Lübnan'daki Suriye Büyükelçiligine Giden 5 Suriyelinin Kaçirildigi Iddiasi

Suriye'nin Beyrut Büyükelçiligine giden Suriyeli 5 kisinin, Bessar Esed rejimine muhalif olduklari gerekçesiyle kaçirildigi öne sürüldü.

Lübnan yerel basininda yer alan haberlerde, Suriye'nin güneybatisindaki Dera kenti sakinlerinden Ahmed Ziyad el-Ayd, Ibrahim Macid es-Samri, Muhammed Abdulilah Süleyman el-Vakid ve Said el-Vakid isimli 4 gencin, 27 Agustos Cuma günü pasaportlarini teslim almak üzere Suriye'nin Beyrut Büyükelçiligine çagrildigi belirtildi.

Söz konusu 4 gençten Büyükelçilige gittikten sonra bir daha haber alinamadigi ifade edilen haberlerde, birkaç gün önce de Suriyeli Tevfik Fayiz el-Haci'nin Suriye'nin Beyrut Büyükelçiligince kaçirildigina isaret edildi.

- Lübnanli Dürzi partiden tepki

Velid Canbolat liderligindeki Dürzi Ilerici Sosyalist Partisinden konuyla ilgili yapilan yazili açiklamada, "Suriyelilerin Lübnan'daki büyükelçiliklerine müracaatlari sirasinda kaybolmalarinin tekrarlanmasi, Lübnan'in egemenligi ile insan haklarinin yani sira tüm uluslararasi sözlesme ve normlarin ihlali sayilir." ifadesi kullanildi.

Bu olayin, Lübnan'daki resmi kurumlarin, ölüm ve yikimdan kaçanlarin korunmasini gerektiren ilgili kararlara ne ölçüde bagli oldugu konusunda endise uyandirdigina vurgu yapilan açiklamada, Lübnanlilarin yasadigi zorlu kosullarin bu tür ihlallerin geçistirilmesine yol açmamasi uyarisinda bulunuldu.

Açiklamada, Lübnan Disisleri Bakanligina da topraklarina siginanlara yönelik ihlallere karsi ne tür adimlar atacagi sorusu yöneltildi.

Lübnan resmi verilerine göre, Suriye'de 2011'de patlak veren iç savas nedeniyle yaklasik 1,5 milyon kisi Lübnan'a göç etti.

Kaynak: AA