368 TL/ton, 45 yag ve 8 nem ayçiçegi için 5 bin 450 TL/ton, 50 yag ayçiçegi için 5 bin 859 TL/ton olarak belirlendi. Üreticisine pesin ve vadeli ödeme seçenekleri de sunan Konya Seker, pesin ödeme seçeneginde ürün bedelinin yüzde 30’unu teslimde öderken, bakiyesini 45 gün içinde üreticinin hesabina yatiracak. Üreticiye 120 güne kadar vade seçenegi sunan Konya Seker, ödeme tercihini bu seçenekten yana kullanan üreticiye ise ton basina 204,38 TL vade farki ödemesi yapacak. Ayçiçegini 60 gün vade seçenegi ile Konya Seker’e teslim edecek olan üreticiler ton basina 40,88 TL vade farki alirken, 90 gün vadeli ödemede ton basina vade farki ödemesi 122,63 TL olacak. Konya Seker yetkililerinin ayçiçegi alimi ile ilgili açiklamalarini degerlendiren 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBIRLIK Genel Baskani Recep Konuk, bu sene ayçiçeginin hasat zamaninin geldigini belirterek, “Ürün tarlada beklemez. Beklerse, kurur, taneler dökülmeye baslar, fire orani artar. Hasat basladi ancak belirsizlikler sona ermedi. 2 yildir devam eden pandemi nedeniyle uluslararasi ticaretteki sinirlamalarin devam edip etmeyecegi, yeni sinirlamalarin gelip gelmeyecegi, ayçiçegi ithalat tebliginde degisiklik olup olmayacagi gibi hususlarda belirsizlikler sona ermedi. Belirsizlikler üreticiyi zorlamasin diye alimlari baslatiyor, günlük degisken avans fiyat uygulamasi ile üreticimizin emegini korumak için çift sigortali bir fiyatlama politikasi uyguluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Konya Seker, günlük degisken avans fiyat uygulayacak”

Konya Seker’in bu sene 10. kez ayçiçegi alimi yapacagini dile getiren Baskan Recep Konuk, “Ayçiçegi piyasasi pancar ya da bugday piyasasi gibi ülkemizin kendi iç dinamiklerince belirlenen bir piyasa degil. Bunun sebebi ülkemizin yagli tohumlarda net ithalatçi konumunda olmasi. Iç piyasada fiyatlar olusurken ya da belirlenirken birçok etmen var. Ithal ürüne gümrük vergisi uygulanip uygulanmayacagi, ithal ürünün uluslararasi piyasalarda olusan fiyati, döviz kurunun seviyesi bunlarin hepsi maalesef içerideki fiyati etkiliyor. Bu fiyatlar çiftçinin ürettigi ayçiçegini alip isleyen isletmelerin haksiz rekabetle karsi karsiya kalmamasi açisindan önemli. Bu isletmeler haksiz rekabet yüzünden zor durumda kalmayacak ki sadece bir sene degil onlarca yil ayçiçegi ürettirmeye devam edebilsin. Bu çerçevede her senenin sartlari ayçiçegi piyasalari olusurken fiyatlama politikasinin da o sartlara uygun belirlenmesini zorunlu kiliyor. Mesela dövizin stabil oldugu, referans fiyat uygulamasi ile 1 yil boyunca ithal ürüne uygulanacak gümrük vergisinin hasat öncesi ilan edildigi yillarda Konya Seker üreticisine net alim fiyatlarini açikladi.

Ancak belirsizligin oldugu yillarda hem üreticinin alin terinin korunmasi hem de üreticinin isletmesinin yikici bir yil geçirmemesi için avans fiyat uygulamasina gitti. Bu sene de o yillardan biri ve bu senenin bir özelligi daha var, degisken bir piyasa ile karsi karsiyayiz. O nedenle Konya Seker daha önce yaptigi avans fiyat uygulamasina bu yila uygun yeni bir uygulama daha ekledi ve günlük degisken avans fiyat uygulayacak. Yani avans fiyatlari da günlük piyasa degisimlerini takip ederek güncelleyecek. 9 senedir ayçiçegi üretimini büyüterek üretirken kazanan üretici, her sene oldugu gibi bu sene de günlük degisken avans fiyatla hasatta da kazanacak” seklinde konustu.



“Konya çiftçisi ne pancarda ne ayçiçeginde kaybetmedi, kaybetmesine müsaade etmedik”

Konya çiftçisinin ayçiçegini çok sevdigini bildiklerini anlatan Baskan Konuk, “Üretici bir ürünü niye sever? Kazanirsa sever. 2012’de ham yag fabrikamizin ilk alimini yaptigi sene Konya Seker, ayçiçegi alim fiyatini bin 400 TL/ton olarak açiklamisti. Bugün Konya Seker’in açikladigi fiyat o günkü fiyatin yüzde 360 üzerinde bir fiyattir. Biz hepimiz üreticiyiz ve biliyoruz, ürettigimiz hiçbir ürünün fiyati 10 yilda ayçiçegi kadar artmadi. Üreticinin ürettigi ayçiçeginden üretilen yagin fiyati da bu artisin çok gerisinde kaldi. Mesela 2012 sonunda rafine ayçiçegi yaginin fiyati 6 liranin biraz üzerindeydi, bugün bizim raf fiyatimiz 15 liranin biraz üzerinde yani ayçiçegi yagi fiyatindaki artis yüzde 150’lerde kalmasina ragmen ayçiçegi alim fiyatimiz yüzde 360 civarinda oldu. Benzer durum ham yag içinde geçerlidir. Seker için de geçerlidir. Mesela kristal sekerin fiyati 10 sene de sadece yüzde 96 artti. Buna ragmen Konya çiftçisi ne pancarda ne ayçiçeginde kaybetmedi, kaybetmesine müsaade etmedik. Ham yag fabrikasini kurarak gelistirdigimiz ve büyüttügümüz ayçiçegi ziraatinin Konya Ovasi’nda bir adim bile geri gitmemesi için 10 yildir nasil kararlilik gösterdiysek bundan sonra da bu kararliligimiz devam edecek. Çünkü bu 10 yilda Konya çiftçisinin seker pancari, bugday, arpa, misir, patates gibi ürünlerle birlikte en büyük gelir kalemlerinden biri oldu ayçiçegi. Bu 9 yilda sadece Konya Seker Konya çiftçisine alim yilindaki ortalama kurlar üzerinde 398 milyon 863 bin 585 dolar ayçiçegi ürün bedeli ödemesi yapti. Bu günkü kurlar üzerinden yaklasik 3 milyar 400 milyon TL’lik bu ödeme sadece Konya Seker’in yaptigi ödemedir ve ham yag fabrikasi yatiriminin tamamlanmasi sonrasi bölgedeki ayçiçegi üretiminin 40 bin tonlardan 280 bin tonlara çikmasiyla birlikte her yil 240-250 bin tonu bulan ayçiçegi üretim artisinin Konya çiftçisinin gelirine yillik toplam katkisi bugün açikladigimiz fiyatlarla yaklasik 1 milyar 300 milyon TL’dir” dedi.



“Üreticinin hakkinin baska bir üreticiye geçmemesini saglamak Konya Seker için yegane kriterdir”

Konya Seker’in ayçiçeginde fiyat belirlerken, üreticinin alin terinin karsiligi olan, yine üreticinin sahibi olan isletmenin ayakta duracagi bir fiyati göz önünde bulundurdugunu kaydeden Recep Konuk, “Konya Seker’in baktigi tek denklem budur. Yani üreticinin memnun olacagi ancak altin yumurtlayan tavugun da heder olmayacagi optimum bir ürün fiyati. Konya Seker’in baktigi ve hassasiyet gösterdigi husus budur. Konya Seker bir üretici kurulusu ve sanayi tesislerini, ticari faaliyetlerini üreticiye daha çok kazandirabilmenin araci olarak görür. Konya Seker’in tesislerinde binlerce insanin hakki var. Üreticinin hakkinin baska bir üreticiye geçmemesini saglamak Konya Seker için yegane kriterdir. Her sene kar derdinde olmadan bir ton ham yagi satabilecegimiz en yüksek fiyati baz alarak o ham yagin elde edilebilecegi ürün miktarina göre ayçiçegi fiyatini belirledigimizin, üreticiye verilebilecek en yüksek fiyati verdigimizin özellikle bilinmesini istiyorum. Bu bilinmeli ki, bu tesis ayakta kalip bir yilligina degil, yillarca üreticinin tarladaki üretimine teminat olusturabilsin” ifadelerini kullandi.

“Konya Seker, her ürün ve her üreticiye sahip çikmayi birinci görev olarak kabul etmektedir”

Türkiye’nin üretmekten baska seçeneginin olmadigini belirten Konuk, “Içim sizlayarak söylüyorum, maalesef ayçiçeginde Türkiye ithalatçi bir ülke konumundadir. Dolayisiyla iç fiyatlar, yani hem ayçiçegi hem de ayçiçegi yaginin raf fiyati dis piyasadaki gelismelere baglidir. Türkiye’de üreticinin ürünü ucuz da olsa bu durum geçici olarak tüketici fiyatlarini etkiler. Sonuçta agirlik ithal üründe oldugu için tüketici fiyatlarinda belirleyici olan ithal üründeki fiyat degisimleri veya döviz kurundaki hareketlerdir. O nedenle ülkemizde kimse raflarda yag fiyatlari artinca dönüp ayçiçegi üreticisini pahali üretiyor diye isaret etmesin. Özelde yag fiyatlarinda, genelde gida fiyatlarinda istikrari saglamanin, sürprizlerle karsilasmamanin yegane yolu iç tüketimin iç üretimle karsilanmasini saglayacak kadar üretebilmektir. Bu topraklarin bu potansiyeli var. Ülkemiz çiftçisi hem bunun için istekli hem de ülkemize yetecek hatta yetip de artacak kadar üretecek kabiliyet ve beceridedir. Üretici daha çok üretme konusunda istekli ve hazir. Yapmamiz gereken ürüne sahip çikmak, üreticinin isini kolaylastirmaktir. Bizim Konya Seker’de yaptigimiz budur. Konya Seker, her ürün ve her üreticiye sahip çikmayi birinci görev olarak kabul etmektedir ve ayçiçegi ile ayçiçegi üreticisi için de güvence merkezi haline gelmistir. Bizim tavrimiz her hal ve sartta aynidir, biz çiftçimizin yanindayiz, milli üretimden yanayiz ve yine çiftçimizi piyasa kosullarina ezdirmiyoruz. Bu önemli bir yaklasim farkidir, Konya Seker farkidir” diye konustu.

Kaynak: İHA