Diyarbakir'da 'Uluslararasi Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi'nin Heyecani Yasaniyor

Çinar ilçesi yakinlarindaki, Roma Imparatorlugu döneminde 'askeri yerlesim' olarak kullanilan 3 bin yillik Zerzevan Kalesi'nde düzenlenecek etkinlik için kalenin alt kisminda 40 büyük çadir ve misafirlerin agirlanacagi 700 küçük çadirin kurulumu sürüyor Etkinlige, yurt disi ve yurt içinden yaklasik 1500 kisinin katilmasi bekleniyor Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun: 'Zerzevan Kalesi'nde uzay gözlemleri yapilacak. Hummali bir çalisma var'

Diyarbakir'da, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin yillik tarihi Zerzevan Kalesi'nde 2-4 Eylül'de düzenlenecek "2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi" için baslatilan hazirliklar tüm hiziyla devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor Bakanliklari, TÜBITAK, Türkiye Uzay Ajansi (TUA), Diyarbakir Valiligi ve Karacadag Kalkinma Ajansinin destegiyle 2-4 Eylül'de "2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi" Diyarbakir'in Çinar ilçesi yakinlarindaki, Roma Imparatorlugu döneminde "askeri yerlesim" olarak kullanilan 3 bin yillik Zerzevan Kalesi'nde gerçeklestirilecek.

Yurt için yurt disindan yaklasik 1500 gökbilim meraklisinin bir araya gelecegi etkinlik için Zerzevan Kalesi'nde baslatilan hummali çalisma devam ediyor.

Milli Uzay Programi vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artirilmasinin amaçlandigi etkinlik için seminer, yarisma, gökbilimle ilgili birçok atölye, mescit, yemekhane, seminerlerin de içinde yapilacagi 40 büyük çadir ve misafirlerin agirlanacagi 700 küçük çadirin alana kurulumu sürüyor.

Katilimcilar, Türkiye'de gökyüzü gözleminin yapilacagi en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen Zerzevan Kalesi'nde uzmanlarla bir araya gelecek, dünyanin en iyi korunan Mithras Tapinagi'nda binlerce yil önce gerçeklestirilen astronomi çalismalarina iliskin bilgi alabilecek.

Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, AA muhabirine, yurt içi ve yurt disindan etkinlik dolaysiyla Diyarbakir'a gelecek misafirleri için kalenin disinda konaklayabilecekleri, ihtiyaçlarini giderebilecekleri bir alan olusturuldugunu, çalismalarda sona gelindigini söyledi.

Zerzevan Kalesi'nin disinda etkinlik için birçok çadir kuruldugunu, 40 büyük çadirda yemekhane, atölyeler, çalisma salonlari ve çok sayida etkinligin düzenlenecegi yerlerin bulundugunu bildiren Coskun, 40 çadirin disinda 700'e yakin çadirda da etkinlige katilacaklarin gece konaklayabilecegini belirtti.

Çadirlarin Zerzevan Kalesi'nin tamamen disinda yer aldigini ifade eden Coskun, söyle devam etti:

"Zerzevan Kalesi'nde uzay gözlemleri yapilacak. Gökyüzü gözlemleri yapilacak. Buradaki 1500'e yakin kisi bütün ihtiyaçlarini bu etkinlik alaninda giderebilecek. Ona göre de bir düzenleme yapildi. Su ana kadar çalismalarin yüzde 90'i bitirildi. Hummali bir çalisma var. Etkinlik gününe kadar bütün çalismalar tamamen bitirilecek. 1500'e yakin kisiyi alan bekliyor. Buranin bu etkinlige ev sahipligi yapmasi anlamli ve önemlidir."

Kaynak: AA