Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gündüz'den 'Virüs Artik Asisizlar Arasinda Yayiliyor' Açiklamasi Açiklamasi

'Hastanemizde Kovid19 nedeniyle yatan hastalarin çogunlugu asisiz hatta agirlasip da yogun bakimda yatanlarin tamaminda asi yok ne yazik ki' 'Bu salgin artik asisizlar arasinda gidiyor ne yazik ki. Asililar bir miktar korunakli, en azindan hastaneye yatisi önledigini görüyoruz. Hastaneye yatan hastalarimizin çok önemli kismi asisiz' 'Simdiye kadar olustugu gibi Kovid19'da da bundan sonra yeni varyantlar elbette olabilir. Bunu önlemenin en önemli yolu, bu hastaligin toplumda yayginligini azaltmak, kisitlamak. Yani hastaligin olusmamasini saglamak' 'Önümüzdeki zamanlarda hastalik toplumda yayilmaya devam ederse yeni varyantlarin da olmasi çok da sasirtici olmayacak'

EREN BOZKURT - Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Balcali Hastanesi Bashekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) assizlar arasinda yayildigini belirterek, "Önümüzdeki zamanlarda hastalik toplumda yayilmaya devam ederse yeni varyantlarin da olmasi çok da sasirtici olmayacak." dedi.

Gündüz, AA muhabirine, Kovid-19'la mücadele kapsaminda ülke genelinde asilama çalismalarinin devam ettigini belirtti.

Türkiye'de vakalarin artmasinin ardindan tam kapanma süreci yasandigini animsatan Gündüz, "Bu süreçte de asilamalar hizla devam etti. Kapanma sonrasinda vakalarin azalmasi bekleniyordu. Bu arada da toplumun belli bir kesimi asilandi ancak henüz asilanmada hedeflenen noktaya gelemedik." diye konustu.

Gündüz, asililarin Kovid-19'a karsi daha korunakli oldugunu, asisizlarin da risk altinda bulundugunu belirterek, "Asisizlarin orani çok düsük degil ne yazik ki. Bu nedenle asisizlar arasinda bu hastaligin devam ettigini görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Tüm vatandaslara asi olmalarini tavsiye eden Gündüz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Vakalarin bir miktar arttigini görüyoruz ya da insanlarda salgin sonrasinda zaman zaman asiri gevsemeler olabiliyor. Insanlar, yaz aylariyla beraber önlemleri bir miktar gevsetmis olabilir. Dolayisiyla hem asisizlarin olmasi hem de tedbirlerdeki bazi gevsemeler hastaligin hizla yayilmasina yol açiyor olabilir. Hastanemizde Kovid-19 nedeniyle yatan hastalarin çogunlugu asisiz hatta agirlasip da yogun bakimda yatanlarin tamaminda asi yok ne yazik ki.

Keske bu insanlarimiz, bu hastaliktan çekinerek asilarini olsaydi ve bu kadar zor duruma düsmeseydi. Biz gerçekten asinin, bu hastaliga karsi ne kadar korudugunu, asi olunmadiginda ne durumlara düsürebilecegini birinci elden görüyoruz. Hakikaten yogun bakimda yatan hastalarin tamaminin asisiz olmasi alti çizilecek bir nokta." diye konustu.

Asinin önemini vurgulayan Gündüz, "Bu salgin artik asisizlar arasinda gidiyor ne yazik ki. Asililar bir miktar korunakli, en azindan hastaneye yatisi önledigini görüyoruz. Hastaneye yatan hastalarimizin çok önemli kismi asisiz. Bu dikkat çekici. O nedenle asisizlar yakalanirsa agirlasabiliyorlar, bunu artik toplumumuz biliyor." ifadelerini kullandi.

Insanlarin bu hastaliktan hayatini kaybettigine dikkati çeken Gündüz, "Bu kötü sonuçlardan kendimizi korumamiz lazim. Önlemlere dikkat etmemiz lazim. Asili olanlar da önlemlere dikkat etsinler. Asili olmayanlarin çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor." diye konustu.

Virüslerin dogasi geregi, yayildikça varyantlarin olusabilecegini aktaran Gündüz, sunlari kaydetti:

"Simdiye kadar olustugu gibi Kovid-19'da da bundan sonra yeni varyantlar elbette olabilir. Bunu önlemenin en önemli yolu, bu hastaligin toplumda yayginligini azaltmak, kisitlamak. Yani hastaligin olusmamasini saglamak. Baska yapacak bir sey yok çünkü varyantlar, virüsün dogasinda olan bir durum. Virüs kendini yasatabilmek adina degisik varyantlara geçebiliyor ve bambaska bir hale gelebiliyor. En çok korkulan yanlarindan bir tanesi de bu. Önümüzdeki zamanlarda hastalik toplumda yayilmaya devam ederse yeni varyantlarin da olmasi çok da sasirtici olmayacak."
Kaynak: AA