Japonya'da Yabanci Madde Bulunan Moderna Asisi Yaptiran 2 Kisi Hayatini Kaybetti

Japonya’da hükümet, ABD’li ilaç sirketi Moderna’nin Covid-19’a karsi gelistirdigi ve içerisinde yabanci madde tespit edilen asidan yaptiran 2 kisinin hayatini kaybettigini açikladi.

Geçtigimiz Persembe günü bazi tüplerin içerisinde yabanci madde tespit edilmesi sebebiyle Moderna’nin Covid-19 asilarinin kullanimini askiya alan Japonya’da, söz konusu asi partisindeki dozlardan yaptiran 2 kisinin hayatini kaybettigi açiklandi. Japonya Saglik Bakanligi, 30’lu yaslarindaki iki erkegin Moderna asisinin 2. dozunu olduktan birkaç gün sonra hayatini kaybettigini duyurdu. Hayatini kaybedenlerin içerisinde yabanci madde tespit edilen dozlardan yaptirdigi ögrenilirken, ölümler ile asilama arasinda kesin bir iliskinin olup olmadigini belirlemek üzere detayli inceleme baslatildigi bildirildi.



Bir kez daha yabanci madde süphesi

Moderna üretimi farkli bir asi partisinde daha yabanci madde süphesi saptandi. Okinawa eyaletindeki bir asilama merkezinde bulunan bazi asi tüplerinde siyah ve pembe renkte tanimlanamayan maddeler gözlendigi ögrenildi. Eyalet yönetimi tedbir olarak söz konusu bölgede asilama faaliyetlerini bugün askiya alirken, konuyla ilgili inceleme baslatildi.

Japonya’da hükümet Moderna’nin Covid-19’a karsi gelistirdigi asinin yaklasik 1.63 milyon dozunun kullanimini, açilmamis bazi siselerde yabanci madde tespit edildigi gerekçesiyle durdurma karari almisti. Asi tüplerinin içinde tespit edilen maddenin metal içerikli oldugu kamuoyuna yansirken, hatali partinin yalnizca Japonya’ya gönderildiginin tespit edildigi belirtilmisti. Japonya Saglik Bakanligi buna ragmen asilara bagli olagandisi saglik sorununun bildirilmedigini duyurmustu.

Mayis’ta hükümetten vize almisti

Japonya Moderna üretimi Covid-19 asisinin 18 yas ve üstü kisilerde acil durumlarda kullanimina geçtigimiz Mayis ayinda onay vermis, Moderna asilari ilk olarak Tokyo ve Osaka’da Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) tarafindan kurulan kitlesel asilama merkezlerinde ve yerel yönetimler, sirketler ile üniversiteler tarafindan yürütülen asilama programlarinda kullanilmisti. Temmuz ayinda ise Moderna asisinin 12-17 yas arasinda kullanimina izin verilmisti.
Kaynak: İHA