Misir Cumhurbaskani Ile Katar Emiri, Körfez Krizinden Bu Yana Ilk Defa Irak'ta Görüstü

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Irak'ta düzenlenen "Bagdat Is Birligi ve Ortaklik Konferansi" kapsaminda bir araya geldi.

Misir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Sisi görüsmede, Misir'in, karsilikli saygi, ortak çikarlar ve iyi niyet çerçevesinde gerçek bir isbirligi istedigini vurguladi.

Katar Emiri ise iki ülke iliskilerinde yasanan olumlu gelismelerden ve son dönemde gerçeklestirilen karsilikli ziyaretler ile Katar-Misir arasinda is birliginin yeniden baslamasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Emir Temim, Misir'in bölgesel düzeyde güvenlik, istikrar ve kalkinmanin tesisinde ve Arap dünyasinin meselelerinin savunulmasinda oynadigi stratejik rol isiginda iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmeyi istediklerini kaydetti.

Görüsmede, ilerleyen süreçte iki ülke arasindaki iliskilere ivme kazandirmak için istisarelerin sürdürülmesi ve farkli alanlarda isbirligi mekanizmalarinin yeniden hayata geçirilmesi için karsilikli adimlarin atilmasi konusunda uzlasi saglandi.

Katar haber ajansi QNA'ya göre ise Sisi-Temim görüsmesinde ikili iliskiler ile bunlarin gelistirilmesinin yani sira bölgesel ve uluslararasi arenada yasanan gelismeler ele alindi.

Sisi ile Temim, Körfez krizinin patlak verdigi 2017'den bu yana ilk defa bir araya gelmis oldu.

- Körfez krizi

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" suçlamasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarini reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesiyle çözüme kavusmustu.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Al Suud, zirvenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik iliskilerini yeniden tesis ettigini ve ambargonun kaldirildigini açiklamisti.

Krizin sona ermesinin ardindan iki ülke arasinda karsilikli ziyaretler baslamis, kara, hava ve deniz sinirlari açilmisti.

Kaynak: AA