Çin Disisleri Bakani Vang, Afganistan'daki Siyasi Yapinin Insasinda ABD'ye Büyük Isler Düstügünü Söyledi

Çin Disisleri Bakani Vang Yi, Afganistan'da yeni yönetimin siyasi yapiyi insa sürecinde ABD'ye büyük isler düstügünü belirtti.

Çin Küresel Televizyon Aginin (CGTN) haberine göre, Vang, Afganistan'daki gelismelere ve iki ülke iliskilerine dair ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile telefon görüsmesi yapti.

Vang, Afganistan'da yeni yönetimin siyasi yapiyi insa etme sürecinde ABD'ye büyük isler düstügünü vurgulayarak özellikle uluslararasi toplumla birlikte hareket edilmesi, ekonomik ve insani yardimlarin saglanmaya çalisilmasi gerektigini kaydetti.

Ülkede tüm taraflarin Taliban ile iletisime geçerek aktif olarak yönlendirilmeleri gerektigine isaret eden Vang, ABD'yi ise kurumlarinin normal isleyisini saglamak, sosyal güvenligi ve istikrari sürdürmek, devalüasyonu ve fiyat artislarini frenlemek ve bir an önce barisçil yapilanmaya giden yola çikmak için yeni yönetimin siyasi bir yapi insa etmesine yardim etmeye çagirdi.

Vang, bölgedeki gerçeklerin, Afganistan'daki savasin terörist güçleri ortadan kaldirma hedefine ulasmadigini kanitladigini ifade ederek ABD ve NATO birliklerinin aceleyle geri çekilmesinin, Afganistan'daki çesitli terör örgütlerinin yeniden canlanmasi için bir firsat saglayacagi konusunda uyardi.

ABD tarafinin, Afganistan'in egemenlik ve bagimsizligina saygi duymasi gerektigini kaydeden Vang, çifte standart veya terörle "seçici mücadele" yerine, terörizmin kontrol edilmesine ve siddetin durdurulmasina yardimci olmak için pratik adimlar atilmasi gerektigini vurguladi.

Vang, ayrica, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Afganistan'daki muhtemel adimlarina dair ise "BMGK, herhangi bir adim atacaksa, çatismalari artirmak yerine hafifletmeye yardimci olmali ve Afganistan'daki durumun kargasaya dönmek yerine sorunsuz bir sekilde çözülmesine yardimci olmalidir." degerlendirmesinde bulundu.

- Çin'in ABD ile iliskilerini bu ülkenin Çin'e karsi tutumu belirleyecek

Vang, telefon görüsmesinde ABD'li mevkidasina, Çin'e karsi tutumlarina göre ABD ile nasil iliski kuracaklarina karar vereceklerini isaret ederek, "Washington ayni zamanda Çin-ABD iliskisini rayina oturtmak istiyorsa, Çin'e iftira atmayi ve Çin'in egemenligini, güvenligini ve çikarlarini baltalamayi birakmali." dedi.

Öte yandan Vang, ABD'yi yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine dair süreçleri siyasallastirilmayi birakmaya çagirdi.

- Blinken'dan, Çin'in Afganistan ile ilgili endiselerini anliyoruz yaniti

Antony Blinken da mevkidasi Vang'a, Çin'in Afganistan ile ilgili endiselerini anladiklarini ve saygi duyduklarini ifade etti.

Blinken, BMGK'nin Taliban'dan, yabanci vatandaslarin güvenli tahliyesi, Afgan halkinin insani yardim almasini saglamasi konusunda dünyaya açik bir mesaj vermesini bekledigini ifade etti.

ABD'li Bakan, bölgenin terörizmin kaynagi veya terörizme güvenli bir siginak olamayacagini kaydetti.

Blinken, ABD'nin Kovid-19'un kökeninin takibi konusunda herhangi bir ülkeyi suçlama niyetinde olmadigini ancak her iki ülkenin de gerekli bilgileri saglama sorumluluguna sahip oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA