Cumhurbaskani Erdogan, Bosna Hersek Ve Karadag Ziyareti Sonrasi Uçakta Gazetecilerle Sohbet Etti Açiklamasi (2)

'Tek tarafli suçlamalar yerine ileri bakan, gerçekçi yaklasimlar hakim olmalidir. Bu yönde ilerlemeye hazir oldugunu beyan eden bir Ermenistan hükümeti ile iliskilerimizi kademeli olarak normallestirmek için çalisabiliriz' 'Temennim odur ki su anda Biden yönetimi Amerika'nin biraktigi yerden, böyle bir yaklasimi devam ettirsin ve DEAS Horasan'i halletsinler. Çünkü artik önümüzde simdi DEAS Horasan diye bir sey çikti. Onlarla bu mücadeleyi sürdürelim. Biz de onlarla beraber adim atariz' '(Seçim baraji) Su anda belirgin hale gelen 7. MHP de 7'ye olumlu bakiyor. Bunun altinda bir sey olur mu, olmaz mi, henüz önümüze gelmis degil' '(Merkez Bankasi) Rezerv miktarimiz Allah nasip ederse yil sonu itibariyla 115 milyar dolari yakalayacak. Fazlasi olacak, azi olmayacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Tek tarafli suçlamalar yerine ileri bakan, gerçekçi yaklasimlar hakim olmalidir. Bu yönde ilerlemeye hazir oldugunu beyan eden bir Ermenistan hükümeti ile iliskilerimizi kademeli olarak normallestirmek için çalisabiliriz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Bosna Hersek ve Karadag ziyareti sonrasi uçakta gazetecilerle sohbet etti.

Bir gazetecinin eski ABD Baskani Donald Trump'in DEAS'in Horasan grubuna iliskin "DEAS'in yüzde 100'ünü devirdim. Suriye'de, Irak'ta devirdik. Simdi yeni bir DEAS var." açiklamasiyla ilgili görüsünü sormasi üzerine Erdogan, "Dogrusu ben bu açiklamayi hiç dogru bulmuyorum. Böyle bir sey kesinlikle söz konusu degil." dedi.

Trump ile ikili özel görüsmelerinin oldugunu dile getiren Erdogan, söyle konustu:

"Ama bir defa Amerika, DEAS’i bitirmemistir. DEAS'a karsi da hiç böyle ciddi ve kararli bir mücadele vermemistir. DEAS'a karsi dünyada kararli mücadele eden tek ülke vardir, o da Türkiye'dir. Bu mücadeleyi biz ülkemizde verdik, veriyoruz, su anda hala veriyoruz. Irak'ta verdik, veriyoruz. Suriye'de verdik, veriyoruz. Acaba onlar dünyanin neresinde DEAS ile mücadele vermisler? Eger bunlari bitirmis olsalardi Irak'takileri bitirirlerdi; Irak'ta bile halledemediler. Bu mücadele su anda hala devam ediyor. Temennim odur ki su anda Biden yönetimi Amerika'nin biraktigi yerden, böyle bir yaklasimi devam ettirsin ve DEAS Horasan’i halletsinler. Çünkü artik önümüzde simdi DEAS Horasan diye bir sey çikti. Onlarla bu mücadeleyi sürdürelim. Biz de onlarla beraber adim atariz."

- "Kendi içlerinde bu karari vermeleri bizim böyle bir adimi atmamiz için yeterlidir"

Erdogan, bir gazetecinin "Bosna Hersek'te BM'nin eski Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko'nun Srebrenitsa Soykirimi'nin inkarini suç sayan karari ile baslayan gerilime ragmen Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi'nin üç üyesi, zat-i devletlerinin ziyareti vesilesiyle bir araya geldiler. Hem Sirp lider Milorad Dodik'in hem de Hirvat lider Jelko Komsiç'in Türkiye'nin bölgede huzur ve barisin garantörü oldugu seklindeki beyanlari dikkate alindiginda ülkemizin Bosna'da bundan sonra üstlenecegi rol ne olacaktir?" sorusu üzerine, su degerlendirmede bulundu:

"Bosna'da eger bu üçlü kendi arasinda bir birliktelik saglar ve 'Biz Türkiye’ye böyle bir görevi vermek istiyoruz, bizim isimize kimse karismasin, sadece Türkiye burada bizim adimiza bir ara buluculuk yapsin.' derlerse biz o zaman bu ise gireriz. Ama Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konsey üyelerinin bu karari vermesi lazim. Kendi içlerinde bu karari vermeleri bizim böyle bir adimi atmamiz için yeterlidir. Kendilerine söyledim zaten. 'Eger böyle bir karar verecek olursaniz biz de degerlendirmelerimizi yapariz. Bir yerlerden talimat bekleyerek degil, siz üçlü olarak bu karari verin. Ondan sonra da sizin aldiginiz karar üzerine bu adimi hayirlisiyla atariz.' dedim."

- "Bölgemizde yeni, yapici yaklasimlara ihtiyaç var"

Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan'in Türk kamuoyundan bazi olumlu sinyaller aldiklarini belirterek, "Bu sinyalleri degerlendirecegiz." seklindeki açiklamasi sorulan Erdogan, Ermenistan'da kurulan yeni hükümetin bölge için hayirli olmasini temenni etti.

Erdogan, "Bölgemizde yeni, yapici yaklasimlara ihtiyaç var. Görüs ve beklenti farkliliklari bulunsa da birbirinin toprak bütünlügü ve egemenligine saygi dahil, güven temelinde iyi komsuluk iliskileri gelistirmek için samimi bir çaba göstermek, sorumlu bir hareket tarzi olacaktir. " dedi.

Yakin tarihin husumet kaynagi olmamasi, sürdürülebilir baris ve birlikte yasama için yapici adimlar atilmasi gerektigine isaret eden Erdogan, "Tek tarafli suçlamalar yerine ileri bakan, gerçekçi yaklasimlar hakim olmalidir. Bu yönde ilerlemeye hazir oldugunu beyan eden bir Ermenistan hükümeti ile iliskilerimizi kademeli olarak normallestirmek için çalisabiliriz. Artik baris ve istikrari kalici hale getirip ekonomik kalkinma ve bölgesel is birligi sartlarini saglamaliyiz." diye konustu.

Benzer anlayisla, Azerbaycan'in da kapsamli bir baris anlasmasi için Ermenistan ile müzakereler baslatmayi önerdigini aktaran Erdogan, sunlari kaydetti:

"9 Kasim 2020 tarihli üçlü deklarasyonda mutabik kalindigi üzere tüm bölgenin birbirine baglanmasi suretiyle, güney Kafkasya'yi dönüstürecek yeni firsatlar dogacaktir. Bu tarihi firsati iyi kullanmak isteyen tüm taraflarla çalismaya haziriz. 5'li ya da 6'li bir platform önerimiz ortada. Bu platformun içinde Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Iran ve Ermenistan var. Hatta biz dedik ki bunun içerisine Gürcistan'i da koyalim. Eger bu platform bu sekilde kabul edilmis olsa öyle zannediyorum ki bölge çok daha rahatlayacak. Çünkü bölgede demir yollarinin, otoyollarin yapilmasi gerekiyor. Bu platform oldugu takdirde bu yollar, gönülleri de birbirine baglayacaktir. Böyle bir adimin atilmasiyla da bölgedeki sikintilari asmis oluruz diye düsündük. Sayin Putin’le bunlari görüstügümüzde mutabik kaldik. Ayni sekilde Ilham Aliyev'le mutabik kaldik. Bu arada Iran'da Cumhurbaskani degisikligi oldu. Iran'in yeni Cumhurbaskani Sayin Reisi ile de bunu konusabiliriz. Sonra yeniden bu platformun hayata geçirilmesi için adimlarimizi atariz."

- "Rusya ile bizim gerek S-400 konusu olsun gerek savunma sanayine yönelik olsun, birçok adimimiz var"

"Rus yetkililerden ikinci paket S-400 alimiyla ilgili ilerleme saglandigi açiklamasi geldi. Ikinci paket alim söz konusu mu?" sorusu üzerine Erdogan, "Rusya ile ilgili, ikinci paketin alimi vesaire, bu konularda bizim herhangi bir tereddüdümüz yok. Rusya ile bizim gerek S-400 konusu olsun gerek savunma sanayine yönelik olsun, birçok adimimiz var. Hatta daha degisik bir alternatifi söyleyeyim. Mesela bu yanginlarda onlardan gelen Ilyushin uçaklarini kullandik. Son telefon konusmamizda da bu konuyu görüstük. Rusya seyahatimde de bütün bunlarin hepsini tekrar ele alacagiz." ifadelerini kullandi.

Erdogan, Israil ile iliskilerin iyilestirilmesiyle ilgili isleyen herhangi bir sürecin bulunup bulunmadigina iliskin soruya karsilik, "Biz Israil ile ilgili durumlari zaten Sayin Cumhurbaskani'yla görüserek gözden geçirmis bulunuyoruz. Yeter ki basbakan ve diger bakanlarda bir sikinti olmasin. Eger bu BM Genel Kurulunda Sayin Cumhurbaskani orada olursa belki onunla orada da bir görüsmemiz olabilir." yanitini verdi.

Bir basin mensubunun "28 Subat davasinda bazi eski generallerin hapis cezalari infaz ediliyor. Söylentiler oldu sizin affedebileceginize yönelik, bu hususta ne düsünüyorsunuz?" sorusu üzerine Erdogan, "Yargi kararini verdi. Bu karar sonrasinda bizim kapimizi çalan olmadi." dedi.

- Yeni anayasa çalismalari

Yeni anayasa önerilerine iliskin muhalefet partilerinden beklentilerinin sorulmasi üzerine Erdogan, "Muhalefet partilerinden herhangi bir beklentimiz yok. Çünkü biz zaten herhangi bir adimi atmadan muhalefet partileri kapisini kapatti. CHP'si de IP'i de hepsi kapilarini kapatti. O zaman biz hangisine bu yaptigimiz çalismayi, taslagimizi takdim edecegiz? Biz simdi taslagimiza son halini verdikten sonra ben Cumhur Ittifaki'nda Devlet Bey'e takdim edecegim. Devlet Bey de ekibiyle gözden geçirecek, ondan sonra çalismaya devam edecegiz." bilgisini verdi.

Seçim barajina iliskin soru üzerine de Erdogan, "Barajla ilgili olarak su anda belirgin hale gelen aslinda 7 ama bu konuda Cumhur Ittifaki olarak MHP'li arkadaslarimizin nihai kararini bizim arkadaslarimiz henüz almis degiller. Ancak 7 netlesmis vaziyette. MHP de 7'ye olumlu bakiyor. Bunun altinda bir sey olur mu, olmaz mi, henüz önümüze gelmis degil. Öyle bir sey olursa o da tabii konusulabilir ama simdilik böyle bir sey yok." degerlendirmesinde bulundu.

- "Adeta yalan fabrikasi gibi çalisiyorlar"

Bir gazetecinin AK Parti'nin yalan terörüyle ilgili çalismalarina iliskin sorusu üzerine Erdogan, Türkiye'nin "yalan terörü" olarak ifade ettigi saldirilara çok sik maruz kaldigini, FETÖ, PKK ve diger terör örgütlerinin her mecrada türlü yalanlarla ülkeyi hedef aldiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"CHP ve Bay Kemal basta olmak üzere muhalefet partileri de bu yalanlara çok tesne. Adeta yalan fabrikasi gibi çalisiyorlar. Dijital terör deseniz, o da sürekli is basinda. Bunlara karsi yasal düzenlemelerimiz elbette oldu ama çok daha güçlü adimlar atmamiz kaçinilmaz. Yalan terörüyle mücadele etmekte kararliyiz. Arkadaslarimiz Türkiye'deki verinin Türkiye'de kalacagi, vatandaslarimizin kisilik haklarini, verilerini koruyacak gerek geleneksel gerek yeni iletisim mecralarindaki itibarsizlastirma, karalama, yalan ve iftira kampanyalarina karsi duracak yeni bir yasa çalismasi için teknik bir çalisma yürütüyorlar. En kisa zamanda hazirliklar tamamlanacak. Meclis açilir açilmaz bu konu Meclisimizin gündemine getirilecektir."

Bu konunun Türkiye ve demokrasi için önemine isaret eden Erdogan, hem bireysel hak ve özgürlükleri koruyacak hem de millete, devlete yönelecek sistematik dezenformasyon ve yalan terörüne karsi milli güvenligi koruyacak bir yasal zeminin ortaya konmasina katki vereceklerini söyledi.

Erdogan, "Tabii sadece yalan olayi da degil. Twitter gibi sosyal medya platformlarinin burada sadece kuru kuruya bir ofis açmasini kastetmiyoruz. Gelecekler, burada personeliyle, her seyiyle bulunacaklar ve herhangi bir ihlal durumunda cezasi da verildigi zaman bu cezalari da tahsil edilecek. Su an itibariyla bakiyorsunuz Twitter'in, Facebook'un, hiçbirisinin herhangi bir yanlis is yaptiklari zaman muhatap alinabilecek bir özellikleri yok. Biz bunlarla ugrasamayiz. Bedel ödeyecekler. Baska çaresi yok bu islerin." dedi.

- "Çocuklarimiz mümkün oldugunca ellerindeki o cep telefonlarindan uzak kalsinlar"

Yeni egitim ve ögretim dönemi öncesinde ögrenciler, veliler ve ögretmenlere tavsiyelerinin sorulmasi üzerine Erdogan, çocuklarin okuldan, ögretmenden bu kadar uzak kalmis olmalarinin belli bir rehaveti ister istemez meydana getirdigini, 6 Eylül'den itibaren yeni sürecin baslayacagini belirtti.

Erdogan, "Ben inaniyorum ki bu yeni süreçte artik yavrularimiz hem kitaplarina hem bilgisayarlarina kavusacaklar. Tüm bunlarla beraber tavsiyem su, çocuklarimiz mümkün oldugunca ellerindeki o cep telefonlarindan uzak kalsinlar. Çünkü bu onlarda bagimlilik olusturabiliyor. Zaten uzmanlar da bunun sikintisina dikkat çekiyorlar, bundan uzak kalmalarini tavsiye ediyorlar." ifadelerini kullandi.

- "Tavsiyem tabii ki vatandasimizin, halkimizin kesinlikle asi konusunda özellikle hassasiyet göstermesi"

Yerli asi TURKOVAC'in Faz-3 asamasina geldiginin hatirlatilarak asi olmakta tereddüt eden vatandaslara tavsiyelerinin sorulmasi üzerine Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Benim tavsiyem tabii ki vatandasimizin, halkimizin kesinlikle asi konusunda özellikle hassasiyet göstermesi, asi olmasi, olmayanlara da tavsiye etmesi, onlarin da asi olmalarini saglamasidir. Çünkü biz asiyi ne kadar yayginlastirirsak o zaman ben inaniyorum ki bir an önce vaka sayisi da vefat sayisi da azalacaktir. Bilim bunu söylüyor. Tabii yaklasimimiz asida zorlama olmamasi, bunun gönüllülük esasina göre yapilmasidir."

- "Muhalefetin hesaplari daha farkliydi, bunlar çok daha düsük rakamlar planliyorlardi"

Bir gazetecinin, Türkiye'de ekonomik verilerin hizli toparlanmaya basladigini ve IMF'nin Türkiye'ye de 6,3 milyar dolarlik çekim hakki tahsis ettigini animsatmasi ve "Bu, muhalefet tarafindan çarpitilarak sanki bir stand-by anlasmasi imzalanmis gibi lanse edilmeye çalisildi. Muhalefetin bu konudaki tavrini nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Erdogan, "Muhalefetin zaten bütün isi bu. Bu, tüm üye ülkelerin kullanimina açilmis bir kaynak. Bununla beraber rezerv miktarimiz Allah nasip ederse yil sonu itibariyla 115 milyar dolari yakalayacak. Fazlasi olacak, azi olmayacak. Tabii muhalefetin hesaplari daha farkliydi, bunlar çok daha düsük rakamlar planliyorlardi, bunlarin hesaplari tutmadi. Simdi 115 milyar dolarin üzerine çikacak olmasi bunlara dert oldu. Bu dert bunlari geriyor. Öyle de olsa böyle de olsa insallah biz 115 milyar dolarin üzerine böylece çikmis olacagiz." dedi.

- "Afetlere ragmen biz kalkip da 'Halimiz ne olacak?' demiyoruz"

Türkiye'de yakin zamanda yasanan afetlere isaret eden Erdogan, "Afetlere ragmen biz kalkip da 'Halimiz ne olacak?' demiyoruz, hamdolsun. Ama bakiyorsun Bay Kemal hala saçmaliyor. Kalkiyor, ikide bir 'AFAD'a para vermeyin, yok sunu suraya vermeyin, buraya bunu vermeyin.' diyor. Niye rahatsiz oluyorsun bundan? AFAD, devletin bir kurumu. Buraya vatandas gelip resmi olarak para veriyorsa bu seni niye rahatsiz ediyor? AFAD'a gelen paralar, konut yapimindan tut da altyapiya, üstyapiya varincaya kadar buralarda kullaniliyor. Su an itibariyla bizim bir defa hemen süratle yapilmakta olan evlerimiz var. Bunlari TOKI olarak yapiyoruz ve yil sonuna kadar da insallah biz bir yilda bu konutlari yapacagiz. Bunlar devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

AFAD'in vatandasin telef olmus hayvanlarinin yerine yenilerini teslim ettigini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Arilari, kanatli hayvanlari, vesaire hemen teslim ediyor. Benim o vatandasim bekleyemez ki. Vatandasim bunlar aninda kendisine geldigi zaman huzur buluyor ve devletine güveniyor, inaniyor. Bir taraftan da su anda birçok yerde altyapi sikintilarini hizli bir sekilde gideriyoruz. Mesela esnafimiza belli oranda parasal destekler verildi. Ilk etapta 50 milyon destek toplu olarak verildi. Valilerimiz tespitleri yaptilar, sonra da bunlarin hepsi valilerimiz tarafindan esnaflarimiza dagitildi. Ama muhalefetteki bu hazimsizlik çok kötü bir sey."

(Bitti)
Kaynak: AA