Konya Ovasi'nda Pancarda Olumsuzluk Görünmüyor

Türkiye’nin tahil ambari olarak bilinen Konya Ovasi’nda, yasanan kurakliga ragmen pancar ekimi yapilan ve sulanan yerlerde fazla bir olumsuzluk görünmedigi, pancar ve buna benzer alternatif ürünlerin olumlu seyrettigi bildirildi.

Konya Ovasi'nda Pancarda Olumsuzluk Görünmüyor
Konya Ovasi’nda çiftçilerin alternatif ürün olarak yetistirdigi ürün pancar haline geldi. 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’si tarim arazisi olarak kullanilan Konya Ovasi hasat sezonunda yaklasik 6 milyon ton tahil üretimi yapilarak ekonomiye büyük katki sagliyor. Son zamanlarda ova genelinde ekimi yapilan en zahmetli ürün olarak bilinen pancarda bu yil olumsuzluk yasanmayacagi ön görülüyor. Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Murat Akbulut, “Sulu alanlarda baharlik ürün ekimi yaptigimiz yerlerde pancar gibi ürünlerin ekimi yapildigi yerlerde fazla bir olumsuzluk görünmüyor” dedi.



"Suan pancar ve buna benzer alternatif ürünlerimiz olumlu seyrediyor"

Son zamanlardaki kurakligin ovaya etkisini anlatan Konya Sube Baskani Murat Akbulut, “Yaz aylarinda hiçbir sekilde yagis alamadigimiz için üreticilerimiz açisindan suya ister istemez mevcudundan daha fazla yükleniyoruz. Yer alti kuyularinda daha çok su kullanildi ve bu da gerek enerji maliyeti açisindan dezavantaj olusturdu gerekse de kiymetli suyumuzu daha fazla kullanarak suyumuzu daha fazla sorun haline getirdik. Tabii böyle bir kurak zamanda elimizde bir imkan varsa yer alti suyuna yüklenmeyeyim diyerek üretimden vazgeçme sansimiz da yok. Suan pancar ve buna benzer alternatif ürünlerimiz olumlu seyrediyor. Tek sikintimiz fazla su kullanmak ve yer alti sularimizin daha alt seviyelere kadar düsmüs olmasi. Aksi halde baharlik yetistirilen ürünlerde bir sikinti gözükmüyor” ifadelerini kullandi.

Konya’nin Çumra ilçesinde çiftçilik yapan Apil Avci, “Normalde pancar ekimi Nisan ayinin basinda baslar. Normal Aralik ayindaki toprak hazirliginin ardindan ekimi yapilir. Daha sonra sulamasi yapilir. Ürünler çiktiktan sonra bazi ilaçlama yapilir, çapa yapilir, devamli bakimi yapilir. Eylül ayinda baslayan söküm zamani Aralik ayina kadar devam eder. Pancar isi biraz zahmetli is, emek istiyor. En büyük sorunumuz ise çapa, bazen çapa yaptiracak kisi bulamiyoruz. Çapalanmasa da olmuyor ama bu sorunu akilli tohum sayesinde hafifletiyoruz, verimi de güzel bir ürün simdilik” seklinde konustu.



“Çocuk büyütür gibi bakmak zorundasin”

Pancar üretiminin oldukça zahmetli oldugunu söyleyen çiftçi Avci, “Dört çocuk büyüttüm ben ama bu pancari da çocuk büyütür gibi bakmak zorundasin. Her yil arkasindan kosuyorsun bakimini yapiyorsun. Gerçekten ürünlerin içerisinde en zahmetlisi pancar. Çiftçilikte isini severek yapacaksin, yoksa olmaz yapamazsin. Sevgi, istemek, azim sart” dedi.

150 dekar alanda pancar üretimi yapan Avci, “Evet, beni 150 dekar zorlamiyor ama bu alanda yapilan ekim ve hasat zamaninda daha rahat olmasi için bazi ekipmanlar olmadigi zaman biz zorlaniyoruz zaman zaman. Ama ürünlerimiz sirketin istedigi gibi verimli ve kaliteli olarak yetisiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA