Disisleri Bakani Çavusoglu, Almanya Disisleri Bakani Maas Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (2)

'(Afganistan'daki gelismeler) Önceligimiz siyasi süreç ve insani duruma katki saglamak. Geçis döneminin bir an önce kapsayici bir sekilde tamamlanmasi ve ülkede otoritenin tesisi en büyük temennimiz' '(Fransa'nin güvenli bölge olusturulmasi teklifi) Müttefikimiz Fransa'dan her zaman ilginç teklifler, öneriler ve girisimler gelebiliyor. Bu teklif aslinda kulaga hos geliyor, BM'nin orada bir baris gücünün olmasi havaalani etrafinda ama uygulamada bu kolay mi ya da mümkün mü, ona bakmamiz lazim' 'Karadan tahliye mümkün mü? Evet mümkün ama bu süreçte özellikle yol güvenliginin garanti altina alinmasi gerekiyor, sinira kadar destek gerekiyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Afganistan'daki gelismelere iliskin "Önceligimiz siyasi süreç ve insani duruma katki saglamak. Geçis döneminin bir an önce kapsayici bir sekilde tamamlanmasi ve ülkede otoritenin tesisi en büyük temennimiz." dedi.

Çavusoglu, Antalya'da Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas ile heyetler arasi görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Almanya ile her alanda iliskilerin gelistigini belirten Çavusoglu, ikili ticaret hacminin geçen yil 37,7 milyar dolar civarindayken, bu yil 40 milyar dolarin üstüne çikilacaginin öngörüldügünü bildirdi.

Mevkidasi Maas ve heyetlerle özellikle Afganistan'daki durum hakkinda görüsme gerçeklestirdiklerini aktaran Çavusoglu, Afganistan'da kriz çiktiktan sonra önceligin tahliyelerin düzenli ve güvenli bir sekilde yapilmasi oldugunu kaydetti.

Çavusoglu, Türkiye olarak 7 tahliyede 1409 kisiyi ülkeye getirdiklerini ifade ederek yardim isteyen birçok ülkeye de destek verildigini vurguladi.

Kabil'de yasanan terör saldirilarinin, ülkedeki durumun ne kadar hassas oldugunu bir kere daha gösterdigine dikkati çeken Çavusoglu, "Simdi ise önceligimiz siyasi süreç ve insani duruma katki saglamak. Geçis döneminin bir an önce kapsayici bir sekilde tamamlanmasi ve ülkede otoritenin tesisi en büyük temennimiz." diye konustu.

Afganistan'daki insani krize yönelik yardimlarin ulastirilmasi için Birlesmis Milletler ve yardim kurulusu görevlilerine gerekli güvenligin saglanmasi gerektigini belirten Çavusoglu, bunun için de Taliban ile tüm uluslararasi toplum olarak diyalogun sürdürülmesi gerektigini anlatti.

- Kabil Havaalani'nin nasil isletilecegi konusu

Kabil'deki havaalaninin isletilmesi konusunda Taliban'in Türkiye'ye yönelik talebinin hatirlatilmasi üzerine Çavusoglu, daha önceki Cumhuriyet yönetiminin de bu yönde bir teklifi oldugunu söyledi.

Taliban'in da havaalaninin isletilmesi noktasinda teknik olarak Türkiye'den destek istedigini aktaran Çavusoglu, söyle devam etti:

"Biz de konuyu kendi aramizda ve diger ülkelerle degerlendiriyoruz. Ekiplerimiz havaalaninda incelemelerde bulundu. Diger bazi ülkeler de incelemeler yapti. Ortaya çikan raporlarin, ortak degerlendirilmesini de o ülkelerle sürdürüyoruz. Burada önemli olan güvenligin tesis edilmesi. Havaalaninin içeride ve disarida güvenliginin tesis edilmesi. Sayin Cumhurbaskanimizin da vurguladigi gibi, aksi takdirde hiçbir ülke kendi personelini güvenlik noktasinda ciddi riskler varsa tehlikeye atmaz. Onun disinda Heiko'nun söyledigi ve bizim raporlarimizin gösterdigi gibi havaalaninda ciddi tahribat var. Pist, kule, terminaller, sivil tarafta da var, özellikle bunlarin giderilmesi gerekiyor. Bunun için personel de gerekli, ihtiyaç duyulan tesisat da saglanmali."

Çavusoglu, havaalanin isletilmesi için ihtiyaç duyulan diger çalismalarin da yapilmasi gerektigini ifade etti.

