Kafkaslardan Anadolu'ya Ilk Giris Kapisi Olan Ani'deki Kazi, Turizme Ivme Kazandiracak

Tarihte 'Binbir kiliseli kent', '40 kapili kent', '100.000 nüfuslu kent', 'Medeniyetler Besigi' olarak anilan ve 2016'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alinan Kars'taki Ani Ören Yeri'nde 12 üniversiteden olusan kazi ekibi çalisma yapiyor Kazi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Arslan: 'Buranin turizm potansiyeli oldukça yüksek. Biz bu potansiyeli açiga çikarmak, daha da ileriye götürmek ve bu potansiyele ivme kazandirabilmek için kazi çalismalarimizi sürdürüyoruz'

CÜNEYT ÇELIK - Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giris kapisi olma özelligi tasiyan, 11. ile 12. yüzyila ait Islam mimarisi eserlerini bünyesinde barindiran ve 2016'da UNESCO tarafindan Dünya Mirasi Listesi'ne dahil edilen Kars'taki Ani Ören Yeri'nde yapilan kazi çalismalariyla bölgenin turizm potansiyelinin artirilmasi hedefleniyor.

Tarihte Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratli Kralligi, Bizanslilar, Seddat Ogullari Beyligi, Ani Gürcü Atabeyleri, Harzemsah Devleti, Ilhanlilar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanli Devleti ile kisa bir süre Ruslarin hüküm sürdügü Ani Ören Yeri'nde baslatilan kazi çalismasi devam ediyor.

Tarihte "Binbir kiliseli kent", "40 kapili kent", "100.000 nüfuslu kent", "Medeniyetler Besigi" olarak anilan ve 2016'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alinan Ani, 16 Agustos 1064'te Sultan Alparslan tarafindan fethedildi.

Kuruldugu günden bu yana 23 medeniyete ev sahipligi yapan, aralarinda her biri farkli bir güzellik ve tarihi degerdeki cami, kilise, katedral gibi dini yapilarin yani sira paha biçilmez diger tarihi yapilari ve kültürel hazineleri bünyesinde barindiran Ani, Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giris kapisi olma özelligiyle ayri bir önem arz ediyor.

- 35 kisilik kazi ekibi çalisma yapiyor

Surlar, cami, katedral, saray, kiliseler, manastirlar, atesgede, hamam, köprü ve bir bölümü yikilmis kapali pasajdan olusan yaklasik 25 kadar önemli yapinin ayakta kaldigi Ani'de bu eserlerin etraflarinda 35 kisilik kazi ekibi çalisma yapiyor.

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Baskani ve Ani Ören Yeri Kazi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Arslan, AA muhabirine, Ani Ören Yerindeki kazilarin Cumhurbaskanligi kararli kazi statüsüne eristigini söyledi.

Arslan, Ani Ören Yeri'ndeki kazi çalismalarini 12 üniversiteden olusan bir ekiple yaptiklarini ifade ederek, "Kazi çalismalari farkli alanlarda devam etmekte, bu çalismalar Selçuklu çarsisi, Selçuklu konaklari, Selçuklu büyük hamami ve bunun disinda da mezarlik alaninda devam ediyor." dedi.

Kazi çalismalarinin yani sira bulunan eserlerin korunmasi için de çalisma yaptiklarini anlatan Arslan, "Özellikle Selçuklu çarsinda konservasyon çalismasina baslanmis bulunmaktayiz. Bunun yani sira gün yüzüne çikardigimiz eserlerin konservasyonlarina yönelik birtakim çalismalar gerçeklestirmekteyiz." diye konustu.

Arslan, Ani Ören Yeri'nin UNESCO'ya alinmasiyla birlikte turizmde önemli bir artis hizi yakaladigini dile getirerek, "Ani Ortaçag'in en önemli kentlerinden birisi ve burasi ayni zamanda UNESCO Dünya Mirasi kesin listesinde bulunan bir alan. Buranin turizm potansiyeli oldukça yüksek. Biz bu potansiyeli açiga çikarmak, daha da ileriye götürmek ve bu potansiyele ivme kazandirabilmek için kazi çalismalarimizi sürdürüyoruz. Hem kazilarimiz hem de restorasyon çalismalariyla birlikte aslinda bir turizm altligi olusacak ve kentteki turizm potansiyelinin gelismesine katkida bulunacak." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA