Misir Ve Suudi Arabistan, Diplomatik Kriz Yasayan Cezayir Ve Fas'la Telefon Görüsmeleri Gerçeklestirdi

Misir ve Suudi Arabistan, Cezayir ile Fas arasindaki diplomatik krizin ardindan ilgili ülkelerin disisleri bakanlariyla telefon görüsmeleri gerçeklestirdi.

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, Twitter üzerinden yaptigi açiklamada, Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan'in kendisini telefonla aradigini belirtti.

Lamamra, Sukri ile Magrib bölgesindeki önemli gelismeler ve ortak Arap çalismasini güçlendirmenin yollarini ele aldiklarini ifade etti.

Cezayirli Bakan Suudlu mevkidasi Bin Ferhan'la ise iki ülke iliskilerini ele aldiklarini, ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararasi meselelere iliskin karsilikli görüs paylasiminda bulunduklarini aktardi.

Lamamra, Fas ile yasadiklari diplomatik krizi görüsüp görüsmediklerine iliskin net bir açiklama yapmadi.

Buna karsin, Misir Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Sukri, Lamamra ve Fas Disisleri Bakani Nasir Burita ile telefon görüsmeleri gerçeklestirdi.

Görüsmelerde, "Fas ile Cezayir iliskilerinde yasanan son gelismelere ve bu kosullarin üstesinden gelme yollarina deginen" Sukri, diplomatik çözümlerin ve diyalogun öncelenmesi için çaba sarf etmek gerektigini belirtti.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Bin Ferhan'in Cezayir ve Fas Disisleri Bakanlariyla ayri ayri telefon görüsmeleri gerçeklestirdigi bilgisi paylasildi.

Suudlu Bakanin her bir görüsmede, "ikili iliskileri ve bu iliskileri gelistirme yollari ile bölgesel ve uluslararasi gelismeleri" ele aldigi ifade edildi.

Açiklamada görüsmelere iliskin baska bir detay verilmedi.

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, 24 Agustos'ta yaptigi açiklamada, "son dönemde yasanan düsmanca eylemler" neticesinde ülkesinin Fas ile diplomatik iliskileri kesme karari aldigini duyurmustu.

Fas Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Cezayir'in tek tarafli aldigi kararin gerekçelerinin kabul edilmedigi belirtilmisti.

Kaynak: AA