Bu konuda iki asamali adim atilabilecegini belirten Çavusoglu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Birincisi insani yardimlarin ulastirilmasi ve Taliban'in da 'vizesi olan Afganlara da izin verecegiz' demesiyle tahliyelerin yapilmasi. Bazi ülkelerin halen vatandaslari var, bizim de vatandaslarimiz var. Dönmek isteyen vatandaslarimizin hemen hepsini getirdik. Persembe günkü terör saldirisindan sonra tahliyeler durdu ve önümüzdeki süreçte bu tahliyelerin de devam edebilmesi için tahliyeler döneminde oldugu gibi havaalaninin geçici olarak isletilmesi. Bir de havaalaninin sivil uçuslara da THY dahil açik olabilmesi için eksikliklerin giderilmesi ve çalismalarin yapilmasi gerekiyor. Yer hizmetleri dahil. Bunlari kendi içimizde de konusuyoruz, taleplerimizi Taliban dahil Afganlara iletiyoruz. Heiko da söylüyor, 'Taliban ile görüsüyoruz, görüsecegiz' diye. Biz bunu söyledigimiz zaman hemen 'Taliban rejimini mi ülkeye getiriyorsunuz, niye konusuyorsunuz' diyenler var, bizim ülkede. Insallah sizi de Almanya'da bu sekilde sorgulamazlar."

- Fransa'nin güvenli bölge olusturulmasi teklifi

Bir gazetecinin, "Fransa'nin Afganistan'da güvenli bölge olusturulmasi yönünde bir teklifi var, siz nasil degerlendiriyorsunuz?" seklindeki sorusunu Çavusoglu, "Müttefikimiz Fransa'dan her zaman ilginç teklifler, öneriler ve girisimler gelebiliyor. Bu teklif aslinda kulaga hos geliyor, BM'nin orada bir baris gücünün olmasi havaalani etrafinda ama uygulamada bu kolay mi ya da mümkün mü, ona bakmamiz lazim." diye yanitladi.

Çavusoglu, Afganistan'daki taraf ile bu konunun görüsülmesi gerektigini belirterek, "Afganistan buna izin verecek mi? Su anda Taliban 'havaalani içinde ve disinda güvenligi ben saglayacagim' diyor. Bunun uygulamada çok mümkün olmayacagini onlara da anlatiyoruz." ifadelerini kullandi.

Havaalaninin özellikle sivil uçuslara açilabilmesi için herkesin güvenlik konusunda emin olmasi gerektigini vurgulayan Çavusoglu, ülkede çesitli terör örgütleri riskleri bulundugunu kaydetti.

Fransa'nin teklifine tüm ülkelerin de destek vermesi gerektiginin altini çizen Çavusoglu, Rusya ve Çin'in de bu konudaki görüslerine bakmak gerektigini söyledi.

- "Karadan tahliye için yol güvenliginin garanti altina alinmasi gerekir"

Bakan Çavusoglu, bugüne kadar tahliyelerin büyük bir bölümünün havayoluyla gerçeklestirildigini belirtti.

Bazi ülkelerin tahliyeleri dogrudan Kabil'deki havaalanindan kendi ülkesine, bazi ülkelerin de komsu ülkeler üzerinden gerçeklestirdigini anlatan Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Komsu ülkelere bu konuda tesekkür ediyoruz. Biz de tahliyelerimizi askeri uçakla özellikle Kabil ve Islamabad arasinda gerçeklestirdik. Oradan da THY ile vatandaslarimizi ve bazi yabancilari ülkemize getirdik ama gerek Tacikistan gerekse Özbekistan bizlerle ve diger ülkelerle yakin is birligi içinde oldu. Karadan tahliye mümkün mü? Evet mümkün ama bu süreçte özellikle yol güvenliginin garanti altina alinmasi gerekiyor, sinira kadar destek gerekiyor. Sinir kapisinda da Taliban ile ya da kim varsa onlarla görüsüp, bir mutabakatin saglanmasi gerekiyor. Örnegin biz son tahliyemizi söyle gerçeklestirdik, havaalani etrafinda ciddi kabalik vardi, vatandaslarimiz kalabalik nedeniyle havaalani kapisina yanasamiyorlardi. Taliban'in da belli noktalarda önlemler aldigini da gördük, kalabaligin havaalanina yaklasmamasi için. Biz de bir noktada vatandaslarimizi toplayarak, oradan otobüsler ile havaalanina tahliyemizi gerçeklestirdik. Bu konuda da Taliban'dan da destek gördük. Kara yoluyla böyle bir destek olmasi gerekiyor, aksi takdirde insanlara iyilik yapacagiz diye onlarin güvenligini riske atabiliriz. Allah korusun."

(Bitti)
Kaynak: AA