Süt Üreticileri, Üretici Ile Market Fiyatlari Arasindaki Farktan Sikayetçi

Balikesir'deki üreticilerden Faruk Özen: 'Su anda üreticiler olarak çig sütün litresini 3 liradan satiyoruz. Marketlerde 9 liraya kadar varan süt fiyatini ve biz üreticiden daha fazla para kazananlarin oldugunu görmek bizi üzüyor. Bunun ham maddesi bizden çikiyor fakat arada bunu tüketiciye ulastiranlar kadar para kazanamiyoruz' Süt üreticisi Kadir Sili: '1 litre sütü sattigimiz zaman 1,5 kilo yem almamiz gerekiyor. Bir litre süte 1 kilo yem alamiyoruz'

MIRAÇ KAYA - Balikesir'in merkez Altieylül ilçesindeki süt üreticileri, üretici ile market fiyatlari arasindaki farktan ve iklim degisikligine bagli yasanan kuraklik nedeniyle artan maliyetlerden dert yandi.

Atköy Mahallesi'nde 13 büyükbas hayvani bulunan süt üreticisi Faruk Özen, AA muhabirine, su an yaptiklari hayvanciligin kendilerini memnun etmedigini söyledi.

Özen, piyasalardaki fiyat dalgalanmalarinin, özellikle hayvan beslerken kullandiklari yemlerin asiri sekilde zamlanmasinin maliyetlerini artirdigini vurguladi.

Hayvanlardan elde ettikleri et ve sütün fiyatinin da ayni oranda yükselmemesi nedeniyle kazançlarinda eskiye göre düsüs oldugunu aktaran Özen, söyle konustu:

"Su anda üreticiler olarak çig sütün litresini 3 liradan satiyoruz. Marketlerde 9 liraya kadar varan süt fiyatini ve biz üreticiden daha fazla para kazananlarin oldugunu görmek bizi üzüyor. Bunun ham maddesi bizden çikiyor fakat arada bunu tüketiciye ulastiranlar kadar para kazanamiyoruz. Sanayici bu sütü bizden alip isliyor, üzerine kar marji koyuyor. Paranin maliyetine kadar her seyini hesap edebiliyor ama bizim burada bunu hesap etme gibi bir sansimiz yok. Piyasa sartlari neyse oradan veriyoruz. Sanayiciden aldigi ürünü distribütörler alt bayilere, marketlere dagitiyorlar, onlar kar marjlarini koyuyorlar. Yüzde 25'ten asagi karla çalisan market zaten yok. Dogal olarak da tüketici 'Bunun fiyati niye bu kadar pahali?' diyor. Bu yüksek fiyatin müsebbibi asla üretici degil hatta en çok üretici magdur oluyor. Biz asla 'En az yüzde 15-20 kazanmaliyiz' demiyoruz. Günün sartlari neyse ona hizmet edip kazancimiza razi oluyoruz."

Özen, para kazansalar da kazanamasalar da hayvanlarini beslemeye devam ettiklerini dile getirdi.

Faruk Özen, "Son 10 günde yeme 2 defa zam geldi, 3'üncüsü de kapida. O da geldiginde sütü 3 liraya mal etmek mümkün degil." dedi.

Özen, Tarim ve Orman Bakanliginin son 1 yilda, daha önceden 7-8 kurus, en fazla 10 kurus olan süt destegini 40 kurusa çikardigini belirtti. Bunun, kendilerinin kazanamadigi parayi devletin sübvanse ettigi miktar oldugunu kaydeden Özen, "Ziraat Bankasi araciligiyla çiftçilerimize düsük faizli krediler de veriliyor. Bakanligimiz isletmesini yenilemek isteyen çiftçilere yüzde 65'e varan hibeler de veriyor. Bu destekleri yok sayamayiz, elbette bunlar bizlere önemli katkilar sagliyor. Desteklerin devamini bekliyoruz." diye konustu.

Faruk Özen, kurakligin ciddi bir sorun olduguna dikkati çekerek, "Verimlerin ciddi anlamda düstügünü görüyoruz. Dolayisiyla biz zaten kendi ürettigi bugdayi kendisine yetiren bir ülke degiliz. Ithal etmek durumundayiz. Pandemiyi de yok sayamayiz, bu nedenle de dünyada ham madde fiyatlari da ciddi bir sekilde yükseldi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bizleri regüle etmeye çalissa da kuraklik hem devletimizi zora sokuyor hem de biz üreticileri zora sokuyor. Bugdayini, arpasini ekenler hakkiyla para kazanamadi. Sapindan samanindan elde edecegi gelir de düstü. Insallah TMO araciligiyla devletimiz gerekli tedbirleri alir, ambarlarini doldurur. Kis aylarinda daha sikintili bir dönem yasamayiz diye umut ediyorum."

Kadir Günes de 50 büyükbas hayvaninin bulundugunu söyledi. Piyasalarda süt fiyatlarinin dengeli bir sekilde olusmasi gerektigini anlatan Günes, aracilarin kaldirilmasi gerektigini, bu yapilirsa tüketimin daha da artacagini ve üreticinin daha fazla kazanacagini ifade etti.

- "Bir litre süte 1 kilo yem alamiyoruz"

Ilçede 15 büyükbas hayvaniyla süt üreticiligine devam eden Kadir Sili de kuraklik nedeniyle yem fiyatlarinin çok arttigina isaret etti.

Bir çuval yemin 160 lira oldugunu belirten Sili, "Yemin fiyati 90 liraydi, et kesim fiyati 42 liraydi. Su anda yemin fiyati 160 lira, et kesim fiyati yine ayni. Magdur durumdayiz. Süt için de bir parite olmasi gerekiyor. 1 litre sütü sattigimiz zaman 1,5 kilo yem almamiz gerekiyor. Bir litre süte 1 kilo yem alamiyoruz. Kuraklik mahsulümüzü etkiliyor, az oluyor. Az oldugu için mecburen ithal ediyoruz. Bu durumun da çözüme kavusmasini istiyoruz. Disaridan 110 liraya arpa aliyoruz. Devletimiz bize 96 liraya arpa veriyor, bu destekten dolayi tesekkür ediyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA