Bosna Hersek'te Anadolu Ajansina Özverili Çalismalarindan Dolayi Plaket Verildi

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Nino Catic Gazeteciler ve Medya Çalisanlari Dernegi tarafindan Anadolu Ajansina özverili çalismalarindan dolayi plaket takdim edildi.

Bosna Savasi'nda 8 binden fazla Bosnak erkegin katledildigi Srebrenitsa Soykirimi'nda hayatini kaybeden gazeteci yazar Nihad Nino Catic anisina, ülkenin en basarili gazeteci ve haber ajanslarina verilen plaketin bu yilki sahiplerinden biri AA oldu.

AA'nin Saraybosna ofisini ziyaret eden dernek temsilcileri, AA'nin yaptigi haberlerin, ülkedeki diger medya kuruluslari tarafindan da büyük ilgiyle takip edilerek kullanildigini ifade etti.

Dernek temsilcileri, AA'nin, Bosna Hersek'te enformasyon eksikligi olan bölgelerden haberleri de medyaya tasidigini vurguladi.

Plaketi AA adina teslim alan Bosnakça-Hirvatça-Sirpça (BHS) Editörü Hakan Çelik, plaketi almaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek "Ayni zamanda üzgünüm de. Bu plaketi almaktansa Nino'nun hayatta olmasini, Srebrenitsa'daki soykirimin yasanmamis olmasini tercih ederdim. Onunla oturup gelecek hakkinda konusmak isterdim. Srebrenitsa'da en az 8 bin 372 kisi, 8 bin 372 gelecek, 8 bin 372 plan katledildi." diye konustu.

AA için Srebrenitsa ve Bosna Hersek'in baska bölgelerinden 1992-1995 yillari arasinda yasananlara dair haberleri kamuoyuna tasimanin bir sorumluluk oldugunu kaydeden Çelik, "Biz bu sekilde adaletten yana oldugumuzu göstermis oluyoruz." dedi.

Srebrenitsa Soykirimi'ndan bir gün önce 11 Temmuz 1995'te yasanacaklar hakkinda kamuoyunu bilgilendiren Nihad Nino Catic, Srebrenitsa'dan Bosnak askerlerin kontrolü altindaki 'güvenli bölge'ye ulasmak üzere yola çikmis, kendisinden bir daha haber alinamamisti. Catic'in annesi Hajra Catic, soykirimin üzerinden 26 yil geçmesine ragmen oglunun ceset kalintilarini aramaktan vazgeçmedi.

Kaynak: AA