ABD'de Ida Kasirgasi'nda 100 Binden Fazla Ev Elektriksiz Kaldi

ABD’nin Louisiana eyaletinde karaya ulasan Ida Kasirgasi nedeniyle 100 binden fazla ev elektriksiz kaldi.

ABD'de Ida Kasirgasi'nda 100 Binden Fazla Ev Elektriksiz Kaldi


Küba’da kategori 1 seviyesinde etkili olan ve Meksika Körfezi üzerinde ilerledigi sürede siddetini artiran Ida Kasirgasi, kategori 4 seviyesinde ABD’nin Louisiana eyaletinde karaya ulasti. Siddetli rüzgarin okyanusta yüksek dalgalara neden oldugu belirtilirken, dalgalarin karaya tasmasi sonucu birkaç agacin yikildigi ifade edildi. Kasirga nedeniyle Louisiana’da 100 binden fazla evde elektrik kesintisi yasandigi ve elektrikli pompalarin çalistirilamadigi aktarildi.

Yetkililer, Ida’nin ani bir sekilde Meksika Körfezi’nde güç kazanarak kategori 4 seviyesine ulasmasi nedeniyle eyaletin en büyük kenti New Orleans’ta tahliye organizasyonu için yeterli zaman kalmadigini bildirdi. Bu nedenle 390 bin nüfuslu sehirde bulunan siginaklar korona virüs salginina ragmen açildi. Bölgede kasirganin etkisiyle sel ve su baskinlari olacagi öngörülürken, bölge sakinlerine uzun süreli elektrik kesintileri yasanabilecegi uyarisi yapildi. En az 3 gün boyunca yeterli olacak yiyecek ve su stoklama çagrisinda bulunuldu. New Orleans’taki Luis Armstrong Havaalani’nda tüm uçuslar iptal edildi.

ABD Baskani Joe Biden daha erken saatlerde yaptigi açiklamada, Ida’nin çok çok tehlikeli bir firtinaya dönüstügünü belirterek federal hükümetin bölgeye yardim etmeye hazir oldugunu söylemisti.

Katrina Kasirgasi’ndan daha güçlü

New Orleans sehrini kategori 3 seviyesinde vuran Katrina Kasirgasi’nin 16’nci yil dönümünde, sehir bu sefer de Ida’nin tehdidi altinda. Katrina Kasirgasi nedeniyle sehrin yüzde 80’ini su basmis bin 800’den fazla can kaybi yasanmis, 100 milyar dolardan fazla maddi hasar meydana gelmisti.

Katrina Kasirgasi ile ayni günde karaya ulasan Ida Kasirgasi’nin siddetli rüzgar ve okyanus kiyisinda yüksek dalgalara sebep olarak bölgede yikici olmasi bekleniyor. Saatteki hizi 240 km’ye ulasan siddetli rüzgar ile birlikte ilerleyen Ida’nin 16 yil önce etkili olan kategori 3 seviyesindeki Katrina Kasirgasi’ndan daha güçlü oldugu görülüyor.

Ida Kasirgasi’nin bugün Luisiana, Alabama ve Mississippi eyaletlerinde siddetli firtina seklinde etkisini göstermesi beklenirken ara ara siddetli hortumlarin da görülebilecegi ifade edildi.

On binlerce kisi tahliye edildi

Louisiana Valisi John Bel Edwards, Ida’nin son 150 yilda eyaleti vuran en büyük firtinalardan birine sebep olacagi konusunda uyarida bulunmustu. Komsu Mississippi eyaleti Valisi Tate Reeves ise kasirga sebebiyle eyalette olaganüstü hal ilan etmisti. Meksika Körfezi’ndeki 80’den fazla petrol kuyusu da tahliye edilirken bölgenin petrol ve gaz üretiminin yarisi durdurmustu. Yetkililerin Louisiana’da tahliye kararina uyan on binlerce kisi adeta kaçarak eyaleti terk etmis, trafikteki yogunluk nedeniyle bazi otoyollarda tikanma olmustu.
Kaynak: İHA