Balikçilar, Bu Sezon Hamsi Ve Çinekopta Bolluk Yasanmasini Bekliyor

TIM Sektörler Konseyi Baskani Ahmet Tuncay Sagun: 'Denizlerimizde bol balik olacaginin sinyalleri simdiden gelmeye basladi. Özellikle hamsi ve çinekopta bolluk yasanmasini bekliyoruz' 'Su ürünleri ihracati ocaktemmuz döneminde 2020 yilinin ayni dönemine kiyasla yüzde 39,5 artarak 763,6 milyon dolara ulasti'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Sektörler Konseyi Baskani ve Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi (ISHIB) Baskan Yardimcisi Ahmet Tuncay Sagun, "Denizlerimizde bol balik olacaginin sinyalleri simdiden gelmeye basladi. Özellikle hamsi ve çinekopta bolluk yasanmasini bekliyoruz." ifadesini kullandi.

Sagun, yaptigi yazili açiklamada, denizlerde avlanma yasaginin 1 Eylül'de son bulacagini hatirlatarak, tüm hazirliklarini tamamlayan balikçilarin denizlere açilmak için gün saydigini ve yasaklarin ardindan "vira bismillah" diyerek bereketli bir sezon beklediklerini belirtti.

Türkiye'de stoklar üzerindeki av baskisinin azaltilmasi ve avciligin sürdürülebilir olabilmesi için av yasaklarinin gerekli oldugunu savunan Sagun, dünya nüfusunun hizla arttigi, saglikli ve dengeli beslenmenin öneminin daha iyi anlasildigi günümüzde, hayvansal protein kaynaklarini gelistirmenin zorunlu hale geldigini vurguladi.

Sagun, su ürünlerinin, her geçen gün artan protein açiginin kapatilabilmesi için çok degerli ve ucuz bir besin kaynagi oldugunu belirterek, son yillarda asiri avcilik, çevre kirliligi gibi nedenlerle avlanma yoluyla yapilan üretimin azalmaya basladigini, buna karsin denizlerde ve iç sularda kontrollü bir sekilde yapilan yetistiriciligin arttigini kaydetti.

Türkiye genelinde her yil 600 bin ton civarinda gerçeklestirilen üretimin neredeyse yari yariya avcilik ve yetistiricilikten elde edildigini bildiren Sagun, en çok Karadeniz sonrasinda Marmara Denizi'nde avciligin yapildigini aktardi.

- "Müsilaj popülasyonu etkilemeyecek"

Tuncay Sagun, haziran ayinda Marmara Denizi'nde görülen müsilajin baslangiçta endise yarattigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ancak alinan önlemler ve yapilan temizleme çalismalarinin sonucunda denizlerimiz yeniden eski günlerine dönmeye basladi. Tarim Bakanligimiz ve belediyelerin yogun temizleme çalismalari neticesinde ilk günlerdeki gibi büyük bir tehlikeden söz etmek mümkün degil. Aslinda geçtigimiz sezon Bakanligimizin balik popülasyonunu korumak için getirdigi dönemsel av yasaklari ve salgin sebebiyle avcilik istenildigi gibi gitmedi. Birçok balikçi sezonu erken kapatti. O nedenle bu yil balikçilarimiz umutlu. Denizlerimizde bol balik olacaginin sinyalleri simdiden gelmeye basladi. Özellikle hamsi ve çinekopta bolluk yasanmasini bekliyoruz."

Müsilajin ihracata olumsuz etkisi olmayacagini savunan Sagun, Türkiye'nin agirlikli olarak çipura, levrek, alabalik ve orkinos ihraç ettigini, son 1-2 yildir bu ürünler arasina eklenen Karadeniz somonunda da ihracatin istikrarli bir sekilde arttigini aktardi. Sagun, bu ürünlerin agirlikli olarak açik denizlerden, Ege ve Akdeniz'deki korunakli çiftliklerden elde edildigini, bu nedenle ihracat açisindan hiçbir endise duymadiklarini bildirdi.

- 7 ayda ihracat yüzde 39,5 artti

TIM Su Ürünleri Sektör Konseyi Baskani Sagun, su ürünleri ihracatinin ocak-temmuz döneminde 2020 yilinin ayni dönemine kiyasla yüzde 39,5 artarak 763,6 milyon dolara ulastigini belirterek, sunlari kaydetti:

"En fazla ihraç ettigimiz çipura, levrek ve alabalikta birinci pazarimiz AB ülkeleri olurken, mavi yüzgeçli orkinosta ise Japon pazarinda söz sahibiyiz. Hedefimiz, Çin basta olmak üzere diger Uzak Dogu ülkelerinde de söz sahibi olabilmek. Bu amaçla hem Bakanligimiz hem de sektör kuruluslari olarak yogun bir çalisma içerisindeyiz. Ithal girdi kullanmadan tamamen yerli kaynaklarla ülkemize döviz kazandirmaya devam ediyoruz. Türkiye, toplam ihracatinin kilogram birim fiyati ortalama 1,3 dolarin altinda iken, su ürünleri sektörü 6-7 dolara ulasti. Yüksek teknolojimiz, modern tesislerimiz, ürün kalitemiz ve markalarimiz ile katma degerimiz sürekli artiyor. Bu hem ülke hem de sektör açisindan sevindirici."

Sagun, Türkiye ile Ingiltere arasinda 1 Ocak 2021'de imzalanan Serbest Ticaret Anlasmasi'nin da Türkiye'den Ingiltere'ye yapilan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatini artirdigini, bu ülkeye yogun bir sekilde çipura ve levrek gönderildigini aktardi.

Bir taraftan ihracat artarken, Türkiye'de kisi basina balik tüketiminin azligina isaret eden Sargun, "AB ülkelerinde kisi basina yilda ortalama 24 kilogram balik tüketilirken, ABD'de 28, Japonya’da ise 75 kilogram seviyesinde balik tüketiliyor. Türkiye'de bu rakam 6 kilogram civarinda. Üç tarafi denizlerle çevrili ülkemizde tüketim çok az. Tüketimi artirmak zorundayiz. Bilindigi gibi tüm dünyanin gündeminde olan yeni tip koronavirüsten korunmak için bagisiklik sistemimizi güçlü tutmamiz gerekiyor. Balik, bu is için en uygun ve ulasimi kolay besinlerden birisi. Bu yil baligin bol olmasi sayesinde tüketimin artacagini ümit ediyorum. Sagligimiz için en az haftada 2 kez balik yiyelim." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA