Cumhurbaskani Erdogan, Çorlu'da Baykar Akinci TIHA Teslimat Ve Kurs Bitirme Töreni'nde Konustu Açiklamasi (4)

'Üniversite ve özel sektörün is birliginde ülkemizin savunma sanayi üssü olmasi yolunda tüm kurumlarimizla beraber çalisiyoruz' 'Kendi tasarlayip ürettigimiz lazer dedektörler SIHA'larimizdan, helikopterlerimizden, uçaklarimizdan atilan güdümlü füzelerimizde kullaniliyor. Yine IHA'larimiz için Kalecik'te kurdugumuz test ve degerlendirme merkeziyle bu sektördeki milli üretim yetkinliklerimizi bir üst seviyeye çikaracagiz. Bütün bu yatirimlar sayesinde savunma sanayimiz giderek büyümeye devam ediyor. Ama artik savunma sanayi projeleri basta olmak üzere gelecegin teknolojilerinde vites yükseltme zamanidir' 'IHA pilotu, faydali yük operatörü, mekanik motor teknisyeni, elektronik ve silah teknisyenlerinden olusan 125 mezunumuz Akinci'nin kritik görevlerinde yer alacaklar. Bu önemli yükü omuzlayacak her bir kardesime simdiden basarili görevler diliyorum'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, üniversite ve özel sektörün is birliginde Türkiye'nin savunma sanayi üssü olmasi yolunda tüm kurumlarla beraber çalistiklarini belirtti.

Erdogan, Çorlu'da Baykar Akinci Taarruzi Insansiz Hava Araci (TIHA) Teslimat ve Kurs Bitirme Töreni'nde yaptigi konusmada, büyük basarilar için bireysel gayretlerin ötesinde takim oyununun ve kolektif oyunun gerektigine dikkati çekti.

Üzerinde yerli ve milli mühimmatlar olmasaydi Akinci'yi belki uçurabileceklerini ama asil vazifesini yerine getirebilmesini saglayamayacaklarini dile getiren Erdogan, "Çünkü bu mühimmatlarin hiçbirini satin alamayacaktik. Almaya çalistigin zaman 'Bugün git, yarin gel' diyeceklerdi. Iste bu yüzden kamu, üniversite ve özel sektörün is birliginde ülkemizin savunma sanayi üssü olmasi yolunda tüm kurumlarimizla beraber çalisiyoruz." diye konustu.

Erdogan, TÜBITAK SAGE ile havadan havaya füze sistemleri olan Gökdogan ve Bozdogan'a, 100 kilometreye kadar menzili olan hassas güdüm kitlerini, 250 kilometreye kadar menzile sahip ilk seyir füzesi SOM'u gelistirdiklerini kaydetti.

Roketsan ve Aselsan ile Hisar, Atmaca, Cirit, Korkut gibi birçok kritik yerli ürünü kullanima sunduklarini anlatan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yeniden yapilandirdigimiz Makine ve Kimya Endüstrisi silah, mühimmat, patlayici ve ekipman üretiminde hizla kendini gelistiriyor. Makine Kimya Endüstrisi son Savunma Sanayi Fuari'nda görücüye çikardigi elektrikli firtina obüsünden deniz topuna kadar bir dizi yeni ürünü de kullanicilara sunmustur. Özel sektörümüzün ülkemizi bu alanda yurt disina bagimliliktan tamamen kurtaracak yeni nesil patlayicilarin üretiminden dolumuna, kovanindan tapasina kadar tüm unsurlarini üretecek yatirimlari var. Insallah bu üretimi yapacak bir fabrika yakinda Gerede'de faaliyete geçiyor. Kendi tasarlayip ürettigimiz lazer dedektörler SIHA'larimizdan, helikopterlerimizden, uçaklarimizdan atilan güdümlü füzelerimizde kullaniliyor. Yine IHA'larimiz için Kalecik'te kurdugumuz test ve degerlendirme merkeziyle bu sektördeki milli üretim yetkinliklerimizi bir üst seviyeye çikaracagiz. Bütün bu yatirimlar sayesinde savunma sanayimiz giderek büyümeye devam ediyor. Ama artik savunma sanayi projeleri basta olmak üzere gelecegin teknolojilerinde vites yükseltme zamanidir."

Bugün dünyayi gelecege tasiyan bilgisayar, küresel konumlama sistemi ve internet gibi tüm önemli teknolojilerin savunma sanayi menseili oldugunu belirten Erdogan, bu alanda gelistirilen teknolojilerin, çok daha büyük bir ekosistemi besleme, harekete geçirme potansiyeline sahip oldugunu dile getirdi.

- "125 mezunumuz Akinci'nin kritik görevlerinde yer alacak"

Savunma sanayisinde elde ettikleri bu tecrübeyi teknolojinin tüm sivil alanlarina tasiyacaklarini ve çok daha büyük basarilara imza atacaklarini vurgulayan Erdogan, "Yazilimda ülkemiz parmakla gösterilen bir ülke olacak. Yapay zeka, insansiz ve otonom teknolojilerde istikamet belirleyen bir ülke olacagiz." dedi.

Bugün IHA liginde Türkiye'ye basamak yükselten Akinci TIHA'yi güvenlik güçlerinin envanterine kazandirmanin yaninda Akinci'yi kullanacak personeli de aldiklari kurslardan mezun ettiklerini animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"IHA pilotu, faydali yük operatörü, mekanik motor teknisyeni, elektronik ve silah teknisyenlerinden olusan 125 mezunumuz, Akinci'nin kritik görevlerinde yer alacaklar. Bu önemli yükü omuzlayacak her bir kardesime simdiden basarili görevler diliyorum. Sinirlarimiz içinde ve sinir ötesinde görev yapan güvenlik güçlerimiz ile ülke güvenligimiz için savunma sanayi projelerinde çalisan tüm fedakar kardeslerime de buradan seslenmek istiyorum. Unutmayin, sizin geçirdiginiz her uykusuz gece milletimizin huzur içinde geçirdigi gece demektir. Önünüzdeki genç arkadas Selçuk, hafta sonlari Istanbul'a geldigimde kendisini arardim ve aldigim cevap, 'Akinci için fabrikada çalisiyorum.' Gece saat 24.00-01.00 fabrikada çalisiyor. Durmak yok, yola devam diyor. Abi kardes, ailece fabrikada bu çalismalarini sürdürdüler. Sonunda su eserlere hamdolsun kavustuk. Rabb'im sizlere güç versin, kuvvet versin, hep muvaffak etsin."

Akinci TIHA'nin gelistirilmesinde emegi olan herkesi, Bayraktar ailesini, Baykar ekibini, bakanliklari, Savunma Sanayi Baskanligini, Milli Istihbarat Teskilatini ve Türk Silahli Kuvvetleri'ni tebrik eden Erdogan, "Akinci'nin milyonlarca saat basariyla uçmasini, nice kritik görevde ismi gibi öncü olup bizi gururlandiracak neticeler almasini Rabb'imden niyaz ediyorum." dedi.

- Notlar

Çorlu Hava Meydan Komutanligi Akinci Uçus Egitim ve Test Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaskani Erdogan'in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, TBMM Baskani Mustafa Sentop, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve davetliler katildi.

Cumhurbaskani Erdogan, tören alanina gelmeden önce pistte hazir bekletilen iki Akinci TIHA'yi imzaladi.

Erdogan konusmasinin ardindan kursu dereceyle bitirenlere hediye ve sertifikalarini verdi. Demir ve Haluk Bayraktar konusma sonrasi ilk Akinci teslimatini yaptiktan sonra Cumhurbaskani Erdogan'a hava aracinin 1/10 ölçekli maketini sundu.

Selçuk Bayraktar ise Erdogan'in mesajinin hava araçlarinin yazilimlarina yüklenmis bir örnegini Cumhurbaskani Erdogan'a takdim etti.

Erdogan, Bayraktar AKINCI TIHA'nin taksi, kalkis ve alçak uçusunu izledikten sonra hava araçlarinin kontrol merkezine girerek incelemelerde bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA