ITO Baskani Avdagiç Açiklamasi 'Sanayide Su Anda Isle, Siparisle Ilgili Sikinti Yok'

ITO Baskani Sekib Avdagiç, “Sanayide su anda isle, siparisle ilgili sikinti yok. Talepleri karsilayabilmek için hazir stoklari dahi devreye aldigimiz bir dönemden geçiyoruz. Bazi üreticilerin çift vardiya çalismaya döndügünü biliyoruz. Piyasada ‘is’ var ama en çok duydugumuz üç sey faiz, eleman, hammadde sikintisi” dedi.



Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, yaptigi yazili açiklamada, üreticinin siparis tarafinda sorun yasamadigini belirterek, üreticinin is yapma istahinin yüksek oldugunu kaydetti.

Avdagiç, "Sipariste sorun yok. Bizim o siparisi karsilayacak is yapma istahimiz var” ifadelerini kullandi. Piyasada finansman sikintisina karsi ‘seçici’ destek saglanmasi önerisinde bulunan Avdagiç, “Yüksek faizin etkisini asil ortadan kaldiracak belki de tek konu, yatirimcinin finansman maliyetinin belli bir kisminin kamu kaynaklari tarafindan karsilanmasi” dedi.



Avdagiç, önerisini söyle anlatti: “Makine teçhizat yatirimi yapan, dogrudan üretime yönelik tevsi yatirimi yapan, ‘greenfield’ dedigimiz sifirdan yatirim yapanin kullandigi ki bu daha önceki tesviklerde de vardi. Yatirim kredisinin faiz maliyetinin yüzde 40’i, yüzde 50’si bir fondan karsilanabilir. Bazi sektörlerin faiz maliyetini karsilamiyoruz da denilebilir. Sadece orta, yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdeki yatirimlari karsiliyoruz da diyebilirler. Yani bu destek topyekun bütün yatirimlar için verilsin demiyoruz. Yesil duyarliligini artiran, çevre yatirimlarini düzenleyen, atiklarini azaltan yatirimlar gibi çerçeveyi daraltip, seçici bir finansman destegi verilebilir".

"Yüksek teknoloji ihracatini genisletecek yatirimlari destekleyen finansman yapisina agirlik verilmesi gerekiyor"

Is dünyasi olarak, gelecegi güvence altina alacak, kapasiteyi artiracak, yüksek teknoloji ihracatini genisletecek yatirimlari destekleyen finansman yapisina agirlik verilmesini gerektigini kaydeden Avdagiç, orta ve uzun vadede rekabet sikintisi çekmemek için mukayeseli üstünlügümüzü, kapasitemizi ve teknolojik seviyemizi yükselterek artirmanin sart oldugunu vurguladi.

Avdagiç, bir diger hassas konunun da hammadde temini ile ilgili olduguna isaret etti. Avdagiç, “Diyorlar ki, demir fiyatlarini devlet düsürsün. Demir fiyatini devlet mi belirliyor hayir, Londra Metal Borsasi var. Türkiye’nin kendi iç üretim kaynaklari ile buna adim atabiliriz. Nasil Çin ihracata kisitlama getiriyor, diyor ki içerideki talebi karsilamadan ihraç edemezsin. Bu yaklasimlari dünya metal dengesini bile bozuyor. Bizim de kritik hammaddeler için belki de bunu yapmamiz gerek” diye konustu.



"Pandeminin de etkisiyle Uzakdogu’dan uzaklasan siparisler için ideal bir ülke haline geldik"

Türkiye’nin, pandeminin de etkisiyle Uzakdogu’dan uzaklasan siparisler için ideal bir ülke haline geldigini belirten Avdagiç, bu trendin devami için tedbirlerin sürmesi gerektigine isaret etti. Avdagiç, “Disaridan çok pahali aldiginiz hammadde ile ürettiginizi bugün pahali satiyorsunuz. Su an siparis Çin’e gitmedigi için geliyor. Çin, ‘içeride çok büyük pazar var’ dedi.

Navlun fiyatlari zaten çok yükseldi. Kendine denge kurmaya çalisiyor. O yüzden de siparis geliyor. Ama yarin rekabet gücü açisindan nerede olacagimizi bilmek için bugünden alacagimiz tedbirler önemli” degerlendirmesinde bulundu.

Sanayide en çok duyduklari konulardan birinin de eleman sikintisi oldugunu belirten Avdagiç, nitelikli ara eleman sorununa çözüm için üniversite mezunu ama is bulamayan gençlerin de ikincil kurslarla is dünyasina yönlendirilebilecegini kaydetti.

Kaynak: İHA