Türkiye Cumhurbaskani Erdogan, Karadag Cumhurbaskani Cukanoviç Ile Ortak Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi

'Balkanlar'in ve Avrupa'nin önemli parçalari olan Türkiye ve Karadag, baris ve istikrara ciddi katkilar sagliyor' 'Karadag'in NATO üyeligine güçlü destek verdik. Karadag'in Avrupa Birligi'ne üye olmasinin da tüm bölgenin baris ve refahina katki saglayacagina samimiyetle inaniyoruz' 'Salgin, ticaret ve yatirim rakamlarimizi olumsuz yönde etkilese de ciddi bir ekonomik potansiyele sahip oldugumuza inaniyorum. Sayin Cumhurbaskani ile 250 milyon dolarlik bir hedef koyduk'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Balkanlar'in ve Avrupa'nin önemli parçalari olan Türkiye ve Karadag'in, baris ve istikrara ciddi katkilar sagladigini ifade etti.

Erdogan, Çetinye'deki Cumhurbaskanligi Rezidansi'nda, Karadag Cumhurbaskani Milo Cukanoviç ile yaptigi bas basa görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Konusmasina, kendisini dinleyenleri selamlayarak baslayan Erdogan, dost ve müttefik Karadag'a ilk resmi ziyaretinin mutlulugu içinde oldugunu söyledi.

Antalya'daki forumda Cumhurbaskani Cukanoviç'e "Karadag'i ziyaret edecegine" dair söz verdigini belirten Erdogan, "Geciktim, gelemedim ama ilk firsatta artik pandemi falan dinlemeyecegim ziyaretimi gerçeklestirecegim demistim. Simdi bu ziyareti gerçeklestirmenin mutlulugu içerisindeyim. Iyi ki de gelmisiz. Bu güzel manzaranin içerisinde böyle bir basin toplantisini yapiyor olmak bize ayri bir memnuniyet veriyor." dedi.

Nazik daveti ve gösterilen misafirperverlikten dolayi Cumhurbaskani Cukanoviç'e sükranlarini sunan Erdogan, kendisini son olarak Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu vesilesiyle geçen haziran ayinda Antalya'da misafir ettigini hatirlatti.

- "Türkiye, Karadag'a en fazla yatirim yapan ilk 10 ülke arasinda yer aliyor"

Erdogan, Karadag'in kültür baskenti Çetinye'de bulunmaktan bahtiyarlik duydugunu dile getirerek, Türkiye ile Karadag arasindaki dostluk iliskilerinin uzun yillara dayandigini, Sultan 2. Abdülhamit ile Kral Nikola arasindaki dostluga dayanan bir geçmisin oldugunu kaydetti.

Çetinye'de Osmanli Sefaretinin bulunmasinin ve Karadag'in ilk büyükelçisini Osmanli Imparatorlugu'na atamasinin bunu teyit ettigini belirten Erdogan, Türkiye'nin ayrica Karadag'in bagimsizligini ilk taniyan ülkelerden oldugunu animsatti.

Tüm dünyanin salgin sebebiyle agir bir imtihandan geçtigi bu dönemde, Karadag ile karsilikli dayanisma ve is birligini daha da artirdiklarini vurgulayan Erdogan, söyle konustu:

"Karadag'a gönderdigimiz saglik yardimlari ve Karadag'in vatandaslarimizin tahliyesinde tarafimiza gösterdigi kolayliklarla aramizdaki dostluk daha da pekisti. Sayin Cumhurbaskani ile bugün gerçeklestirdigimiz görüsmede, ikili iliskilerimizi daha da ileriye tasima yönündeki irademizi teyit ettik. Salgin, ticaret ve yatirim rakamlarimizi olumsuz yönde etkilese de ciddi bir ekonomik potansiyele sahip oldugumuza inaniyorum. Sayin Cumhurbaskani ile 250 milyon dolarlik bir hedef koyduk. 'Bu hedefi belirleyelim' dedik ve kendilerinin de ifade ettigi gibi 250 milyon dolara yönelik olarak çalismalarimizi sürdürecegiz. Türk özel sektörünün Karadag'daki varligi, ticaret hacmimizin aslinda artmasini sagliyor. Türkiye, Karadag'a en fazla yatirim yapan ilk 10 ülke arasinda yer aliyor."

TIKA'nin, Karadag'da bugüne kadar toplam degeri 20 milyon avroyu asan 399 proje ve faaliyet gerçeklestirdigini aktaran Erdogan, Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin, kurulusundan bu yana 1686 ögrenciye Türkçe egitimi verdigini söyledi.

- "Sporculara basarilar diliyorum"

Türkiye burslarindan faydalanan Karadagli ögrencilerin sayisinin 450'yi geçtigini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de tüm ilgili kurumlarimizda Karadag'a destegimizi sürdürecegiz. Görüsmemizde ayrica Balkanlar ve ülkelerimizi ilgilendiren uluslararasi gelismelere iliskin görüs alisverisinde bulunduk. Gerek ikili iliskiler gerek bölgesel iliskiler, bunlari degerlendirme firsatini bulduk. Balkanlar'in ve Avrupa'nin önemli parçalari olan Türkiye ve Karadag, baris ve istikrara ciddi katkilar sagliyor. Karadag, farkli dini ve etnik topluluklarin birlikte yasama kültürü bakimindan önemli bir örnek teskil ediyor. Karadag'in, Balkanlar'daki barisçil politikalarini, tüm bölge ülkeleri ile iyi iliskiler gelistirme gayretlerini, bölgesel kuruluslarda oynadigi aktif rolü, Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlari ile bütünlesme yolunda attigi hizli adimlari takdirle izliyoruz. Karadag'in, NATO üyeligine güçlü destek verdik. Karadag'in, Avrupa Birligi'ne üye olmasinin da tüm bölgenin baris ve refahina katki saglayacagina samimiyetle inaniyoruz."

Cumhurbaskani Cukanoviç'in iyi bir basketbolcu oldugunu, kendisinin de uzun yillar futbol oynadigini belirten Erdogan, "2022 Dünya Kupasi elemelerinde milli takimlarimizin 1 Eylül Çarsamba günü Istanbul'da ve 16 Kasim'da Podgoritsa'da yapacagi maçlarin dostlugumuzu pekistirmesini ayrica temenni ediyorum. Iki ülkenin degerli sporcularina basarilar diliyorum. Insallah gruptan birlikte çikmak nasip olur." diye konustu.

- "Türkiye'nin tarihten gelen sorumlulugu var"

Cumhurbaskani Erdogan'a, konusmasinin ardindan "Türkiye'nin Balkan ülkelerinde izledigi politikanin bölge ülkelerinin güvenini artirdigini görüyoruz. Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Milorad Dodik 'Bati'dan ziyade Cumhurbaskani Erdogan'a güveniyoruz.' dedi. Bu konuda ne düsünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Bunun, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki sorumlulugunun ne denli önemli oldugunu ortaya koydugunu belirten Erdogan, Türkiye'nin tarihten gelen bir sorumlulugun içinde oldugunu söyledi.

Bunun için de yogun bir sekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini, buna önem verdiklerini kaydeden Erdogan, "Bu ziyaret geç kalmis bir ziyaretti. Bunu gerçeklestirmenin memnuniyeti içerisindeyim. Bu kadar güzel bir yeri, bugüne kadar görmemek bizim için bir eksiklikti. Bunu gidermis olduk." dedi.

Erdogan, Bosna Hersek'e yaptigi ziyareti hatirlatarak, buranin birligi ve beraberliginin de çok önemli oldugunu, bu birlik ve beraberlik içerisinde Bosna Hersek'in sikintilarini asacagina inandigini ifade etti.

Öte yandan Cumhurbaskani Erdogan, Cumhurbaskanligi Rezidansi'ndan ayrildiktan sonra bugün Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren Osmanli Sefaret Binasi'ni ziyaret etti.
Kaynak: AA