Hatadan Dönüldü, O Kabirler Tekrar Mezarlik Içine Alindi

İçel’de D-400 karayolu kenarinda kalan Pasa Türbesi Mezarligi’na yeni çekilen istinat duvari nedeniyle disarda kalan bazi kabirler, yapilan hatadan dönülmesiyle tekrar içeri alindi.

Hatadan Dönüldü, O Kabirler Tekrar Mezarlik Içine Alindi
İçel-Antalya D-400 karayolu üzerinde Erdemli ilçesine bagli Ayas, Kizkalesi ve Akpinar mahallesi sakinlerinin kullandigi Pasa Türbesi Mezarligi’na geçtigimiz ay çekilen istinat duvari sonrasi bazi kabirler mezarlik disinda kalmisti. Bu durumun tartisma konusu olmasi ve gündeme gelmesiyle yapilan hatadan dönüldü. Karayolu ile mezarlik duvari arasinda kalan 35-40 senelik kabirler için yeni yapilan istinat duvarinin bir kismi tekrar yikildi. Yikilan duvar alani genisletilerek kabirler içeride kalacak sekilde tekrar yapildi. Istinat duvarinin yapim isi tamamlanirken, mezarligin giris kapisi ile genel temizliginin yapilmasiyla çalismanin sona erdirilecegi ifade edildi.

Bahse konu yerin Pasa Türbesi Mezarligi oldugunu animsatan Kizkalesi Mahalle Muhtari Murat Kale, "Burada Büyüksehir Belediyesi istinat duvari çalismasi yapti. O esnada da 30-40 yil önce defin yapilan 4-5 mezarimiz istinat duvari disarisinda kaldi. Biz bu sorunu Büyüksehir Belediyesine ilettik, onlar da geldi kisa zamanda sorunu çözdü. Disarida kalan o kabirleri mezarligin içerisine aldilar. Su anda bu sorun çözülmüs oldu" dedi.

Mezarliktaki çalismalarda istinat duvar kisminin tamamlandigina deginen Kale, "Giris kapisi, temizlik ve bakimlar var. Bu durumu da belediye ile görüsüyoruz, en kisa zamanda yapacaklarini söylediler" diye konustu.

Bakimlari son asamasina gelen mezarlik içerisinde 1220 yilinda vefat eden Aktas oglu Sinan adli Selçuklu komutani için 1312 yilinda yaptirilan kentteki ilk Türk eserlerinden Pasa Türbesi de bulunuyor.
Kaynak: İHA